tisdag 22 april 2014

Råger har flyttat hem till oss

Jodå, vi har fått en ny inneboende. Råger heter han och är en riktigt sur en. Fast när han får mat bubblar han riktigt bra. Naturligtvis är det en liten surdegsstart jag talar om... Han föddes på Solhaga stenugnsbageri och snälla Sara lät honom åka med mig hem i en platspåse, när vi var där och bakade förra helgen.

När vi kom hem ställde jag honom i kylen där han surade en vecka innan jag matade honom. Under gårdagen bubblade han till riktigt bra och nu ligger tre limpor, snittade efter bästa förmåga, nybakade på bänken därhemma. I morse klockan fem och 20 åkte de in i ugnen.

Jag är lite skeptisk som alltid när jag bakar bröd. Jag tog tempen på dem i alla fall och de var genombakade. Får se vad de smakar... Lite platta blev de allt. Av namnet på brödet att döma ska limpan se ut som en kotte men min limpa var farligt lik en överkörd kotte.

Receptet kommer här. Det är hämtat ur Baka nr 2 2014.

Valnötskotte

2 -3 stycken

180 g vetesurdeg (fast jag tog råg)
350 g vatten
60 g honung
20 g olivolja
2 g jäst
500 g vetemjöl
50 g fint rågmjöl
15 g salt
85 g valnötter

Dag 1: Blanda ihop alla ingredienser utom salt och valnötter. Arbeta degen i 4 minuter i maskin och tillsätt sedan salt och valnötter. Kör 2 minuter till. Degen ska bli fast och blank. Låt vila i ca 1 timme. Arbeta degen igen ca 5 - 10 minuter och låt vila 1-2 timmar beroende på hur varmt du har i köket. (Jag har varmt men lät den vila i 2 timmar). Forma degen till två eller tre limpor, som du lägger på en bakplåtspapperklädd plåt. Låt jäsa i kylen ca 12 timmar.

Dag 2: Värm ugnen till 25 grader. Snitta bröden och sätt in dem i nedre delen av ugnen. Sänk värmen direkt till 220 grader. Grädda ca 30 - 40 minuter. Innertemperaturen i börden ska vara 96 grader. Låt svalna på galler.

16 kommentarer:

 1. Spännande! Jag har inte vågat ge mig på surdeg än. Även mina vanliga jäsbröd brukar se ut som överkörda kottar, fast smaken kan va okej ändå. Bara trist när det som skulle vara en limpa blev en brödkaka. Hoppas ditt bröd blev som det skulle!
  *kram* /Trollmamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det smakade väldigt gott och det är alltid en början. Kram!

   Radera
 2. Surdegsbröd är så gott! Och det ser nog ut som om du har lyckats. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack - jag fortsätter att öva mig! Kram!

   Radera
 3. Ha,ha, ha! Du är rolig, du - överkörd kotte!! På bilden ser de dock riktigt fina ut tycker jag :)
  Jag gillar att baka men tycker surdegsbröd är svårt. Jag tror det är "övning ger färdighet" som gäller när man ska baka med surdeg.
  Hoppas brödet smakade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är säker på att du har rätt i det där med att öva. Smaken sitter - nu är det formen som ska till.

   Radera
 4. Ha, ha, ha de ser ut som sura gubbar ;-) Men det låter så gott och det är ju du som gjort dem och då smakar de säkert bättre än gott!!!! Kramis (Gerd)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var faktiskt riktigt gott! Jag måste öva mig på att baka bröd. Det är inte min starkaste sida. Men att de är goda är en bra början. Kram!

   Radera
 5. Äsch då, jag tycker de är helt fab!

  Puss på pannan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Du muntrar upp mig i alla väder! Kram!

   Radera
 6. gahhhh ser hur gott ut som helst. med smör och ost gahhhhhhhhh kram sugen i Hjo/ Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smör och ost och marmelad gillar jag! Kram!

   Radera
 7. Att baka bröd är terapi. Synd för mig bara att glutenfria bröd inte tycker om att gosa lika mycket som vanliga degar. Jag får baka och ge bort ;) Tycker dina limpor ser jättefina ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har aldrig bakat glutenfritt men har förstått att det inte alls är samma sak... Baka och ge bort är bland det bästa som finns!

   Radera
 8. Jag har bara bakat surdegsbröd med enbart surdeg som jäskraft vid ett par tillfällen, men då det tog lååång tid att jäsa degen/bröden gav jag upp en kväll när bröden skulle bakas av framåt midnatt. Så jag förstår att många tillsätter en liten aning jäst i. Dessutom matade jag mer surdeg än jag bakade bröd. Men det är ju så fantastiskt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tar verkligen hundra år att jäsa. Men jag ska öva och Råger får anpassa sig. Kram!!!

   Radera