torsdag 12 juli 2012

Jordgubbsbakelser och semestertempo

Jag lovade ju att lägga ut en vägbeskrivning till Månstad och Sibbarprsåsens loppis. Här är den - åk dit och köp en glass och något annat hos lilla B.

Vädret verkar vara det största och hetaste (kallaste) samtalsmänet just nu, i semestertider, och det är verkligen inget roligt väder. Men man får göra det bästa av det. Jag har en vecka helt för mig själv och gör vad jag vill. Det har inte hänt på 25 år så det är en märklig känsla. Jag har passat på att träffa vänner, sortera i skåp och lådor och läsa och klappa vovven.

Tempot går ner när man är ledig och nu efter snart tre veckor har jag varvat ner en del. Jag brukar ofta vara toppad och ganska stressad men den här veckan har jag verkligen försökt ta det lugnt.

Igår hade jag finbesök hemma av två vänner som jag uppskattar mycket, Gisela och Mimmi. Vi fikade i solskenet (jo, den lyste en stund) och åt jordgubbsbakelser.
Jag hade fått två äggvitor över och passade då på att baka marängbottnar. Det är busenkelt - vispa äggvitorna med 1/3 dl strösocker tills de är riktigt hårda - du ska kunna vända skålen upp och ned utan att äggvitan rinner ut. Vänd sedan ned 2/3 dl strösocker i smeten samt lite riven mörk choklad, efter behag. Rör försiktigt och klicka/bred ut bottnar på ett bakplåtspapper. Jag fick ut sex portionsbottnar av två äggvitor.

Grädda i 125 graders värme tills marängerna är torra och släpper från papperet. Jag gillar när de är aningen sega inuti, men torra på ytan.

Lägg en botten på en assiett, klicka på lite lemon eller lime curd, en klick vispgrädde och toppa sedan med jordgubbar och några blad citronmeliss. Gott, fräscht, vackert och superenkelt!

Som ni säkert märkt har jag lite semester från bloggen också. Jag tar det som det kommer, bloggar lite mindre ofta och vilar mig mer. Men imorgon tänkte jag laga ankbröst och koka nektarinmarmelad, så titta in framåt kvällningen.

6 kommentarer:

  1. Åh vad gott!!! en perfekt kombination!!!
    Semesterns långsammare tempo brukar komma lagom tills det är dags att börja tänka jobb igen tycker jag, men inte i år... jag har ett långsamt tempo hela tiden, alla dagar, känner mig som en robot, men jag tycker att livet är bra just nu:)
    Tack för vägbeskrivningen! Maken och jag ska ett ärende till Svenljunga snart och då verkar det ju som om vi passerar Månstad... annars tar jag och packar in flickorna i bilen, så styr vi kosan till Månstad och köper glass av din lilla B :)

    kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt om ni tittar förbi lilla B. Du måste tala om att det är du som är Lisa! Hon kommer att bli jätteglad; hon följer ju också min blogg och mina kära läsare.

      De har inhandlat en kaffe maskin så nu lär man också kunna köpa sig en kopp gott kaffe på loppisen. Kram och var rädd om dig. Man får skynda långsamt.

      Radera
  2. Dom var verkligen goda, det kan jag lova! Vaniljhjärtan och kola bjöds det på också. Passar mig perfekt svag för både vanilj, maräng och citron som jag är!
    Tack än en gång för en supertrevlig och god eftermiddag!
    Kram Gisela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själva! Det är så roligt att ha fått lite ny "släkt" på äldre dar, haha! Kram och hälsa Mimmi!

      Radera
  3. Det är absolut en perfekt kombo med maräng, lemoncurd och jordgubbar mums så gott. Vi gjorde en sådan här god tårta till midsommar men det vet du förstås redan, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo du, jag har allt inspirerats av alla som gjort jordgubbsmarängbakelser och tårtor till midsommar, men först nu blev det av för mig. Kram!

      Radera