söndag 21 oktober 2012

Dags att sätta glöggen om den ska bli färdig till jul!

I flera år har jag gjort egen glögg, så kallad Dunderglögg. Ett halvt världsberömt recept från GöteborgsPostens lördagsbilaga, Två Dagar. Nu dricker jag inga mängder glögg, så jag har kvar både ett och två år gammal glögg. Vällagrad med andra ord.

Varje år lanseras nya glöggsorter, den ena mer fantasifull än den andra. Är det inte blåbärsglögg så är det med vaniljsmak eller lingon. Bäst tycker jag om Dufvenkroks glögg med whiskysmak eller den som smakar konjak. En ekologisk glögg finns att köpa för den som tänker miljömedvetet. Nummer 96552 har den och smakar enligt provarna: Ingefära, russin, kardemumma och apelsin. Det låter ganska gott tycker jag. 69 kronor kostar den.

Två alkoholfria varianter finns också; den ena med smak av choklad och den andra är mer traditionell och dessutom ekologisk. Eftersom jag är tidigt ute finns det inga aktuella recensioner av årets nyheter. Jag väntar med spänning på detta. Men nu var det inte det som inlägget skulle behandla utan faktiskt det faktum att det är hög tid att sätta sin egen glögg.

Bild: www.gp.se


Två Dagars Dunderglögg (några flaskor)


5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst, 50 g
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
1 kanelstång
1-2 paket russin (2 pkt, 500 g)
2,5 kilo socker

Blanda allt i en ren tio-litershink, täck med plastfolie som du gör små hål i – och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen. Värm och njut.

Källa: http://www.gp.se/matdryck/dryck/1.220361-dags-for-dunderglogg-

Bild: http://www.gp.se/image_processor/1.200724.1253661618!/image/1227427622.jpg_gen/derivatives/full/1227427622.jpg?maxWidth=308

16 kommentarer:

  1. Jag har aldrig gjort egen glögg, men det verkar inte alls svårt att laga! Jag har läst att Saturnus har en glögg med hallon-lakritssmak :) Låter spännande :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallon-lakrits låter fantastiskt!!! Kram!

      Radera
  2. Den blir säkert väldigt god. Jag är tyvärr ingen glöggdrickare. Har provat flera olika sorter men hittar liksom inte den där som får mig att säga - Ahhh den tar vi! Nej, det är nog bara att inse att glögg inte är min starka sida. Men värmer upp den och tar en liten klunk gör jag ändå. Och det är ju så mysigt med tända ljus, doften och pepparkakorna :)

    Ha en bra måndag finaste Erika <3

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan dricka glögg kall också. Som Sangria med massor av apelsinskivor och is i glaset. Eller så dricker man något man gillar istället. Kram!!!

      Radera
  3. Åh, lät hur gott som helt!
    Har dessvärre inte alla ingredienser här så jag får klara mig med den norska blask glöggen!
    Men ska skriva ingredienserna till Sverieturen i sommar!

    Klem Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får du se till att handla på dig när du kommer till Sverige! Ha en fin dag! Klem!

      Radera
  4. Man vet ju redan årets glögg från Blossa - Ingefärsglögg!

    Så nu kan du köpa och recensera!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Shhhh! Jag tänkte berätta det senare. Puss!

      Radera
    2. Jaha hoppsan, ibland är det inte bra att vara Kunskapsgudinna! blinkblink

      Radera
  5. Wow vilken dunderglögg.Aldrig någonsin hört talas om ett sånt här sätt att göra glögg på. Dundercoolt att den får stå i en hink i flera veckor. Känns ompysslat och kärleksfullt!
    En dunderkram från mig och katten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den blir galet god och galet stark.

      Radera
  6. Det gäller att vara ute i god tid hehe ;)

    Har aldrig gjort egen glögg men förra julen fick jag en flaska från chefen... gott var det minsann!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en klok och bra chef!

      Radera
  7. Andra bloggen som rekommenderar just detta receptet på glögg och det samma dag som jag bestämt mig för att sätta min första glögg. Alltså får det bli det här receptet till helgen.

    Kram fina Erika!

    SvaraRadera
  8. Åhhh Erika vad gott med egen glögg. Vad kul att du ska till Stockholm : ) Önskar jag kunde följa med ;)

    Gud vad jag är skakad efter det sorgliga sista avsnittet av Torka inga tårar utan handskar gahhhhhh vad bra det var! Nu måste jag ju sova fast jag måste nog ta en macka först och ett glas varm mjölk ; )

    kramar Sofia

    SvaraRadera
  9. Så häftigt att man kan göra sin egna glögg,synd att man inte dricker det bara annars skulle ja nog oxå velat pröva på.
    Angående tävlingen så fattas det bara att du måste skriva ett inlägg på din blogg för att ditt bidrag ska gälla.

    SvaraRadera