onsdag 27 juni 2012

Rålåpor

Min morfar älskade svensk husmanskost. Han var tacksam över att kunna äta sig mätt i hela sitt vuxna liv och slängde aldrig mat. Han njöt av rotmos, fläskpannkaka, köttsoppa och rårakor. Eller rålåpor som han kallade dem.
Jag på morfar Gustavs arm 1966

Mormor stekte rålåpor för kung och fosterland och morfar åt dem med rårörda lingon och ett stort glas mjölk till. Rålåporna bestod av råriven potatis som blandades med ett ägg, saltades och pepprades och stektes knapriga i en stekpanna.

Min yngre bror, som var som en son i huset hos morfar och mormor, lagar alltid rålåpor 22 februari. Det var morfars födelsedag och den dagen äter familjen detta till minne av en mycket stor (fast inte kroppsligt) men ödmjuk man. Det är härligt med matminnen som man förknippar med en person tycker jag. Själv älskar jag rårakor och äter dem med lingon men också gärna lite stekt kalkonbacon. Eller med finhackad rödlök och gräddfil, som blinier ungefär. Tunna ska de vara och knaperstekta i smör. Inte nyttigt alls men oj så gott!

Rårakor på ett ungefär

Riv fyra eller fem stora vinterpotatisar på rivjärnets kortsida så att det blir som en potatissmet. Krama ur en del av vätskan och lägg rivet i en skål. Blanda ner ett ägg, vitpeppar och salt. Om du vill kan du också riva en halv liten lök och blanda ner.

Hetta sedan upp en stekpanna med lite smör i. Stek runda tunna plättar av potatissmeten på ganska hög värme, tills de är knapriga och ljust bruna på båda sidor. Lägg dem på ett galler i ugnen på ca 100 grader, så håller de sig knapriga tills alla är stekta. Ät och njut och drick gärna en öl till om du gillar det.

20 kommentarer:

  1. Vilken härlig grej att göra till minne av någon man älskat. :) Själv är rårakor en av få saker jag inte alls tycker om. Konstigt nog, för potatis och det mesta gjort av potatis, är det bästa jag vet.

    Ha en fin kväll! /Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Nä, men man kan ju inte älska all mat. Kram till dig!

      Radera
  2. Så fin berättelse! Det är alltid lika roligt att titta in hos dig! Kram

    SvaraRadera
  3. Så fint berättat om din morfar : ) underbart att läsa. Här sitter jag på jobbet solen lyser utanför så nu ska vi gå ut och "leka" kramar i massor Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Leka på jobbet är inte fel, haha! Kram!

      Radera
  4. Hej! :)

    Jag älskar rårakor!! Med lingonsylt och stekt bacon till. Fast jag gör nog dem lite smetigare smet :)

    Hoppas du har en bra torsdag!

    Kramkram Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smetigare smet funkar också. Alla gör på sitt sätt och inget bättre än nåt annat! Kram!

      Radera
  5. Vilken liten snäcka!
    Rårakor, rålopor och raggmunkar är mums. Här hemma kör vi ungefär på receptet du beskriver. Naturligt fritt från gluten.
    Var ni på utflykt på bilden?
    Kram, S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte om vi var på utflykt. Jag såg stolarna i bakgrunden - kanske är vi på Ekdala? Kram

      Radera
  6. När jag läser din fina berättelse tänker jag på min farmors goda knaperstekta potatisbullar som serverades med bacon och lingonsylt när jag var barn. Ska nog försöka göra något som i alla fall liknar dem. Kram bp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konstigt nog kan jag inte för mitt liv äta potatisbullar. Men då har jag ju inte smakat din farmors förstås! Kram vännen!

      Radera
  7. en godnatt kram från en ljum kväll i juni i Hjo ; ) kramar Sofia

    SvaraRadera
  8. Viss husmanskost tycker jag om, inte allt. Rårakor har jag nog inte testat.

    Vi åt faktiskt på Pizza Hut, inget speciellt faktiskt. Vi kollade på Pasta + och några andra ställen på Avenyn, men vi var sena och allt för fullbokat.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var synd, för det finns en del hyfsade ställen kring Liseberg, bara man vet vart man ska gå. Ni får ta det nästa gång! Kram!

      Radera
  9. Vilket fint inlägg Erika! Jag blir faktiskt rörd... Vad glad din morfar måste vara i sin himmel över att ha en dag ihågkommen efter sig! Tyvärr är jag inget fan av denna kost, haha!!! Jag minns dock min farmors välling som var suuuuuuuuuuuuuupergod:))

    Stöööööööööööörsta kraaaaaaaaaamen till dig från mig!
    /aka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Aka! Nä, man kan inte gilla all sorts mat, så är det bara. Välling är inte direkt "my cup of tea"... Stor kram!

      Radera
  10. Rårakor är jättegott och äts ofta hos oss. Så fint att ni äter det på hans födelsedag. Tycker om hu du skriver, mycket målande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Amy! Ni verkar alltid äta så gott hos er. Nyttigt och gott och fantastiskt spännande mat! Kram!

      Radera
  11. Rålopor och rårivna kroppkakor (utan kokta) är mina favoriter men Bulsa hör ju också dit. Jag anser att det är som nationalrätter i min hemstad Karlskrona. I Bollebygd där jag bor har vi ett kroppkaksgille och har återkommande träffar.

    SvaraRadera