söndag 11 november 2012

Fjärde kryddväxten, tillika medicinalväxt

Ringblommor förknippar jag starkt med min barndom. Hos morfar och mormor fanns de lite överallt. Även hemma hos oss svämmade de över i rabatter och i trädgårdslandet. Gula och orange som solen sträckte de sina "ansikten" uppåt som för att ta in ännu mera sol i sina små och smala kroppar. Efter slagregn låg de utspillda på marken, till synes ihjälslagna av vattnet som piskat omkull dem. Men efter några timmar hade de rest sig igen, stolta och oövervinnerliga. Nu i november är det skönt att tänka på sommaren och allt vackert som finns då. Jag längtar redan till våren då allt grönt spricker ut igen. Detta får bli en liten nostalgitripp, fast jag egentligen borde blogga om nån värmande gryta eller annan vintermat.

Bild: Stora F
I medelhavsländerna blommar ringblomman året runt och därför kallas den också Calendula på latin. Alltså hela kalendern... Växten frösår sig själv och kan vara svår att bli av med om man nu skulle vilja det. Själv förde jag en ojämn kamp mot den i min koloniträdgård, där den hade en tendens att breda ut sig lite väl mycket. Jag har sparat några frön för att kunna så den här hemma i min lägenhetsträdgård till våren.

När jag gör sallader på sommaren kan jag ibland ta en ringblomma och strö kronbladen över denna. Det ger färg och är faktiskt en ätbar växt, trots sin färg. Vi nordbor är ju ovana att äta blad som är färgglada. Men ringblommekronblad är nyttiga och passar även på en tårta som strössel. I isbitar är det också vackert att frysa in ringblommeblad. De gör sig så vackert i drinken. 

Alla växter som heter officinalis har anor som medicinsk ört. Ringblomma, Calendula officinalis, har alltså läkande egenskaper och används till salvor och andra preparat för huden. Den anses läka sår och vara bra mot allehanda hudutslag. För att tillverka ringblommeolja som man sedan kan använda till salva måste man torka ringblommebladen (kronbladen alltså). Detta tänker jag inte gå in på nu, utan återkommer till sommaren, då det finns fina ringblommor att torka. När jag bodde hemma brukade mamma alltid beställa hudvårdsprodukter på nätet, och då en skön lotion till mig som hette just Calendula. Den kom från Yves Rocher men jag vet inte om de säljer den fortfarande. Jag förknippar dock den doften med min mamma så starkt ännu. I olika hälsokostbutiker har jag sett att det finns ett märke som heter Weleda där ringblomma ingår i ingredienserna. Kanske värt att pröva för den som behöver en läkande creme? 
Källa: Annas örtagård, Anna Bergenström.

Bild: Stora F

12 kommentarer:

 1. I våras sådde jag ringblommar enbart för att ha som dekoration på mat. Vackert! Det orange-gula passar inte att ha i vaserna till inredningsfärgerna på torpet. Där är det vitt, rosa och grönt som gäller. Kram bp

  SvaraRadera
 2. Åhhh sånt fint blomminne. Du är fantastisk på att förmedla dina vackra fina barndomsminnen som vi får följa med på : ) Love it! kram en tröttis i ett blåsigt Hjo Sofia

  SvaraRadera
 3. Ringblommor lekte jag med som barn, jag lagade mat av dem, klippte och hade mig :) Inte visste jag att den har en läkande effekt! Tack för informationen. Kram

  SvaraRadera
 4. Ringblommor är underbara! Jag odlar dem överallt och strör blombladen över maten på somrarna :) Och Weledas calendulasalva är oumbärlig :) Det är fint när du skriver om medicinalväxter!

  SvaraRadera
 5. Vacker som få också. tacksam är den med. En gång in i trädgården... aldrig ut hihi. Jag sådde den i landet en gång och nu ploppar den upp lite överallt:)

  SvaraRadera
 6. Ringblomma har jag också lite barndomsminnen av... mamma hade det och garnerade indiska sötsaker etc med blomman :)

  SvaraRadera
 7. Ringblommor hade vi alltid i blomsterlandet när jag var liten. Tror inte jag gillar doften, tror inte alltså.

  Klart att jag har öppet söndagar hela december! Blir en del jobba av nu alltså, men det ska bli så kul så. Du måste komma till mig, måste!
  Kram kram

  SvaraRadera
 8. Godnatt min fina bloggskatt : ) hi hi sov gott kram en mycket trött bilförsäljerska i Hjo : / Sofia

  SvaraRadera
 9. Hej Erika!!
  Tack för din så gulliga och fina kommentar hos mig. Jag blir alltid lika glad när Du har tittat in:) Orange är ingen färg jag har på kläder direkt, men jag tycker så mycket om färgen. Orange bodybutter låter inte fel, kanske kan bli en julklapp...
  Ringbloman är ju oftast orange också...eller gul...gulorange... Den är också förknippad med "när jag var liten", den alldeles speciella doften och jag gillar att den är så robust, ingen mesblomma inte;)) Jag har aldrig använt blombladen i vare sig mat eller bak, kanske dags:)

  Jag är trött ikväll...borde nog satsa på sängen före 24.00 ikväll.

  Ha det gott, fina DU!!
  kram Lisa

  SvaraRadera
 10. I trägården vid vår stuga har vi massor utav ringblommor och också prästkragar. Jag plockade alltid dessa och blandade med mormors vackra rosor när jag var liten. Sedan satte jag in dem i en liten vas framför den lilla vita spegeln i hallen. Vilket minne det är! Så himla fint!

  Kram

  Ps. Förlåt att jag är sämst på att både blogga och kommentera, men det har varit så mycket i skolan det senaste. ds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad underbart fint! Tack för att du delade med dig av detta minne! Kram!

   Radera