måndag 1 oktober 2012

Näst sista bloggutmaningen

I dag är det dags för det näst sista inlägget i bloggutmaningen från Elin med bloggen Elvornas hem. Det är ett sätt att blogga så att ens läsare lär känna en lite bättre. Ett bra sätt att berätta, och bara så mycket man själv vill. Det är ganska roligt att se hur olika det kan bli, trots att inledningen är densamma för alla som deltar i utmaningen! Jag försöker att skriva mitt inlägg innan jag läst de andra, så att jag inte "tar efter" för mycket. Nåväl, här kommer lite ny information om bloggerskan... Veckans tema är:

Jag tycker inte...

om spindlar. Numera kan jag skriva just så, utan att överdriva. För tre, fyra år sedan hade det varit årets understatement. Jag har nämligen haft en fruktansvärd spindelfobi, eller arachnofobia som det heter på engelska och något liknande på latin. Det började någon gång i elva- tolvårsåldern men jag kan inte säkert säga hur. Jag minns att två grannar till mig, som jag egentligen inte gillade, hängde med mig i min lekstuga där jag hade hemlig klubb. Dessa två sprang ut och skrek helt hysteriskt om det kom en spindel i deras väg. Själv samlade jag på allehanda kryp och hade en massa burkar med skalbaggar, maskar och larver av allehanda slag. Jag skulle ju bli veterinär när jag blev stor och övade på att bota gräshoppor som tappat ett ben och liknande... Jag kan inte minnas att jag var rädd för spindlar då, men jag vet att det inte fanns några spindlar i mina samlingar.

Blivande veterinär, sex år gammal
Jag minns också en kväll när en jättespindel kröp över min fot medan jag borstade tänderna. Då var jag tolv år. Jag skrek så högt att mamma kom nedfarande från övervåningen i tron att vår TV exploderat (hon hade en fix idé om att detta skulle inträffa). Jag minns fortfarande hennes lättnad med ilska, då hon konstaterade att det "bara" var en spindel. I det läget hade jag välkomnat en explosion istället. Men jag måste alltså redan i tolvårsåldern ha varit spindelrädd.

Sedan blev det bara värre och värre. Som väl var visste inte mina klasskompisar någonsin om hur fruktansvärt rädd jag var. Flera av dem var nämligen en samling rätt elaka typer som säkert inte dragit sig för att kasta en spindel på mig. Jag vet helt ärligt inte om jag överlevt en sådan sak.

I slutet av tonåren var det riktigt illa och jag kunde inte gå in på en toalett utan att tvångsmässigt titta i taket för att förvissa mig om att det inte fanns någon åttabent ovälkommen typ i något hörn. Jag vågade inte gå ner i källare, garage eller trånga utrymmen där det kunde finnas spindlar.

Om jag trots allt stötte på en spindel fick jag stora problem. Svetten började rinna, mitt hjärta slog så hårt att jag hade svårt att andas, tårarna rann och jag fick fullständigt panik. Jag kunde absolut inte närma mig spindeln utan tog till flykten. Mina barn har räddat mig mer än en gång då jag blivit "anfallen" av monsterstora spindlar. I det källarrum som under flera år var mitt sovrum finns det enorma spindlar, som klättrar hej vilt på väggarna. Jag har alltså tvingats möta odjuren en hel del genom åren.
Tretton år med bästa hundvännen Kasper

För fyra år sedan fick jag nog. Då jag hade hört att det skulle bli ett gynnsamt år för spindlar bestämde jag mig för att gå i fobiträning för att bota min skräck. Jag hittade en psykolog som hette Greger (med ett väldigt roligt efternamn) och tänkte att han måste nog vara bra, med ett så konstigt namn.

Jag svettades men gick dit och övade mig på att möta flera olika storlekar av spindlar. Efter tre gånger, då sista gångens övning var att låta en chilensk fågelspindel krypa över min arm, var jag så botad att jag kunde känna mig fri. Jag kunde då peta på en ganska stor husspindel utan att gripas av panik, se bilder av spindlar som tidigare gjort mig helt förlamad av skräck och med tiden även gå in ett rum utan att låta autopiloten svepa med blicken över taket.
Trotsar numera faran

Det har gått bättre och bättre för varje år. Visst finns paniken där och lurar, men numera kan jag le åt mig själv och säga "Men det är ju bara en spindel; du är ju inte rädd längre" och då går det bättre. Lilla B har däremot blivit allt mer skraj för de åttabenta varelserna, och senast igår morse fick hon andnöd då det satt en rejält tilltagen variant i mitt sovrumstak. Det är en av nackdelarna med att ha lägenhet i bottenplan.Då åker dammsugaren fram om spindeln är jättestor - annars tar jag den med ett papper. Jag önskar att jag hade gått i terapi tidigare, för tänk vad mycket ångest och skräck det hade besparat mig!Vad är du rädd för?


17 kommentarer:

 1. Vad duktig du är! Tänk vad bra att man kan jobba bort fobier, eller tona ner dem :) Jag är rädd för arga, dumma människor.

  SvaraRadera
 2. heja dig vad bra att ta tag i en fobi och göra ngt åt rädslan stor kram finis o underbara stickade kläder matchy matchy ; )

  SvaraRadera
 3. Söte Kasper. Och söta lilla Ika.
  Jag känner till din spindelrädsla och jag tycker du är så modig som vågat ta itu med den. Så modig!
  Själv gillar jag inte ormar. Hoppas att de slingrat sig ner i sina vinterbostäder nu.
  Om jag minns rätt så hade två elaka grabbar (de skulle nog mer än gärna lagt en spindel i din skolbänk) och två riktigt drivna, manipulerande och stundom väldigt lea tjejer i klasser. Sen fanns det busfrön som emellanåt inte visste bättre. Kanske kunde vi kvala in i den senare gruppen för ett och annat sattyg gjorde vi också.
  Många, många kramar, S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som väl är möter man inte ormar så ofta.

   Den elakaste var väl M.L. och hans skvallerkärring till morsa. Men så får man kanske inte skriva?

   Vårt enda elaka bus var väl när vi band fast Gnägget i bussen, men det var ju inte meningen att det skulle bli sååå bra. Håller med om att det nog mest var tanklöshet från vår sida; inte genuin elakhet! Kram fina Sanna

   Radera
 4. Va duktig du är som tagit tag i din rädsla!! Jag är galet rädd för att flyga. Verkligen superrädd! Ganska trist.. man missar en del...

  Ha en jättefin kväll!!

  SvaraRadera
 5. Jag tycker du är grym som beskriver din fobi såhär och här på bloggen. Jag har många rädslor, som jag dock inte har mod till att skriva såhär, som gör livet krångligt. Men man får jobba med sig själv och tillslut lär man finna inre ro!

  Återigen vill jag berömma dig för ditt helt fantastiska sätt att skriva. Du är sjukt bra på det!

  /Andrea

  SvaraRadera
 6. Tack snälla Andrea! Du gör mig verkligen glad! Kram!

  SvaraRadera
 7. Jag glömde säga att barnbilderna är så fantastiska! Och bilden från vad jag gissar är nu är också verkligt fin!

  SvaraRadera
 8. Vilken söt tjej i en jättefin tröja och mössa! Ser hemstickat ut som det så ofta var på den tiden.
  Minns hur stolt du var när du visade kort på en spindel på din hand! Du är starkare än du tror!
  Kram bp

  SvaraRadera
 9. Hmmm, Anki är rädd för (har ungefär samma fobi som du) sprutor. Vad Håkan är rädd för vet han inte riktigt, det tål att funderas på lite till...

  Friskt vågat att ta tag och gå på fobiträning, bra gjort!

  Kramar.

  SvaraRadera
 10. Åh så söt du är där med din lilla cykel och väldigt snygga stickade kläder. Tror att du var en mycket välklädd ung dam. Din mamma var noga med det, tror jag iaf. Säkert var hon lika noga med sig själv.

  Jag är inte rädd för spindlar men vill väl inte precis ha dem på skinnet och absolut inte av den storlek som kommer fram på hösten. De som nu krupit fram har en kropp på ca 1 cm. Som en spräcklig vindruva...

  Tänk att du kunnat bota din fobi. Vilken tur att det finns hjälp att få. Helt otroligt att du vågade hålla i en sån stor spindel. Jag kan säga att det vågar inte jag!

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu när jag tänker på hur stor den där jäkla monsterspindeln var så fattar jag inte att jag vågade...

   Min mamma var och är väldigt klädmedveten. Hon kör sin egen stil och har aldrig hemfallit åt tantmodet. Numera klär hon sig i Gudrun Sjödénkläder i härliga färger. Kram kram!

   Radera
 11. Men så jättebra att du äntligen kom dig för att ta hjälp!!! Jag jobbar med sådant du beskriver och det är verkligen ett lidande för människor som fastnat i sina fobier...

  Tack för att du delar med dig:)

  Kraaaaaaaaaaaam aka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag borde sökt hjälp mycket tidigare! Kram!

   Radera
 12. Vilken härlig utmaning, jag är grymt imponerad av alla dina inlägg vännen. Och även impad av din fobiträning, you go girl! Sen måste jag säga att jag bara älskar dina foton som liten =) Kram fina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack finaste du! Ditt beröm värmer så gott och jag skickar tillbaka till dig. Jag älskar din blogg och allt du skriver. Underbart utbyte!!! Kram!

   Radera