onsdag 17 oktober 2012

Lakrits för själen och magen

Redan som liten var jag oerhört förtjust i lakrits. En av mina idoler var Lakritstrollet i tidningen Pellefant. Han var inte särskilt snäll men jag gillade honom ändå. Pellefant var ganska präktig och tråkig tycker jag medan Lakritstrollet och trollkarlen Filur var de som såg till att det hände något i tidningen! Mellan 1966 och 1973 gavs Pellefant ut och för er som vill titta på fler av de fina gamla omslagen finns en hemsida HÄR.
Bild: www.bamsesamlarna.se

När jag lärde mig huvudräkning fanns också lakrits med i bilden. När mamma veckohandlade på Konsum hängde jag framför godishyllan med min tvåkrona innesluten i min svettiga lilla näve. Jag räknade och räknade på hur jag skulle få ut mesta möjliga av min veckopeng. Helst skulle vartenda öre gå åt. Tablettasken Salta katten fanns alltid med i bilden. Det var salt lakrits - och Malaco tillverkar fortfarande detta godis, även om asken har krympt på höjden utan att priset gått ner. Inte bra!

Jag älskade också smågodis som plockades ihop av handlaren Janne i den lokala butiken i Nättraby där jag växte upp. Salta häxskor, salta surbomber, salta nappar och stora romber var några av de sorter som hamnade i min mage. Tablettasken Janne Korp (motiv från tv-serien Fablernas värld) såldes också, och var min lillebrors favorit. Han kunde dock inte med att be om den i butiken eftersom han som sålde den ju hette Janne. Ganska gulligt tycker jag! Tycker du att det är roligt med sjuttiotalsnostalgi så klicka HÄR så kommer du till en sida med väldigt rolig information om godis, mat och annat från just sjuttiotalet.

När jag var gravid med lilla B hade jag ett fruktansvärt sug efter saltlakrits. Jag åt salta balkar eller ännu hellre saltet som låg under dem i godislådan i butiken. Turkisk peppar, Djungelvrål och Lakrisal slank också ner då och då.

Bild: http://www.nordicstore.net/freyju_djupur_250_g_478_prd1.htm
Numera ägnar jag mig åt sötlakrits eller sådan lakrits som är lite dyrare och lite godare. Det finns en fantastiskt god isländsk lakrits som jag brukar köpa hos 4Gott i stan. Chokladöverdragna lakritsbitar av olika sorter till ett relativt högt pris men oh my God vilken lakrits! Värd varenda krona, jag lovar! Hos www.chokladbutiken.se kan du beställa just denna om du blir sugen!

Jag missade återigen årets lakritsfestival i Stockholm. Nästa år är den i april och jag är väldigt sugen på att ta mig dit. Kanske kan jag hyra in mig och sälja mina egentillverkade lakritskolor på festivalen? De är faktiskt bland de godaste kolor jag har ätit, om jag nu får skryta lite... Klicka  HÄR om du vill ha receptet på dem.

Vilken är din lakritsfavorit???

12 kommentarer:

 1. Jag älskar all sorts lakrits... främst saltlakrits men även söt slinker ner ibland. Ojoj, vilka cravings efter just saltlakrits jag hade när jag väntade första barnet... en laktrispatron fick det bli varje dag efter lunchen ;)

  Läste också tidningen och min favorit var självklart Pellefant. Lakritstrollet tyckte jag inte om :))

  SvaraRadera
 2. Åh vad vi gillar dina inlägg, vi måste säga det igen. Våra hjärnor går igång på högvarv och vi minns, oftast barndommens olika upplevelser...

  Salmiakpastiller i asken, de godaste salta tyckte Anki då, som är och alltid har varit lika tossig i salt godis som du tydligen är/har varit. Minns att det köptes en hel låda lakrisal... ojojoj som det njöts - länge.
  Fortfarande är lakrisalen en stor favorit och det följer alltid med ett 10-pack när vi reser utomlands!

  Håkan minns Riff-tuggummi med glädje, så goda de var! Nötcrème köptes alltid när han körde ner och badade på utomhusbadet i Nybrostrand.

  Nu ska vi försvinna på sidan som du tipsade om, härliga minnen:)

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att ni går i barndom! Jag tror att vi tänker ganska lika när det gäller många saker! Alltid lika roligt när ni tittar in hos mig! Kram!!!

   Radera
 3. Häller med Mårtenssons, du får mig att fundera.

  Älskar lakrits i alla former och smaker. Den du rekommenderar verkar intressant. Har köpt hem lakritskräm, som nötkräm men med lakrits. Har inte smakat den ännu dock.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lakritskräm!? Det låter fantastiskt! Kram/kräm!

   Radera
 4. Älskade som barn tablettaskarna Salmiak och Trix som innehöll saltlakritstabletter - mums. Vill minnas att de i mitten på 50-talet kostade 25 öre. Men mina favoriter idag är dina lakritskolor! Tack för receptet! Kram bp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trix var helt fantastiskt god! Tack snälla B! Du ska få fler kolor fram emot jul! Kram!

   Radera
 5. Åhhh lakritstrollet gahhhh underbar bild : ) Engelskkonfekt är min lakritsfavvo! Min pappa åt en gång ett kg lakrits och blev sjuk godetid stackarn! kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men stackars pappa! Ett kilo? Det är galet mycket lakrits. Inte så konstigt att han blev sjuk... Jag älskar också engelsk lakritskonfekt! Mums! Kram!

   Radera
 6. Gahhh vilken underbar hemsida därinne kan jag stanna länge! Tack snälla vännen för tipset! kram Sofia

  SvaraRadera
 7. Jag älskar lakrits och uppskattar det mera nu när jag bor utomlands! När jag var barn var jag inte så förtjust i lakrits, däremot var min syster det. Men med stegrande ålder har lakrits blivit ett av det godaste som finns! Mina föräldrar skickar lakrits till oss med jämna mellanrum :) Kram

  SvaraRadera
 8. Den isländska lakritsen har blivit en av mina favoriter.
  Gillar ni lakrits, kolla in http://lakritslaban.se
  // Lakritslaban

  SvaraRadera