måndag 21 maj 2012

Lägga rabarber på de första rabarberna...

Varför säger man att man ska "lägga rabarber på" något? Det handlar, som så många andra gånger i vår språkhistoria, om att man förvrängt ett uttryck till något man tyckte att det lät som. Det ursprungliga ordet var "embargo"; ett spanskt ord som betyder "beslagtagande".  Detta ord kommer i sin tur från latinets "barra" som betyder "tvärslå" och har genererat ord som "barrikad" och "barr". Jag tycker att det är roligt med etymologi, dvs. läran om hur olika ord har uppstått. Kanske typiskt nördigt av en språklärare, men det står jag för.

Jag är ju ingen paj-älskare så när nu alla andra glatt bakar rabarberpaj av de första späda rosa stjälkarna står jag där och kliar mig i huvudet. Vad ska jag göra av mina? Chutney är gott men vi äter liksom aldrig upp innehållet i alla de där chutneyburkarna som står så fint i skafferiet...

Därför tänkte jag istället tipsa er om en god rabarberdricka i dag. Jag hittade det enkla receptet i COOP MedMeras mattidning "Mersmak" som brukar trilla in i mitt brevinkast då och då. Ibland finns det riktigt bra recept och tips i denna tidning. Bra dessutom att den finns på nätet, så att man slipper spara papperstidningen. I motsats till J tycker jag om att ha information i datorn. Då vet jag var allting finns. Han däremot älskar att samla papper på hög och skriver ut en massa saker och stoppar i mappar. Var och en lycklig på sitt sätt, men jag blir personligen tokig av alla högar med papper som man aldrig orkar gå igenom.

Bild: www.alltommat.se
Rabarbersaft med två smaker

1,5 liter färdig saft
1 kg skivad rabarber
1, 5 liter kokande vatten
6,5 dl rörsocker

Smaksättning 1
saften av 3 lime + rivet skal av 2 lime

Smaksättning 2
1 - 2 kanelstänger

Gör så här:
Lägg rabarberbitarna i en rymlig kastrull eller gryta. Slå det kokande vattnet över och tillsätt valfri smaksättning. Låt stå och dra i rumstemperatur i ett dygn.

Sila saften genom silduk eller durkslag och häll tillbaka den klara vätskan i kastrullen. Tillsätt socker och värm under omrörning tills sockerkritsallerna har löst sig.

När saften är 80 grader är den färdig. Häll saften på rengjorda varma flaskor, som du vänder upp och ner på när du fyllt dem. På så sätt bildas vakuum och det blir inte så lätt mögel. Jag brukar ställa dem up och ner i en hink tills de svalnat. Då vänder jag på dem igen och ställer dem i källlaren. Enligt receptet ska de hålla ett år, men så gammal lär inte den här goda saften bli.



14 kommentarer:

  1. Spännande med en liten språklektion tack : ) uppskattas : ) rabarbersaft är gott det mums kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Hihi, jag är också sådär nördigt intresserad av språkhistoria och ords uppkomst. Som sagt, Fredrik Lindström och hans språkprogram är det bästa som finns ;)
    Jag tycker även om rabarber och paj! Mums, paj...
    Men jag såg också det där receptet i "Mersmak" och blev sugen på att testa. Fast jag försöker ju vara lite nyttig nu så sockret är ju inge vidare.. Kanske något att ge bort? Ha en fantastisk dag i solen! //Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en del socker i saften. Rabarber är ju så jäkla surt utan socker. Men jag unnar mig det. Försöker träna desto mer (det går så där, haha!). Ha en solfin dag du också, med dina små solstrålar!

      Radera
  3. Jag gillar rabarber i bakverk, i saft... Rabarbersaft har jag druckit någon gång för länge sedan, men minns att den var mycket god! Kram

    SvaraRadera
  4. Jag har ännu inte lagt rabarber på rabarberna men till helgen så får jag nog ta tag i det:)
    Saft blir det nog inte men en paj kanske!

    SvaraRadera
  5. Alltid lika kul med lite språkhistoria! Rabarberna i Småland är fortfarande för små men rabarberståndet har vuxit sen förra året så det blir många pajer - bra när man får oväntat besök med lite glass till (finns alltid i frysen). Kram bp

    SvaraRadera
  6. Gott med saft men oj så mycket sugar hua! ;) Package sent today!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är mycket socker men om man inte dricker flera glas om dagen tror jag inte det gör så mycket : ). Ser fram emot mitt paket, snällaste du!

      Radera
  7. Mmm va gott det lät! Jag har inte gjort saft innan, det kanske är dags för premiären nu till sommaren... Bara den inte är sur, så som den lätt kan bli i paj...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, den är mild och fin. Jättegod - alla i familjen tyckte om den!

      Radera
  8. Tack så mycket! Jag o barnen pratade faktiskt igår om det med att lägga rabarber på något. Dottern undrade varför man säger så och jag visste inte hur det uppkommit. Men nu vet jag tack vare dig och jag tror du har svaret på det mesta jag skulle kunna fundera på ;)

    Kram på dig! Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kära, goa pralinen! Vilken tur att jag kunde komma med en lösning till er. Jag är alltid rädd att verka så trist lärar-aktig med mina pekpinnar! Kram och tack för att du besöker mig!

      Radera
  9. Det är väldigt intressant att fundera över vissa uttryck - jag funderar också mycket på sådant :)
    JAg älskar visserligen paj, men även saft så det kokar jag flera gånger om året. Snart är det dags för rabarbersaften igen :)

    Jag önskar dig en härlig dag!
    Kram Sofia

    SvaraRadera
  10. Åh mums!! Vilken go saft! Rabarber är så vansinningt gott i alla dess former! Kräm, sylt, marmelad, saft, paj... i kakor och bullar, som kompott... MUMS!!

    Lägga rabarber på något... ja du... det var ju intressant att veta var det kom ifrån! Nu vet man ju lite mer vad det är man säger! :-)

    ha en fin dag!

    Kram Emelie och Elin

    SvaraRadera