fredag 17 augusti 2012

Duktig

I dag hade vi ett samtal kring att vara duktig, på kafferasten på jobbet. Det började med att jag bjöd några arbetskamrater på hembakat bröd till kaffet. Min arbetskamrat utbrast spontant: "Du är så duktig!". Snabbt korrigerade hon sig själv, eftersom vi förut har diskuterat det där med att vara duktig. Det finns ju inte mycket som är värre än att ständigt ha kravet på sig att vara duktig. Det blir en press och till slut måste man leva upp till bilden av att vara en "duktig flicka" (hur gammal man än blir).
Mitt duktiga bröd!
Det finns ju en slags vanföreställning om människor som bakar och lagar mat. Att de är så duktiga. Är det duktigt att baka själv? När man tycker att det är mycket roligare än att se på TV eller pilla på bilen?

Jag menar inte att den som bakar och lagar mat är motsatsen till duktig, men det finns någon slags status i vissa handlingar. Duktig är man dessutom om man fixar i sin trädgård. Eller om man syr. Eller stickar tröjor.

Vad är det som gör att just sådana handlingar anses som så speciella? Vad är det som gör att man inte är duktig om man ser på TV i fyra timmar? Eller ligger i solstolen? Eller bara sitter och glor för att man inte orkar annat?

I dagens samhälle finns det så många krav på människor.Samtidigt som man jobbar heltid ska man hålla hemmet snyggt och prydligt, komma ihåg att packa matsäck till ungarnas utflykt (hembakade bullar och fruktsallad på ekologisk frukt), plantera och odla egna grönsaker, styla hemmet med de senaste inredningsdetaljerna, gå på gym, dansa zumba, bjuda hem vänner på trerätters middagar med tema, ta hand om sina gamla föräldrar, resa till spännande platser i världen, vara en engaerad förälder som tar del av sina barns skolarbete och så vidare i all oändlighet. Trots att man kanske tycker att det är skittråkigt.

Muminform från www.kalasform.se
Hur ska man orka? Räcker det inte att vara människa? Jo, jag tror det. Vi försökte hitta andra sätt att uttrycka sig på, medan vi fikade. Man kan säga: "Vad omtänksamt att du bjuder mig på smörgås, så jag slipper gå och köpa en i affären!" Eller: "Vilket fint bröd du har bakat!" Eller: "Vad fint!"


Jag har själv varit en förälder som talat om för mina barn att de varit duktiga i olika sammanhang, och de har fått en massa mer eller mindre outtalade krav på sig, helt i onödan. Jag visste inte vad jag vet då, men om jag fått vara småbarnsförälder igen skulle detta vara en av de första sakerna jag skulle ändra på hos mig själv. Barn är inte duktiga när de knyter skorna själva. Säg istället: "Vad bra att du kan knyta skorna sjäv!" Eller: "Så bra att du åt upp maten, nu orkar du leka en stund till!" Konstigare är det inte. Men det är enkelt att säga "tulipanaros"; svårare att göra en...
Några frallor

Brödet var förresten inga konstigheter för den som är van att baka. 50 g jäst, 1 msk honung, 1 tsk salt, 2,5 dl mjölk och 2,5 dl vatten. Lite vetemjöl och resten lantbrödsmjöl och rågsikt. Efter behag som farbror Melker sa.

11 kommentarer:

 1. Mycket bra tankar om duktighet! Och det blir ju lätt att man säger så! Men det här fick mig att tänka om. Tack för det! Kram

  SvaraRadera
 2. Helt rätt! Jag har själv fortfarande den där rösten i huvudet som ger min krav på att vara en "duktig flicka". En annan sak jag funderat på är att folk säger sånt som "jag borde läsa oftare".. Varför då? Om man inte gillar det. Själv älskar jag att läsa men har t.ex. inget inresse av bilar... Inte säger jag "jag borde mecka med bilen oftare!". För varför skulle jag göra det? Jättetrist ju...

  Önskar dig en fantastisk helg! Kram Elin

  SvaraRadera
 3. Jag fick massor, massor med tankar och rader som jag inte hinner skriva nu. Jag gör det sen för det måste jag bara göra alltså!

  Kram!!

  SvaraRadera
 4. Nu fick Erikas funderingar mej att fundera......
  håller nog med till den viss del....men ju mer jag funerderar dessto mer håller jag med.... Hmm....
  Det är bra med tanställare ibland.
  Kramar till dej och önskar dej en trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Mitt i prick, tycker vi! Vad är det som avgör vad som är duktigt, alla har vi våra egna intressen, kunskaper, tillgångar och förutsättningar för hur vi lever och vad vi gör.
  Kan ge ett riktigt tråkigt exempel på ett tillfälle då duktig användes/använd så "fel". I fruns unga år då en allvarlig sjukdom slog till och övervanns, då kom ofta kommentaren "Så duktig du är...". Som om duktig har någonting med tillfrisknande att göra, vänder man på det så kan man ju fundera på hur de som inte tillfrisknar blir sedda... som mindre duktiga?

  Tack för ännu ett uppfriskande "tänka-till" inlägg, alltid lika uppskattat.

  Ha en fin helg,
  kram

  SvaraRadera
 6. Så sant i de du säger,får jämnt höra att ja är duktig och klart man blir mer pressad och stressad för den delen,men nu har ja vant mig för stressar hela tiden ändå nuförtiden.
  Bröd har ja saknat nu när ja kör diet...mmm står o dreglar lite här,ehehhehe

  SvaraRadera
 7. Kloka ord vackra kvinna stor kram Sofia

  SvaraRadera
 8. Instämmer med Sofia... kram till duktiga du ;)

  SvaraRadera
 9. Intressant det där med att vara "duktig"

  SvaraRadera
 10. Tro att man säger det av vana bara, ett ord som kanske representerar fler fast det är precis som du skriver också. Jag försöker att inte säga så till barnen att - Vad duktig du är. Många säger det för det är enklast. Jag diskuterade med några en gång hur man är när man är redig. "Det var ett redigt fruntimmer" eller "En redig karl". Hur är man då. Det kan ju inte bara handla om att fruntimret lagar mat åt 10 ungar och samtidigt stickar strumpor åt alla när hon ändå står och tvättar alla kläder i sjön. Ja nåt ditåt :)

  Eller som min bror sa en gång om att någon är snäll - "Ja men en ko är också snäll" :)) Det kanske är så att ordet snäll också bara är ett ord men vad betyder det då. Det säger inte så mycket kanske.

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 11. En av de bästa saker jag har läst (och jag läser mycket!)
  Så klok och rätt tänkt tycker jag. Ofta i vårt fikarum på jobbet har vi just dessa diskussioner och det är förtvivlat få som tycker att det är duktigt att koppla av med att tillexempel läsa, slappa eller se på tv. Fast huvudsaken är ju att man gör något man tycker om, vare sig det nu är att baka, pyssla eller slappa :))
  Kloka dina du!!
  Kram Gisela

  SvaraRadera