fredag 2 november 2012

Koriander - nummer två

Bild: http://en.wikipedia.org/wiki/Coriander

Andra kryddväxten jag väljer att blogga om den här månaden är koriander. På engelska heter den cilantro eller coriander, och om jag har förstått rätt är det i Storbritannien den kallas coriander och i USA för cilantro. Rätta mig gärna om jag har fel!

Växten är enligt Wikipedia vanligen vilt förekommande i södra Europa och sydvästra Asien. Bladen ser lite olika ut på olika korianderarter och kan användas i bland annat olika salsor och som garnering på olika maträtter. Fröna torkas i allmänhet och används i curryblandningar men också i parfym.

Under Antiken lär man ha trott att koriander kunde bota pest och epilepsi, medan andra ansåg den vara giftig. Den lär också ha varit känd som afrodisiakum, dvs. som ett medel för att piffa till sexlivet. Det sistnämnda kan jag inte uttala mig om, men pest har jag aldrig haft och de få gånger jag drabbats av matförgiftning har, mig veterligen, inte föregåtts av att jag ätit koriander.

Enligt de som sysslar med alternativa mediciner ska koriander vara bra mot väderspänningar, elaka magsafter (detta vedervärdiga ord) och även fungera som kramplösande. Nu får man nog ta detta med en nypa salt, men visst tror jag på alternativ medicin i friskvårdande syfte. Jag är övertygad om att det finns mycket gammal kunskap om växters kraft som har fallit i glömska på grund av alla nya rön och kemiska substanser som vi stoppar i oss. Sedan går jag kanske inte så långt som en släkting till mig, som hävdar att persilja botar cancer... Men jag tror på naturens läkekraft!

Jag tror att det är hackad koriander som ligger på rätten till höger på bilden. 
Dessutom är koriander vansinnigt gott och piggar upp mången rätt. När jag var i Kina åt jag och min fantastiska kollega Maria, de mest underbara jordnötter med korianderblad. Vi åt så vi höll på att spricka!

Koriander är något man oftast älskar eller hatar, ungefär som med ingefära. Det finns en omisskännlig tvål- eller parfymsmak som kan vara svår att tycka om. Själv tycker jag att den är underbar!

Min favorit är att hacka färsk mango i ganska små bitar och blanda med finhackad rödlök och hackad urkärnad tomat. Proportionerna kan man höfta till, mindre lök än mango. Lika mycket mango och tomater kanske. Krydda med finhackad röd chili så mycket du vågar. Pressa färsk lime över och strö över massor med färska korianderblad, gärna en hel kruka.

I indiska rätter använder jag ofta korianderpasta på burk för att piffa till och lyfta rätten. I förrgår hittade jag torkade korianderblad på burk i kryddhyllan, från Santa Maria. Bra att ha hemma om man inte får tag i färsk, men givetvis kan det inte ersätta den färska. Enligt några som skriver om mat är det inte alls samma smak på den torkade - jag får testa och återkomma i frågan senare.

Om du vill laga mat med koriander hittar du ett recept på tofu HÄR, som jag tycker låter väldigt värt att pröva. Även HÄR kan du hitta ett bra recept på kyckling Balti, en maträtt som jag inte kan motstå. Jag gissar att underbara Amy har en del tips när det gäller att laga vegetarisk Balti, så titta gärna in hos henne. När det gäller indisk mat är jag en klåpare i jämförelse, men jag älskar det indiska köket och övar flitigt.

Vad tycker ni om koriander? Hissa eller dissa???

11 kommentarer:

 1. Jag är inte så förtjust i koriander, men indisk mat gillar jag och små mängder av koriander är okej! Ha ett fint veckoslut, kram!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker om det men Lars avskyr det, smakar tvål enligt honom. Använder det aldrig hemma pga det.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Här har vi det precis som hos Malin, Anki gillar det skarpt och smaken får gärna vara framträdande, men Håkan tycker absolut inte att maten får smaka alls av koriander - bara anas väldigt lite.

  Ha det så skönt i helgen,
  kramar

  SvaraRadera
 4. koriander nja sisådär lagom är bäst ; ) iallafall. Vad händer i helgen fina Erika? Party, träning, fika eller bara easy peasy ; ) kram Sofia

  SvaraRadera
 5. Njaee..Tror inte koriander är min kopp med te riktigt :)

  Jag bara njuter av hur och vad du skrivit och skickar en helgkram till dig!

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Men...min kommentar jag skrev för några timmar sedan är borta... :(

  Kram, hoppas du får en fin helg! :)

  SvaraRadera
 7. Men så jobbigt, vad är det som strular. Nu syns den första jag skrev, just nu iaf :))

  SvaraRadera
 8. Är okunnig om just den kryddan... Men vad spännande läsning, verkligen intressant att få läsa om koriander och dess verkningar:)))) Måste checka in recepten du tipsar om, tack för det:))

  Kraaaaaaaaam aka

  SvaraRadera
 9. När jag var yngre älskade jag koriander i allt (nu pratar jag om färsk koriander) men nu när jag har blivit äldre känner jag att var och varannan indisk rätt inte går att garnera med koriander (vilket indier brukar göra).

  Men i rätt kombination är det ljuvligt ljuvligt gott! Ett tips är att hacka färsk koriander och frysa ner i fryspåsar/plastburkar. Fungerar finfint!

  Torkad koriander har vi alltid i de flesta grytor och den ingår även i kryddblandningen garam masala.

  På hindi heter koriander dhaniya :) Så fick du lära dig koriander på ett språk till.

  Tack för din länkning, fina du. Lördagskramar!

  SvaraRadera
 10. Kul läsning! Jag älskar koriander i maten och använder den gärna i marinader utan att tänka på något annat än att det är gott. Nu vet jag mer! Kram bp

  SvaraRadera
 11. Hej finis hoppas din dag var mycket bättre än igår? kram Sofia : )

  SvaraRadera