måndag 7 maj 2012

Baka, baka litet bröd

Mitt emellan två omgångar tvätt (jag har tvättstuga i huset bredvid) passade jag på att slänga ihop en bröddeg bara så där. Nja, nu var det ju så att jag hittade ett brödmix i skåpet, eller snarare ett halvt paket, med lantbrödsmix. Jag är ju lite kass på det där med bröd så jag köper ibland mix för att vara på den säkra sidan men det brukar ändå bli fel. Döbakt, stenhårt eller något annat mystiskt symptom.

Men i dag hade jag bråttom och kastade ihop degen på två röda. Jag hackade några soltorkade tomater och blandade med i degen. Jäste på spisen i 30 minuter och sedan ner i en olivoljad bakform, jäsa i 30 till, på med olivolja, flingsalt, oregano... Bakade i en halvtimme. 

Brödet blev jättefint! Jag tog tempen på det som stora F har lärt mig, och det blev helt perfekt. Knaprig skorpa, men mjukt inuti, inte det minsta döbakt och inte hårt. Lagom smak av salt och allt. Oj, vad stolt jag blev över att kunna baka. Kanske kanske att jag ska våga mig på det lite mer nu. Blodad tand liksom.

Surdeg lockar, men jag ska nog försöka bli bra på det enklaste först. jag inbillar mig att en Kitchen aid skulle lösa alla mina bakproblem, men nu råkar jag inte ha 6000 som ligger och skräpar. drömmen är en gräddvit maskin som matchar min Nespressomaskin. Yes, I'm a material girl!

Jag hittade en sida på nätet som verkar vara skapad för mig - http://www.hembakatbrod.se/ Där kan man få svar på det mesta i brödbaksväg verkar det som.

På denna sida hittade jag ett bröd som både såg gott ut och lät ganska lätt att baka. Dessutom går det tydligen bra att frysa, vilket är bra i min familj. Här äts ungefär fyra brödskivor om dagen, så att ha bröd liggande framme är ingen bra idé.

Hålkakor


 • 5 dl vatten
 • 50 gram jäst (ev. för söta degar)
 • 2 tsk krossad fänkål
 • 2 tsk malen anis
 • 1/2 dl rapsolja
 • 1/2 dl mörk sirap
 • 2 tsk salt
 • 200 gram grovt rågmjöl
 • 550 gram vetemjöl, gärna med hög proteinhalt

Gör så här:

4 hålkakor.

Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt olja, sirap, kryddor och salt. Knåda i rågmjölet och tillsätt vetemjölet under knådning (med matberedare/ degblandare).

Låt degen knåda i 12 minuter med maskin.

Låt nu degen jäsa i bunken i 40-60 minuter. Den ska jäsa upp ordentligt.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra lika stora delar. Forma till runda limpor, låt vila i fem minuter. Platta eller knåda ut till drygt centimetertjocka kakor. Lägg glest på plåt med bakplåtspapper och nagga. Ta ut ett hål i mitten med ett mått eller ett litet glas. Pensla kakorna med vispat ägg eller mjölk.

Låt nu rågkakorna jäsa till minst dubbla höjden, cirka 40-60 minuter.

Sätt in plåten i 250 graders värme och sänk till 200 efter fem minuter. Kakorna gräddas i mitten av ugnen i cirka 18 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Ett bröd som passar fint att frysa! (Jag har alltså lånat receptet från sidan jag tipsade om ovan. )

Min bloggande vän Sofia bakar ofta frallor - de ser så goda ut. Amy bakar allt möjligt och omöjligt utan besvär ser det ut som. Hovkonditorn Katarina är också fantastisk på att baka bröd. Stora F är surdegsexpert. Du hittar deras bloggar i högerspalten i min blogg. Vad bakar ni andra? Fegisar som jag och använder mix eller är ni avancerade?

4 kommentarer:

 1. Så fint ditt bröd blev! Du kan nog :) Kram

  SvaraRadera
 2. Enligt experterna.Att ha bråttom är brödbakets största fiende.Lite jäst och lång jästid,minst en timma i två omgångar.Den färdigköpta surdegen har jag prövat, det blev bra.Lycka till med nästa försök.
  Inger

  SvaraRadera
 3. Hembakt bröd är ju det bästa :) Jag är ju som sagt lite grön i köket men testade göra surdegsbröd av Kronjästs färdiga surdeg. Blev fantastiskt gott! Mums...
  Nu blev jag sugen på frukost. En macka kanske? :)
  Ha en fantastisk tisdag!

  SvaraRadera
 4. Hallo!!

  Härligt att du inte gett upp trots att du tidigare misslyckats. Bröd är just en sådan uppgift som man måste lära sig..jag var kass tidigare men tycker nog att jag lyckas ofta nu.
  Hemma hos oss äts det inte heller så mkt bröd..jag o maken kör lite GI..och ungdomarna föredrar annat. Men det är gott till soppa.

  Jag har en gräddvit Nesspressobryggare..kan tänka mig att den är lika dan som din för min skulle också gifta sig bra med en kitchen aid ;)

  Ha det gott!! Kram kram Sanne

  SvaraRadera