torsdag 10 april 2014

Lakrits och choklad - två av livets grundpelare enligt mig

Jag vet att det är nyttigare med morötter och gurka än godis. Det vet nog alla. Jag önskar att jag var den där nyttiga typen som hellre åt en avocado än en chokladbit, hellre grönt te än en coca cola och hellre en kikärtsbiff än friterade räkor. Nu äter jag väl hyfsat bra mat för det mesta, men jag är kanske lite väl förtjust i just lakrits och choklad.

Nyttigt och gott, men inte godis!
Sista helgen i mars var det Lakrits-, choklad- och delikatessfestival här i Göteborg. Den heter officiellt Göteborgs Choklad- och lakritsfestival. Man har utökat festivalen från att bara handla om lakrits, till att omfatta också annat. Det är nog ett smart drag eftersom lakrits är en trend som jag misstänker kommer att dala lite de närmaste åren. För ett par år sedan började lakrits bli hippt i matlagning och bakning. "Alla" gjorde lakritspanna cotta och glazade kött med lakritsgranulat. Åtminstone alla tongivande inom matlagning som TV-kockar med flera. Böcker gavs ut om lakrits och nya butiker växte fram. Ett exempel på detta är lilla 17 m2 lakrits på Plantagegatan i Göteborg. En guldgruva för lakritsälskare som jag!

Festivalen hölls på ett hotell mitt i Göteborg och i år var det aningen färre utställare än tidigare år. Det kändes lite som om de kvarvarande höll en genomgående hög kvalitet och som om de verkligen gillar lakrits och inte bara har hakat på en trend. Smakproverna var många och jag kan lugnt säga att jag fyllde min dagskvot av lakrits (50 g) utan att betala ett öre denna dag. Dessutom vann jag gissningstävlingen hos Nammi godis, så jag ska snart åka till Sega gubben och hämta ut ett helt kilo isländsk lakrits - vilken lycka!!

Nammi godis
Isländsk lakrits av mycket hög kvalitet. Islänningarna var först med att kombinera choklad och lakrits, åtminstone vad jag vet. (Själv har jag alltid käkat en kombo av en ruta mjölkchoklad tillsammans med två lakritsbåtar och tyckt att det vara det bästa godiset någonsin.) Nammis lakrits är mestadels salt och överdragen med bra choklad av god kvalitet. Inget billigt skräp inte, och priset är högre än plockgodis - fattas bara annat. Bombur, Djupur och Draumur - bara namnen får mig att vilja ha mer!!

Lakritsmaränger är inte heller helt fel...

Vanligen gör jag egen lakritskola som är väldigt god men nu får det nog anstå ett tag. Jag har ett helt kilo lakrits att äta upp först...

Glöm inte att det är Lakritsdagen nu på lördag...

11 kommentarer:

 1. Just choklad och lakrits är jag totalt immun mot, sugmässigt. Choklad tål jag inte och lakrits kan jag inte med smaken på. Det verkar vara love/hate på lakrits, antingen älskar eller hatar man det. Jag hör till de sistnämnda. Fast maken gillar salt lakrits. Synd att islänningarna bara komit på att ha söt lakrits i sina chokladgrejer, annars hade det varit perfa presenter till älsklingen. Fast snackar vi isländska godsaker kommer harðfiskur högt! Kanske inte godis på så vis att det är sött o onyttigt, men hysteriskt gott är det! (Ja, jag kanske är lite av sån där tråkmåns som föredrar torkad fisk före smågodis...)
  *kram*
  /Trollmamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag önskar att jag föredrog torkad fisk som ju är mycket nyttigare. Men jag är en onyttig sockerråtta. Det finns vrålsalta lakritsbitar nu från Nammi. Tipsa sambon om detta! Kram!

   Radera
 2. Lakrits och choklad är var för sig goda och i kombination verkligen toppen! Jag och min man åt förut fazers blå tillsammans med lontoo rae (Fazer lakritsdragé), men idag finns det en chokladkaka med kombinationen av dessa två :) Kram!
  Jag har aldrig smakat på isländsk lakrits, men läst att den skall vara god.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finsk lakrits är fantastisk! Den isländska känns ny och spännande i kombo med lakrits men Fazers lakrits med stora ögon på paketet är en klassiker! Mums! Kram!

   Du får skicka mig din adress så skickar jag dig ett smakprov på den isländska lakritsen om du vill!?

   Radera
 3. Spännande med de "nya" lakritstrenderna....har hört om lakritsmassage och annat på spa!! Ska visst vara inflammationshämmande också :)
  Gottigt att äta är det ju förståss!! :)
  Kram Lollo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är övertygad om att lakrits är inflammationshämmande. Något i min kropp behöver nämligen lakrits och jag har ju ett antal inflammationer att slåss mot. Skön att det finns något nyttigt med godis ibland!!! Kram!

   Radera
  2. Lakrits höjer blodtrycket så du kanske har lågt? Det brukar vara då man vill ha lakrits.
   De 50 gram om dagen du nämner är vad en med HÖGT blodtryck max bör äta. Har man lågt kan man äta mer. Och det är alltså i form av godis, inte rena pastiller som är 100 procent lakrits mot godisvarianter på 2-3 procent.

   Radera
 4. Jag älskar lakrits, i alla fall sötlakrits. Jag köper en "finpåse" med lite lakrits en gång då och då. Kul att lakrits är så hajpat nu!

  SvaraRadera
 5. Ja jag är då tokig i choklad. Saltlakrits är såååå gott!! Har en stor burk supersalta lakritsflingor i skafferiet. De är goda på glass mums..

  Hoppas ni har en rolig träff!!

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 6. Alltså Djupur. Det är mitt knark.
  Var på Island förra sommaren och åt ungefär en påse varje dag. Det bästa som finns!

  SvaraRadera