onsdag 29 augusti 2012

Plåster på såren och balsam för själen

Av fina fina bloggvännen fick jag igår ett kuvert med uppmuntrande presenter, och ett underbart Muminkort med värmande ord på baksidan. Tänk, vilken tur jag har! Jag vill tacka dig, Sofia, för alla kommentarer och din inbjudan till Hjo. Var säker på att vi kommer! Kram!

När jag bläddrade i den gamla tidningen från 1973 slogs jag av hur tiderna förändras; inte minst språket. Uttryck som "alla tiders", "pennfajtas" och "party" känns ju ruskigt förlegade. Sååå 1973 liksom...

Jag började inte läsa Starlet förrän jag var tolv år - ganska sent kanske, men jag var lite sen med sånt. Det var mest hästar innan. Men sen kom ju Familjen Macahan som TV-serie och då var det klippt! Luke fanns på bild överallt och jag klippte och klistrade. Himmel vad alla dyrkade honom. Utom min mamma som var rätt tänd på Uncle Zeb i sin tighta skinndräkt. Jag ryser fortfarande när jag tänker på hur han måste ha doftat efter en vecka i sadeln med denna jättesparkdräkt på sig. (Ja, jag vet att det bara var film, men ändå).

På sjuttiotalet bakade man chokladbollar, fast då hette de något annat. Man lagade lövbiff (elefantöra) med persiljesmör och kyckling var festmat. I ovan nämnda tidning Starlet, hette killarna "Steffe" och tjejerna "Sussie". De rökte hasch, hade party och hånglade. I dag heter killarna Marcus och tjejerna Ellen. De tar en gobbe och strular. Så vad är nytt under solen? Inte mycket. Det är same same, but different.

Vad läste ni för tidningar och magasin när ni var i början av tonåren?

17 kommentarer:

 1. Så snällt av Sofia! Jag har också läst Starlet och Frida :) Kram

  SvaraRadera
 2. Åh, Anki suckar nostagiskt här hemma... Starlet! Det var tider (och grejer) det! Finns den kvar, eller? Annars var det Frida, Mitt livs novell och Okej (den läste vi båda). För Håkans del var det Fantomen som gällde!
  Och det där med pennfajtas, så många som gjorde det! Och man var 13 vårar eller 14 somrar när man sökte "brevisar".
  Suck...

  Du sätter alltid igång tankeverksamheten för oss, härligt!
  Kramar

  SvaraRadera
 3. Förutom dator och sånt otrevligt då, det är väl det enda som förändrats! Då lyssnade man på musik i en gammal bergsprängare, nu har varenda jävel en iphonehögtalare!

  SvaraRadera
 4. Åhhh så kul att du uppskattade presenten : ) Ser fram emot att ha er som gäster i Hjo
  : ) Villa Almedal hälsar dig och J välkomna! med öppna armar : ) kram din vän i Hjo pennfajtas ha ha underbart! Elefantöra det var tider det ; )

  SvaraRadera
 5. Va?! Men min dotter läser mina gamla Starlet nu! Vadå röka hasch parta å hångla?! Är det därför hon vägrar sluta läsa på kvällarna alltså...Hmm nej nu får det vara slut med Starlet-läsande för hennes del. Jag tar dem till Rosenrummet och läser dem själv! ;)

  Åh vad härligt med plåster på såren och balsam för själen :) Jag säger också tack till Sofia som gav dig det :)

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 6. Underbara du och härliga Sofia! :) Åhhh Starlet läste jag också minsann... var nog också lite äldre precis som dig runt 12-13 har jag för mig... läste även Frida och Okej minns jag.... brevvänner hade jag en hel drös. Minns att man via någon förmedling kunde få utländska också... vilka minnen, himmel! Ja, pennfajtas det gjorde man ju :) Kram på dig!

  SvaraRadera
 7. Hihi, vad roligt att få ett sånt paket! Jag hittade en hel hög med mammas gamla Starlet när jag var liten och lusläste dem. Det fanns så mycket pyssel och alla var så snygga i serierna :) Men när jag blev äldre läste jag Frida. Där fanns också en massa snygga killar på bild som man kunde tapetsera rummet med ;)

  Ha en fantastisk dag, söta du <3 Kram

  SvaraRadera
 8. Åh, Starlet och även Acke. Härliga minnen!

  Vilken going hon är den där Sofia.

  Kram Malin

  SvaraRadera
 9. Vännen, du var åtta år 1973.
  Jag var ingen större fan av Starlet och Mackahan, Mahaan eller vad det nu hette (Blommans uttryck) vågade jag aldrig titta på. Jag var (är) en sån fegis. Mina bröder, den ene av dem i alla fall, älskade Familjen Macahan. Jag fattade aldrig "Lukes" eller "Vargtass" storhet/snygghet.
  Jag la nog mina pengar på Min Häst och Lilla Fridolf.
  Kommer du ihåg uttrycket: Tjytt för gedan. Väldigt osäker på stavningen. Jag minns inte vad de böckerna hette men de var i "deckargenren".
  Kram, S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att jag var åtta då. Men den här tidningen läste jag aldrig - den fick jag först nu. Jag började läsa Starlet 1977 eller 1978 ungefär. Tjytt för gedan minns jag, men inte böckerna... Får googla på det. Kram!

   Radera
 10. Trevlig fredag finis kram från Hjo : ) Sofia

  SvaraRadera
 11. Oh jag läste mycket Penny, jag var hästgalen när jag var ung. Starlet var också givet eftersom den var i så bra format och kunde lätt packas ner i den mista väska. Nu för tiden är det mest mattidningar;)

  SvaraRadera
 12. Vill bara skicka en Stoooor kram till dig!
  Hoppas att din pappa mår bättre snart <3

  Och så otroligt kul att du följer med i min lilla utmaning. Ska bli spännande att läsa om dig :) Du skriver ju så fantastisk!

  Som sagt. Stoooor kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack finaste Elin! Så skönt med en värmande kram! Du får en i retur!

   Radera
 13. Sofia och jag skickar likadana muminkort till folk :D! Hon är underbar! Jag snodde förresten din utmaning, utan att vara utmanad. Jag behöver inspiration till att skriva på min blogg, då den mesta tiden går åt till att plugga!

  Kram

  SvaraRadera
 14. Ha ha... Underbart! Pennfajtas, hade jag glömt bort! Those were the days ;-) Så många Starlet jag läst. Fast jag hemma hos min kompis som hade en storasyster. Min storebrosa läste Fantomen, men jag tyckte bara de var kul om Diana var med...
  Vem var inte kär i Luke... Jag hade till och med kunnat tänka mig att bli hästtjej om jag fått rida i dammet med honom.
  Sötaste Sofia, så snäll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskade Fantomen men tyckte Diana var fånig. Jag tror att jag mer var en pojkflicka, som man brukade säga förr.

   Radera