torsdag 3 maj 2012

Mönster nr fyra...

Ränderna går aldrig ur, brukar man säga och det är väl sant ibland. Det är svårt att förändra saker och ting, men jag vill gärna tro att det går. Det jag brinner för är att i mitt arbete förändra det som kan göras bättre, om än aldrig så lite. Jag vill göra skillnad och därför måste jag tro att ränderna ibland kan tvättas ur. De ränder som är dåliga för människor.

Stora F:s katt Lussan. Randig och fin!

Vad annat randigt tycker jag då om? Jag gillar tvärrandiga tröjor. Gärna båtringade för det är så somrigt och fint. Randiga strumpor har jag också gärna och randiga kolor är gott och fint. Randiga katter är de finaste, särskilt grårandiga. Zebror är randiga på ett lite vildare sätt och det passar ju bra. Varför den är randig har forskarna inte kunnat enas om. Den senaste teorin är att många zebror i flock verkar förvirrande för en förföljande fiende, på så sätt att de många oregelbundna ränderna blir som ett psykedeliskt mönster som gör att det blir svårare att urskilja en individ. Vem vet? Inte forskarna i alla fall. Jag tror att de är randiga för att det är så vackert.

Tigrar är också randiga och det för mig (inte osökt) in på dagens recept. Det är så klart en tigerkaka från Monica Ahlbergs Rosendals trädgårdscafé. Som alltid bjuder min matguru på ett av de bästa recepten som finns. Kika gärna in på hennes härliga matblogg också, för mer inspiration.

Tigerkaka

200 g smör
2 dl strösocker
2-3 msk vaniljsocker
3 ägg
80-100 g syltade apelsinskal
saften av en apelsin
5-6 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl kakao

Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i taget och därefter apelsinskal och apelsinsaft.

Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt växelvis med grädden.

Klicka ut hälften av smeten i en smord och bröad 2-liters form, gärna rund med hål i mitten. Blanda ner kakaon i den smet som är kvar och klicka sedan ut chokladsmeten över den vita i formen. Rafsa med en gaffel i smeten så att det bildas ränder.

Grädda sedan hela härligheten i 175 graders värme i ca 40 minuter. Låt kakan stå kvar några minuter i avstängd ugn innan du tar ut den för att svalna.

Innan jag blir för långrandig måste jag bara ställa frågan vilka ränder ni gillar? Breda, smala, på tvären eller längden, på tapeten eller helt enkelt inte alls?

P.S. I dag lyder Blogger mig inte ett dugg, och därför blir det bara en bild (som inte vill ligga som jag vill att den ska göra. Grrrrrrrrrrrrr! D.S.



5 kommentarer:

  1. Jag älskar ockå ränder fina fina Erika tigerkaka är mums kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Jag gillar också ränder. Du nämner tvärrandiga tröjor med båtringning. Det är somrigt och fint (har ett par sådanna). Men finast är ränder på kattdjur. Vad söt hon är "Stora F:s" Lussan. Påminner om, en mig närstående katt som heter just "sötnos" fast på spanska.Kram E.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Guapa? Eller hur? Ja, hon är fin Lussan. Förskräckligt tjock bara men det ska väl rinna av henne när stora F börjar ta henne på promenader i nyinköpta selen (som hon hatar).

      Kram, käraste E (B)

      Radera
  3. Gillar också randigt, framför allt på sommaren! Brunbrända ben, jeansshorts och en blåvitrandig tröja. Men jag är dessutom väldigt förtjust i prickigt. Har en svart sommarklänning med vita prickar, älskar den! (undra om jag kommer i den i sommar bara)

    Kram Malin

    Tack för awarden söta du! Ska greja med den en annan dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör du säkert ( kommer i den). Kram!

      Radera