söndag 29 juli 2012

Blomkål och annat

Igår kväll lagade jag mat bara till mig själv. Efter fem dagars kuskande på vägarna med burkmat och pesto i french hotdogs, var det gott med lite lagad mat. Missförstå mig rätt - jag och stora F hade en del kulinariska upplevelser utmed vägarna. Jag åt rökta musslor ut burk (mums) och hon åt spaghettiringar ur en annan burk (urk).

Jag hittade ett urklippt recept i skåpet (har ni också högvis med osorterade recepturklipp???) som jag tog fasta på. Det blev gott och jag njöt min måltid framför TVn, i lugn och ro medan andra stod och skuttade i vattenpölar framför en äldre herre som mest sjunger om att han vill åka till sin hemstad, gå ner till floden eller att han minns de gamla goda tiderna. Någon gång sjunger han också om att han föddes i USA... Jag är inte överdrivet imponerad av Bruce, och avstod därför gladeligen att betala det hutlösa biljettpriset. Nåväl, här är receptet. Jag grillade en biff till salladen och åt den alldeles perfekt medium rare. Jag stekte också ett gäng bruna skogschampinjoner i smör. Åh, så gott!

Rostad blomkålssallad med citron


4 portioner

1 blomkålshuvud
1 citron
1 rödlök
1 burk stora vita bönor (ej i tomatsås)
2 msk olivolja
salt, svartpeppar
1 knippe färsk bladpersilja
1/2 dl rostade solrosfrön

Sätt ugnen på 200 grader. Bryt blomkålen i små bitar och strö ut den i en ugnsfast form. Dela citronen och pressa saften över kålen. Skiva rödlöken och lägg den över blomkålen.

Häll av bönorna och skölj dem noga. Lägg också bönorna i formen och ringla över olivolja. Blanda väl och ställ in formen i ugnen, ca 20 minuter. Strö över salt, peppar, hackad bladpersilja och solrosfrön. Smaka eventuellt av med lite mer pressad citron om du så önskar.

Ät, njut och se till att du är ensam om du får ont i magen av bönor och blomkål...





4 kommentarer:

  1. Ja du, gårdagens väder lockade inte till konsert. Bättre att sitta hemma och mysa, heja dig!

    Det där med lösa recept överallt passar in på mig, verkligen. Har massa liggande i en skåp, då och då används ett. Dock väldigt sällan.

    Vad gott det låter med maten du lagade. Mindre gott med spagettiringar i burk ;o)

    Kram Malin

    SvaraRadera
  2. Hihi, jag har läst om er tripp! Låter ju urkul och tycker fortfarande att du verkar vara värsta äventyrsmamman :)
    Kram på dej!

    SvaraRadera
  3. ha ha spagettiringar på burk ja verkligen URK middagen du lagat här ser urgod ut : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  4. Så mycket trevligheter ni har haft för er, härligt :)

    Skogschampinjoner i smör mmmm gott! Rostad blomkål lite inte heller helt fel, kram!

    SvaraRadera