måndag 8 oktober 2012

Sista delen i utmaningen

Så har vi då kommit till finalen i Elins utmaning. Det har varit roligt att läsa andras inlägg på samma tema. Tyvärr har jag varit lite dålig på att kommentera, för jag har haft så grymt ont om tid senaste veckorna. Men här är alltså mitt sista inlägg i utmaningen och det börjar så här:

Jag älskar...

att bada. Nu finns det en och annan läsare som kanske tänker - ja det är klart hon bor ju på västkusten. Salta bad i havet - vem älskar inte det? FEL!!! Jag avskyr att bada i havet och att bada ute över huvud taget.  I havet är det iskallt, om det inte är Medelhavet, och i svenska sjöar är det också iskallt. Allt under 28 grader är iskallt...
Här badar jag med kompisen Helen!

När jag var barn badade jag gärna karbad i vårt hus hemma på Lärkvägen. Min vita svan och rödgröna plastanka var med och ibland också min fem år yngre lillebror. Plastankan kissade dock aldrig i badvattnet, något jag uppskattade stort med den ankan. Nog om min lillebror i det avseendet!

När jag som lite äldre flicka varit i stallet, kalla vinterkvällar, kom jag ofta hem och frös så mycket att jag grät. Jag hade så ont i magen att jag trodde att jag skulle dö på kuppen. Min ömma moder, som var en häxa och därmed synsk och trollkunnig, hade i förväg tappat upp ett hett bad åt mig. Jag skalade av mig de beige ridbyxorna, tjocktröjan och raggsockorna och sänkte min iskalla lilla kropp i det heta vattnet. Först var det smärtsamt. Det stack i hela kroppen när värmen återvände.

Utomhusbad på Bornholm. Ni ser
ju hur jag stretar emot när mamma
försöker få i mig!!!
Mamma hade satt en sådan där avlång "bricka" över badkaret, där man kunde ha tvål, en bok eller nåt annat medan man badade. Där fick jag en tallrik varm mat, och vips gick det magonda över. Jag var så hungrig efter att ha varit i stallet i flera timmar. Hästarna Efraim, Tarzan, Donny och Svarten lockade och drog. Det var ju så roligt att man inte kände hur trött och hungrig man var förrän man cyklat de två mörka kilometrarna hem. Då var det fint med ett bad.

När jag själv fått barn blev det inte så mycket badande. De var båda öronbarn och skrek mest hela kvällarna och nätterna. Men när de blivit lite större blev det lugnare och jag kunde krypa ner i badet när de somnat. Badkaret blev min fristad där jag kunde koppla av och vila mig. Jag pratade gärna i telefon, länge och väl med vänner och familj. (Detta var före Facebook och andra sociala medier som numera sparar enormt mycket tid, om ni frågar mig.)
Bild: http://www.lush.se/

Nu badar jag inte lika ofta, kanske två gånger i veckan. Jag vill ha hett vatten, så varmt det bara går. Mycket lyxigt skum och gärna några droppar olja för att inte bli som ett gammalt russin. Jag menar - det blir jag ju ändå med ålderns rätt. Bäst är produkter från Lush! De har tyvärr slutat med den bästa badbomben ever. Den luktade kolasås och choklad och hette något finurligt. Den var till för utarbetade mammor vill jag minnas... Nu puttar jag i lite av deras duschcreme istället. "It's raining men" heter den. Ja, ni förstår ju på namnet hur bra den är!
10 kommentarer:

 1. Underbar läsning! Erika du och din blogg förgyller mitt liv har skrivit det förut. Kommer att skriva det igen ; ) Vi har badkar hemma när ni kommer och hälsar på ; ) Vättern lockar nog inte Burrrrr stor kram från vårt grekiska paradis / Sofia

  SvaraRadera
 2. Jag håller med ovanstående...Du förgyller mitt liv också:)
  Tänker ofta på Dig!
  Jag gillar inte heller att bada utomhus och badkaret har vi slängt ut! vi hade ett stort hörnbadkar, men för liten varmvattenberedare och grävd brunn så det blev aldrig fullt i karet av varmt vatten...och kallt var inte så lockande. Numera har vi djupborrad brunn (mycket vatten) så det blir långa duschar istället, fast det sista i ljummet vatten;)) Summa...jag är ingen badmänniska;) Men... jag gillar gott doftande tvålar, duschcremer och inte minst härliga bodylotions.

  Häromdagen letade jag efter ett papper och tittade i barnens gamla skolpärm. Där satte jag prydligt in allt papper som rörde skolan och vad hittar jag... jo högst upp på ett av A´s papper står det, sjukanmälan Erika ....... inte konstigt att jag nånstans kände igen ditt namn:)

  Idag har vi sol, det ger mig energi, så var ska jag börja???

  Solig hälsning och kram från mig,
  Lisa

  SvaraRadera
 3. åå så härligt det lät att ha ron att njuta av långa varma, skummande bad! Ljuvligt!

  Kram Sanne

  SvaraRadera
 4. Ja, bada är mysigt... Fast jag har inget badkar och har inte badat i ett badkar på flera år.. Buhu!
  Men mamma och pappa har en stor bubbelvariant i trädgården och där är det bara bäst! Att få njuta av att vara utomhus men ändå bada varmt och skönt. Oslagbart!

  Ha en mysig dag. Kram

  SvaraRadera
 5. Älskar också bad, fast både inne och ute!

  SvaraRadera
 6. Instämmer till fullo, 28 grader ska det vara... minst!
  Vilken go och härlig mamma som var synsk också, gillas starkt! Tycker du borde bli författare för du skriver så fängslande!

  Kram på dig!

  SvaraRadera
 7. Håller fullständigt med - du måste ägna dig åt skrivande i någon form på heltid. Alltid lika inlevelsefullt och målande! Njuter av bad om det är 21 grader minst i vattnet och helst 25 grader i luften - har blivit lite mer badkruka med åren. Måste också säga att du var jättesöt även som liten. Kram bp

  SvaraRadera
 8. Ja, bada badkar är helt fantastiskt! Mina föräldrar har ett badkar hemma hos sig, mitt barndomshem. Där har jag legat många gånger och plaskat. Det ska vara massor utav skum, olja och tända ljus kring badkarskanten. Gud så härligt det är!

  Men jag gillar att bada utomhus också. Allra helst i Vättern de få gånger som den faktiskt är uppvärmd. Det finns inget bättre än, när vi är i vår sommarstuga, att ta sig ett kvällsdopp i Vätterns underbara och klara vatten!

  Kram på dig!

  SvaraRadera
 9. Åh jag känner hur ont i magen du hade och hur kallt det var. Tur din mamma visste det. Tänk att kunna sitta i varmt härligt vatten och äta mat samtidigt och känna värmen sprida sig. Din mamma alltså, ja hon verkar bra hon :)

  Förstår att du hellre badade med en kompis än med en lillebror som...ja men han var ju så liten och visste inte bättre ;) Förstår att du stretade emot. Vattnet ser ju faktiskt skrämmande ut. Mycket och skrämmande. Kallt också. Jag tycker det ser hemskt ut när föräldrar doppar sina små barn, nästan bebisar, i vattnet. Det är ju för kallt många gånger.

  Jag badar aldrig. Minns inte sist det var. Men det är klart, jag har ju ingen sån där duschkräm med regnande män :))

  Ha det fortsatt bra på det fina hotellet. Det låter underbart härligt.

  KRAM!

  SvaraRadera
 10. Precis som här då, även om vi båda är födda i kuststäder och bor i samma så doppas det i princip aldrig kroppar i havet... nej det är alldeles för kallt oavsett om det är juli eller augusti!
  Men i badkaret, där kan vi ligga i evigheter båda två, och ja ibland dessutom samtidigt:)

  Som vanligt, underbar läsning och man vill verkligen inte att texten ska ta slut!
  Kram på dej fina!

  SvaraRadera