onsdag 16 maj 2012

Dessert eller efterrätt?

Med anledning av en nära förestående födelsedag (jag säger inte vems) tänkte jag baka en mumsig tårta som dessert, efter grillningen. Jag är verkligen ingen dessertmänniska, och om jag får välja mellan för- och efterrätt vinner alltid förrätt. När jag var barn var det så klart annorlunda. Jag älskade chokladpudding, brylepudding eller marängsviss. Äppleris, fattiga riddare eller änglamat var däremot ganska oätligt vill jag minnas. Pappa däremot var en riktig sockerråtta och åt gärna dubbelt så mycket efterrätt som huvudrätt. För ett antal år sedan fick han diabetes relaterad till sin övervikt, så numera äter han mindre av den varan.
Äppleris
Bild: http://husmorsskolan.blogspot.se

Jag funderade på när man i Sverige bytte namn från efterrätt till dessert? Kan det ha börjat förändras under det ljuva åttiotalet, då engelskan allt mer åt sig in i matspråket genom ökande Internet-användning? När bytte middag namn till lunch? För när jag var liten sa man alltid middag på dagen och kvällsmat på kvällen. Det är ju mer språkligt logiskt att säga så, eller hur? Mamma säger fortfarande middag om lunchen, men hon är ju snart 77 år. Har åldern någon betydelse för vad man säger eller är det regionalt, dvs. säger man middag i södra Sverige och lunch högre upp i landet? Hjälp mig att utreda detta! Vad säger ni läsare? Lunch eller middag på dagen? Dessert eller efterrätt?

På fina bloggen En liten chili hittade jag i alla fall ett tårtrecept som verkar helt oemotståndligt gott! Väldigt näringsrik också. Choklad och passionsfrukt är en oslagbar kombo som jag inte kan motstå.


Choklad- och passionsfruktmoussetårta
(15-20 bitar)
Bild: En liten chili
Botten:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Mörk chokladmousse:

200 g mörk choklad

2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Mjölkchokladmousse:
200 g mjölkchoklad
2 ägg
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Passionsfruktsmousse:
1 äggula
1/2 dl socker
1 tsk vanlijsocker
125 g mascarpone
2 msk koncentrerad exotisk juice
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gelétäcke:
3 passionsfrukter
2 dl utspädd tropisk juice
3 gelatinblad


Garnering:
Passionsfrukt
Physalis
Marabou Noblesse


Botten:
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. Fäst ett smort smörpapper i en bakform med löstagbar kant (26 cm). Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt bottnen svalna.

Mörk chokladmousse:
Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varma chokladen så att de smälter helt. Rör ned äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag. Kläm fast overheadfilm i springformen för att förhöja kanten på formen (dela två OH-papper på mitten, tejpa ihop tre delar till en långsmal remsa och kläm fast den mellan tårtbotten och springkantsformen. OH-papper finns t.ex att köpa i bokaffärer och på Mediamarkt). Fördela moussen över den svala tårtbotten i ett jämntjockt lager. Ställ in i kylen.

Mjölkchokladmousse:
Blötlägg gelatinbladen i fem minuter. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad. Rör ner äggen, ett i taget. Smält gelatinbladen i micron (10 sek), rör ner gelatinet i chokladen. Låt svalna till rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan, ställ kallt igen.

Passionsfruktsmousse:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Vispa gulor, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen i äggsmeten. Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten. Vänd till sist ner den vispade grädden. Bred ut moussen över mjölkchokladmoussen. Ställ in i kylen igen.

Gelétäcke:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Späd den koncentrerade juicen något starkare än vad som står på förpackningen (jag brukar späda 1+3 istället för 1+4) Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen.

Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering.

13 kommentarer:

  1. Jag är en efterrättsmänniska (säger efterrätt förresten). Gottegris ända in till själen. Gubben är tvärtom och vill hellre ha en förrätt.
    Men jag säger då lunch om dagmålet och middag/kvällsmat om kvällsmålet. Har egentligen ganska nyligen förstått att lunch hette middag förr... eller att folk säger så i alla fall.
    Hm, något för min idol Fredrik Lindström att reda ut kanske?

    Ha en underbar dag! /Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, han är min idol också. Älskar hans utvikningar i Svenska dialektmysterier. Kram!

      Radera
  2. Jag säger lunch på dagen och middag på kvällen och efterrätt :) Efterrätt äts hos oss varje dag, mums :) Kram

    SvaraRadera
  3. Åh, det ser helt galet gott ut!

    SvaraRadera
  4. Vi säger efterrätt, dessert låter så konslat... Säger middag om maten oavsett om den serveras mitt på dagen eller kvällen, ja alltså om det är en middag då. Men äter vi t.ex mackor på kvällen så säger vi kvällsmat. Och äter vi något lättare mitt på dagen så säger vi nog just det. Invecklat? :)

    Oavsett vilket så verkar tårtan makalöst smarrig!

    SvaraRadera
  5. åh herre jösses,vilken tårta.älskar passionmousse,dock skulle ja kört med hallon då ja inte gillar mäktiga tårtor men fin är den.

    SvaraRadera
  6. Åhhh vilken tårta finis : ) Tack för att du delar med dig av anekdoter och tankar love it! kram Sofia

    SvaraRadera
  7. Tack för det otroligt fina paket som kom med posten idag! Vad duktig du är!
    Ska det var tårta så ska det vara moussetårtor för min del. Ser ljuvligt god ut!
    Ha en skön helg. Kram.

    SvaraRadera
  8. Jo, det var det jag tänkte på... Hos oss äter vi lunch (lagad), middag (lagad) och kvällsmat (kallar vi det fast det är gröt, macka, yoghurt typ). Fast alldeles för sällan efterrätt/dessert :-)
    Jag kallar mellanmålen för fika, fast vi äter nästan aldrig kakor. Så jag har gjort många barn besvikna när det bjuds vanlig mellis som "fika"...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillade vinsten! Tack för berömmet! Kram

      Radera
  9. Mums vilken tårta! Vilken bra ide med give aways istället för tackkort! Trevlig helg. kram från oss

    SvaraRadera
  10. Ja, jag har förstått att det finns många användsningsområden :) Ska testa det i muffins idag, så får vi se om det var en hit eller inte!

    SvaraRadera
  11. Vilken fin tårta, men jag väljer "vinnarkakan" som jag skrivit ut receptet på. Jag har ända sen jag var liten ätit lunch, middag och som yngre kvällsmat bestående av te och macka. Efterrätt är för mig t ex saftsoppa efter t ex köttbullsmiddagen. Dessert något mer avancerat som jag bjuder på när vi äter 3-rätters middag.
    Kram bp

    SvaraRadera