onsdag 2 maj 2012

Sol, värme och BBQ-sås

I dag har det varit nästan galet varmt i Göteborg och jag vet att många andra platser i vårt land varit lika vårvarma och soliga. Min kropp vaknar till liv efter en lång vinter, om än inte så kall som de två föregående. Av naturliga åldersskäl är jag för tillfället väldigt varm av och till, men det är en ganska obehaglig värme som de äldre av mina kvinnliga läsare säkert känner igen. Jag sover alltså med öppet fönster och knappt något täcke... och är ändå så varm att jag inte kan sova.

Nåväl, vi släpper det. Den härliga värmen som kommer från solen gör att vi svenskar drabbas av grillfeber. Visst är det så? Jag springer (cyklar) genast till ICA och handlar grillkol och briketter så fort solen visar sig och temperaturen går över tio grader. I år har jag nog grillat fem - sex gånger redan. I går var det kycklingfilé med en färdigköpt sweet chili-glaze på flaska. Till detta grillad squash och potatispuffar samt en förträfflig grillsås som jag hittade i ICAs tidning Buffé.

Den blev mycket god, trots att jag inte hade vare sig apelsin eller muscovadosocker. Jag tog råsocker istället och lite tomatpuré och dessutom en klick chipotlepuré från Extreme foods. Det där med att hålla sig till recept är ju inte min starka sida - jag ändrar nästan alltid något.

BBQ-sås

Portioner: 7 dl

2 rödlökar
1 vitlöksklyfta
4 ½ cm ingefära
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk worcestersås
400 ml passerade tomater

Skala och finhacka rödlök, vitlök och ingefära.  Fräs rödlöken glansig i olja i en stekpanna. Rör ner sockret. Karamellisera löken ca 5 minuter. Rör ner tomatpurén och fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt vitlök, ingefära, apelsinjuice, vinäger, senap, worcestersås och passerade tomater. Låt småkoka 30 minuter. Rör ibland. Ta från värmen och mixa såsen slät med stavmixer. Förvara kallt.
Nu har jag lovat mig att i år ska jag göra mina egna marinader och glazer själv, liksom såser. Mina barns pappa var väldigt duktig på att göra detta under 80-talet, men jag har liksom aldrig anammat det. Konstigt egentligen men det är bara att ta tag i det nu. För visst blir det mycket godare utan alla konserveringsmedel och tillsatser!?



9 kommentarer:

  1. Åhh vilken fin burk du är duktig du finis : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag glömde att skriva att jag gjorde bukren själv, men det såg du såklart med din proffsiga bloggläsarblick, hihi! Kram och sov gott!

      Radera
  2. Ja, visst är det underbart med vårvärme, eller nästan sommarvärme. Vi har också grillat en hel del redan, gottigt! Fin burk och gott innehåll.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  3. Så gott med egengjord BBQ-sås mums. Även om jag inte har en blick för sådant så såg jag också att du gjort burken själv ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Haha, det har du säkert! Du är snäll! Kram!

      Radera
  4. åh! Jag, precis som alla andra, älskar grillat! Gubben står för grillandet och jag tillbehören. När jag var gravid levde jag på grillade grönsaker och tzatziki. Mums!
    Jag tycker ju nästan alltid att såsen är viktigast och din BBQsås lät ju delikat. Måste testas!
    Ha en fantastisk dag! //Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grillade grönsaker är fantastiskt! Det finns så mycket gott att ha till dem, som tsatsiki och andra dippar! (Dipper?)

      Ha det fint du också! Kram!

      Radera
  5. Den där låter god! Äntligen har grillsäsongen kommit igång på allvar och nu så här i början då vill man ju grilla ALLT :)

    SvaraRadera