lördag 12 maj 2012

Vegetarisk förrätt

I dag ska jag och J och den lille tjocke vovven åka till kolonistugan och mysa lite. Jag funderar på att så mina frön, för nu måste väl ändå risken för nattfrost vara över? Väl? Jag får ta risken - annars blir det spenat först i september...

I maj månad brukar jag försöka laga rätter av den vinterpotatis som fortfarande finns kvar. Gratänger, soppa och den givna favoriten - Jansson. Så ikväll blir det en gräddig Jansson (jag gör den ofta på sojagrädde för att slippa ont i magen) med en kall Carlsberg och kanske en lille en. Det är svårslaget som lärdagsgott, eller hur? Klart att det är godare med vispgrädde och ibland tar jag en skvätt, utan att J ser, för han är rysligt rädd om vikten (trots att han skulle må bra av att lägga på sig så där tio kilo).

Men de flesta vet väl hur man gör en god Jansson, så dagens recept får bli ett nytt som jag hittade i Arlas senaste receptbroschyr. Det är lätt att byta ut osten mot en vegansk ost och då har man en god förrätt till den som inte äter animaliska produkter. Jag tänkte prova den på stora F när hon kommer hem nästa gång.

Bild: www.arla.se

Ljummen morotscarpaccio
(Källa: www.arla.se)     

4 port

4 stora morötter, ca 400 g
½ dl skållad och skalad sötmandel
2 msk Arla® Smör-&rapsolja oliv
1 tsk flingsalt
1 dl grovriven Kvibille Präst®

(eller vegansk ost)
2 dl rucola

Gör så här

Skala och koka morötterna knappt mjuka i lättsaltat vatten ca 10 min. Hacka mandeln grovt och rosta den i en torr, het panna tills den får färg. Skär morötterna i tunna skivor. Lägg dem på 4 tallrikar. Ringla över smör-&rapsolja. Strö över salt, ost och rucola. Servera genast.

Vad lagar ni för gott denna lördag? Blir det bekväm köpemat eller slow food i timmar, eller något annat?

7 kommentarer:

  1. Tusen tack för inspirationen! Men en sambo är vegetarian åker denna direkt ner i inspirationsmappen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Kul att du hittat till min blogg. Jag ska kika in på din när jag når en dator. Ha en fin lördagkväll!

      Radera
  2. Morotscarpaccio låter gott! Jansson är en rätt jag växt upp med :) Idag blev det tortilla hos oss! Ha en fortsatt fin dag, kram!

    SvaraRadera
  3. Åh, Jansson! Fy, bubblan vad gott :)
    Idag blir det tortillas med kyckling och guacamole. Längtar redan till middagen. Ha en fantastisk dag, fina du! //Elin

    SvaraRadera
  4. Har varit i Kristianopel och ätit flundra. Gott! Vi köpte rökt lax på Blomlöfs rökeri på vägen, lite av det tänker jag lägga på en macka med lite annat gojs.
    Hoppas ni har torrare väder än vad vi har och lite mindre vind. Det regnar på tvären emellanåt.
    Ha det gott! Kram, S

    SvaraRadera
  5. Det här lät ju jättegott! Jag brukar göra carpaccio på rödbetor men morot är ju en kul variation:) Tack för det receptet, det sparar vi!

    SvaraRadera
  6. Hej =)

    Var gärna med och tävla hos mig! Du kan vinna presentkort 300 kr hos batteriexperten, presentkort 400 kr hos lykka (köksredskap på nätet), presentkort 250 kr hos prylgrossen. Och du, nästa vecka startar jag en goodiebagtävling värd över 11 000 kronor, missa inte den!

    Här hittar du alla mina tävlingar:
    http://moniasundgrenjansson.blogg.se/category/tavlingar.html

    * är du redan med och tävlar eller inte vill ha reklamkommentarer så ber jag om ursäkt :/

    SvaraRadera