tisdag 30 oktober 2012

Fem kryddväxter - citronmeliss

I dag tänkte jag inleda en ny liten serie med fem inlägg på samma tema. Den här gången blir det olika kryddväxter som man kan använda färska eller torkade i matlagning och kanske ibland till annat också. Först ut är citronmeliss! Förr kallades citronmeliss för Hjärtansfröjd i Sverige. Jag älskar det namnet! Det sägs att citronmeliss användes för att stärka hjärtat och den kan med fördel torkas och användas i te, då den ger en fin citronsmak.

I den gamla visan Uti vår hage sjunger man om olika växter som rosor och salivia, krusmynta och så då hjärtansfröjd. Jag har hört att den visan räknar upp ett recept på de växter som ingick då man försökte framkalla en spontan abort om man blivit ofrivilligt gravid. Jag vet inte om det är sant men det är vad jag har hört. Vi sjöng alltid den på lågstadiet och jag älskade namnet hjärtansfröjd redan då, även om jag då trodde att det syftade på den man var kär i. Jag var i tredje klass kär i en liten gosse som hade mycket utstående öron och var vänsterhänt. Han var fantastiskt begåvad i matematik och var mycket målmedveten i att lära sig skriva med höger hand. Inte för att fröken tvingade honom utan för att han själv ville. Vi hade tävlingar i vem som kunde skriva minst bokstäver, men fröken satte stopp för det när det blev så litet att hon inte längre kunde läsa våra uppsatser... Gossens mamma var bibliotekarie vilket var en dröm för mig. Tänk att få vara i ett bibliotek hela dagarna! Men nu var det ju inte det inlägget skulle handla om.

Bild: http://sv.wikipedia.org/wiki/Citronmeliss


Mitt första minne av citronmeliss är när mina barns far, C, skulle laga jordnötssås i slutet av åttiotalet. Han hade hittat ett recept i ICA-kuriren, denna för mig märkliga tidning som tydligen har en massa läsare trots att den är så profillös, tycker jag. Hur som helst, han hittade ett recept och skulle få ihop alla ingredienser till såsen. Detta var under en tid då det inte var självklart att man fick tag i kokosmjölk i butikerna. Framför allt inte på ICA eller COOP. Nä, han fick själv koka upp vatten och kokosflingor och låta detta dra för att sedan sila av vätskan. Det var ju inte särskilt svårt men lite omständigt kan man tycka. Citronmeliss fick han också tag i men jag minns faktiskt inte var. Jag skänker alltid C en tanke när jag lagar den här såsen.

Efter att ha experimenterat med receptet växte den godaste jordnötssåsen jag smakat fram. Den slår de jag ätit på restaurang med hästlängder. Kryddig, lagom het, sötstark och nötig passar den fint till grillat fläskkött, kycklingspett eller vegetariskt alternativ som t.ex. quorn eller tzayspett, som finns i frysdisken. Ris är godast till även om nudlar fungerar. (Jag vet att jag har bloggat om den här såsen förut, men jag kan inte låta bli att göra det igen. Den är ett inre skönhetsmedel (smakmässigt, inte kalorimässigt).



ICA-kurirens sataysås

300 g jordnötter
1 ½ msk matolja
10 g finhackad färsk ingefära
1 stor finhackad lök
4 msk finhackad citronmeliss
2 tsk gul curry
1 tsk salt
drygt en halv dl strösocker
½ tsk cayennepeppar (eller mer om du gillar het mat)
5 dl kokosmjölk

Mixa jordnötterna grovt. Fräs ingefäran i olja, utan att den tar färg, lägg i löken och låt mjukna. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Sänk värmen och småkoka ca en timme. Passa såsen så att den inte bränner fast i grytan (använd gärna en järngryta). Om såsen blir alltför tjock, späd med lite vatten. Smaka av med mer peppar om smaken är för tam.



I vår familj är det lite fest när denna sås lagas. Citronmeliss hämtar jag i trädgårdens lilla land, där busken växt sig kämpahög. Den är snart en meter hög, vilket den enligt Wikipedia kan bli som högst. Bladen doftar så gott om sommaren och drar humlor till sig och ibland ett och annat bi. På Wikipedia står det också att man använt växten för att locka bin till kuporna och därför kallades den också för bisuga, ett namn jag aldrig tidigare hört. Har ni hört det???

Citronmeliss är inte bara gott i jordnötssås utan passar också till lax, kan användas som milt sövande medel, i te och som dekoration på bakverk. Har ni några tips på andra användningsområden?


8 kommentarer:

  1. Jag minns hjärtansfröjd just från sången uti vår hage, men inte visste jag att den var en kryddväxt! Tack för att jag lärde mig något nytt idag! Kram

    SvaraRadera
  2. Hihi, när jag läser dina inlägg blir jag alltid så slagen av hur lika vi är... förutom matlagningen ;) Historien om pojken du var kär i och bibliotekarien skulle kunna varit jag! :) Och jordnötssås är ju så gott! En ganska ny upptäckt av mig faktiskt...

    Ha en fin dag, goa du!

    SvaraRadera
  3. Hjärtansfröjd måste vara ett av de vackraste orden på vår jord. Vackert. Nu gjorde du det igen. Skriver perfekt komponerat med fina berättelser och recept i ett och samma inlägg. Så där att det lägger sig som varm och god...jordnötssås :) runt hjärtat! Jag har "bara" ätit en jordnötssås av betydligt enklare karaktär tillagad av en thailändsk kvinna. Men oj vad gott det var. Jag sa till en vän idag att jag ska göra den som Erika berättar om. Jag har nämligen kikat in hos dig tidigare idag men hade inte tid att skriva en kommentar.

    Kramkram

    SvaraRadera
  4. Vad skönt att du också fick en ledig dag (man behöver inte säga allt till chefen alltid;) ...och roligt inlägg med en skopa trevlig historia och allt ;) Hoppas Koriander (som är min favvo krydda) kommer med som en del i följetongen ;)

    Kram Ullis

    SvaraRadera
  5. Hej!
    För någon vecka sedan mötte jag (på jobbet) en gammal klasskompis, namne med gossen du nämner. Jag har inte sett denne herre sedan tidigt åttiotal. Då en ganska tyst och blyg yngling - nu en gråhårig tystlåten man i sina bästa år. Tog en stund innan jag kände igen honom fastän han var sig ganska lik. Hade då många frågor, jobbrelaterade och missade att förhöra mig om hur hans hemmaliv ser ut. Gissar att han kände igen mig genast men inte tordes säga något förrän polletten trillade ner hos mig. Han visste nämligen vem jag var innan jag var färdig med meningen. - HA, nu känner jag igen dig.
    Har du stött på denne "gossen" nu i äldre år?
    Har du träffat din vänsterhänte gentleman i vuxen ålder? Jag minns honom som en väldigt snäll, lugn och ganska smårolig och finurlig. Hoppas nu att jag inte misstagit mig på person.
    Många kära hälsningar, S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, denne gosse bevarar jag i mitt minne - jag vet att han redan under högstedietiden utvecklades åt ett annat håll än man kunde trott när han var en brunhårig och brunögd söt liten pojke. Det minnet får bestå...

      Fint att han kände igen dig! Det måste ju betyda att du inte har ändrats så mycket!!!Kram!

      Radera
  6. Tack för receptet, det ska testas här hemma :)

    Kram/M

    SvaraRadera
  7. Jag tycker också om citronmeliss och Hjärtans fröjd är ett så vackert namn :) Kram!

    SvaraRadera