tisdag 1 maj 2012

Rutor - det tredje mönstret

Bild: http://pt.wikipedia.org/wiki/Ficheiro:Schackrutor.jpg
När jag var barn älskade jag att läsa Bonniers kokbok. Den var tjock som bara den, och dess lay out tilltalade mig mycket. Jag älskade att det fanns en avdelning i boken som hette "barnen i köket". Där fanns recept som talade till mig. Fast jag minns att jag tyckte att det var konstigt att författarna skrev att mammor skulle vila sig från matlagning på mors dag. Det lät som om inte pappor kunde laga mat när man läste vidare... Det kunde min pappa.
Annars var det så klart baksidorna med alla kakrecept som roade mig mest. Bilderna på de olika formerna man kunde göra av lussedeg fascinerade mig, och fortfarande kan jag försjunka i dessa bilder. Sedan orkar jag sällan ge mig på "prästens hår" och allt vad de nu hette. Den sidan jag minns allra bäst är den med mördegskakor. Jag tyckte att det var helt otroligt att man kunde göra så många olika kakor av en enda grunddeg. Mest gillade jag schackrutorna med sin symmetri och perfekta kombo av vaniljdeg och chokladdeg. Jag gav mig sjutton på att jag skulle baka dem, kanske var jag tolv år. Jag rullade och fixade, men inte blev de som på bilden. Skeva och spruckna låg de där på plåten och jag förbannade min okunnighet. Inte var de så goda att de var värda besväret men jag gav mig inte förrän jag lyckats baka riktigt fina och jämna schackrutor. Efter det har jag aldrig gjort dem igen.

Rutor är annars förknippat med luffarschack ( när vi nu är inne på schack), matematik (usch), punkbrallor, gubbkavajer och köksgardiner. Mina grönvita gardiner i kolonistugan ger mig lyckorysningar, även efter två år. Vad är rutigt för er läsare? Positivt? Negativt?

9 kommentarer:

 1. Rutigt golv är fint och till viss del skottsrutigt. Men njae... har nog lite svårt för rutigt. Men jag är ju en randig tjej :)
  Fat kokboken har man ju bläddrat i ett par gånger och blivit hungrig.

  Ha en fin första maj! //Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rutigt golv ÄR ursnyggt! Passar dock inte i min nuvarand elägenhet men en dag ska jag ha ett rutigt golv i svartvitt. Kanske i ett badrum... Kram på dig!

   Radera
 2. Gomorron Erika!
  Jag har missat en del ser jag men läst ikapp nu och jag sitter och ler, Du skriver så skönt att det får mig att må riktigt bra.:) ...och visst måste små vovvarna få sova i sängen, det är ju så himla gott när det snusar en torr hundnos i nacken...

  Rutor...jag kände igen mig här ovan, fast i Sju sorters kakor, också rutig, där jag drömde om småkakorna precis som du.
  Rutor...spontant tänkte jag på op-mönstret...jag hade en klänning i turkos och vitt i det mönstret... Madrasrutan kommer jag också ihåg,i rutiga kavajer. Pepitarutan, som jag fortfarande tycker mycket om och Bardotrutor, skotskrutor, röd/vit rutiga julgardiner, pappas blårutiga kavaj, svart/vitrutigt golv, kakel...det blev mycket rutor och många minnen, så rutor är bara positivt för mig:)

  Nu önskar jag Dig/Er en fortsatt fin 1:a maj.

  kramar Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad snäll du är! Dina kommentarer betyder mycket för mig. Alltid lika genomtänkta och kloka! Hoppas att DIN 1:a maj var fin och bra på alla sätt! Kram!

   Radera
 3. Rutigt för mig är nog svartvit-rutiga köksgolv, för det ville jag alltid att vi skulle ha när jag var liten ju! Blev ju inte så, men lika glad för det var jag för jag kunde ju göra min dream come true på Sims!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i SIMS fick du ju leva ut alla dina drömmar. Föda så många barn du ville och ha ihjäl de rollfigurer som du tröttnade på. Puss!

   Radera
 4. Rutmönster för mig tillbaka till tonåren. Har aldrig känt mig så fin som när jag gick till Tranås Folkets Park i min rosa och vita bardotrutiga klänning med stärkt underkjol och mycket vidd i kjolen. Supersmala svart- och vitrutiga (pepita) byxor tillhör också favoriterna. Idag finns inte så mycket rutigt i mitt liv faktiskt!
  Kram bp

  SvaraRadera
 5. Matematik, rutor och luffarschack. Mången lektion ägnade vi åt att se vem som först lyckades få fem i en rad. Minns du? "En matematiker är lat". Den meningen fastnade i min hjärna och jag tolkade den nog inte som AP menade att vi skulle.
  Kram, S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tänkte faktiskt på det när jag skrev inlägget... Hahahaha! Vi skulle tänka med triangeln också, minns jag. Huvva vilken kärring. Kram!

   Radera