torsdag 7 mars 2013

Play doh och annan lera

När jag var liten älskade jag att leka med trolldeg. Eller troll-lera som andra kanske säger. Mjöl, salt, vatten kramades ihop till en hanterbar lera av vilken jag formade djur, gubbar och gummor, skålar och andra fina saker. Små konstverk som jag sedan torkade och målade och gav bort till tacksamma (åtminstone verkade de tacksamma) släktingar. Mest mamma.

Bild: http://en.wikipedia.org/wiki/Play-Doh
Mina barn gjorde också trolldeg men de föredrog den smidigare och doftande play doh:n som vi köpte i leksaksaffären. Play doh - finns det fortfarande?  Jo, det gör det. De mest avancerade lek-set finns i färgglada kartonger fyllda med lera i olika färger och kakstansar eller andra formar som man kan använda för att göra låtsasbakverk eller prinsess-slott med mera.

Jag måste säga att jag tycker att det är lite synd att barns egen kreativitet inte uppmuntras utan att allt går att köpa "färdigt". Barn behöver inte skära till en figur på fri hand, eller ens klippa ut en pappersfigur, för allt är färdigstansat och klart. Finmotoriken övas inte och det märks tydligt på många barn i dag. Jag har elever på sexton år som knappt klarar att klippa ut en figur utan stort besvär. Det är synd tycker jag.

HÄR kan du hitta recept på både trolldeg och play doh, om du vill göra egen.



Bild från Stor och liten

När jag ser paketet med chocolate popper från Play doh blir jag så sugen på barnbarn... Om nu stora F läser det här så behöver du ju inte ta det som en direkt uppmaning. Det räcker om ett tag. Och lilla B!!! Du är så god och väntar! Tänk på att jag knappt hämtat mig från chocken att du strax är tjugo år!

Jag funderar också på hur många barn som inte kan låta bli att smaka på choklad-degen? Jag skulle själv gärna prova, hihi!

På Tasteline hittade jag ett recept på choklad-lera, i veckan som gick. Jo, det är sant! Riktig choklad-lera! Visst låter det underbart!? För alla oss som tycker att sugar paste visserligen är kul att modellera med, men att det faktiskt inte alls är gott att äta, låter choklad-leran som en dröm.

Jag funderar starkt på vad jag ska göra av min choklad-lera!? Den som jag inte har gjort än men som jag definitivt ska göra. En påsktårta kanske? Mums! Hos underbara och duktiga Amy kan ni hitta det mest inspirerande och ljuvliga recept man kan tänka sig, på en sugar paste-tårta. Jag tror att det får bli en sådan och då byter jag bara ut pasten mot choklad-lera, hihi! Bra va!?

TIPS! Var noga med måtten, särskilt när det gäller glykosen. Det är enklare att lägga till glykos i efterhand än tvärtom. Använd inte blockchoklad till denna lera. Glykos köps antingen på Apoteket eller så kan du hitta det i hyllan bland bakgrejer i din livsmedelsbutik.


Mörk chokladlera
Bild: Linnea Swärd

100 g mörk bakchoklad
50 g glykos

Ska du kavla ut och täcka in en hel tårta med chokladleran bör du dubbla receptet så är du på den säkra sidan.

1. Finhacka choklad och smält försiktigt i en värmetålig skål över vattenbad. Rör om och lyft bort chokladskålen när chokladen har smält.

2. Tillsätt glykosen under omrörning. Fortsätt röra, efter en kort stund stelnar blandningen till och lossnar från kanterna.

3. Plasta in chokladleran och låt ligga i rumstemperatur i någon timme för att stelna ytterligare. Du kan också lägga in den i kylen så går det snabbare.

4. Förvarar du chokladleran i kylen blir den hård, men så fort du börjar knåda den mjuknar den. Du kan sedan trycka eller kavla ut på bakplåtspapper, modellera och skulptera med chokladleran. Blir den för mjuk lägger du in den i kylen en stund.

Förvara färdiga dekorationer inplastade så behåller de sin mjukhet, eller öppet så torkar de ut och blir hårda.

Recept och bild: Linnea Swärd http://www.tasteline.com/Recept/Chokladlera_-_modelleringslera

10 kommentarer:

  1. Barnbarnen kommer att bli lyckliga över dina recept! Kul också för Mormor/Farmor! Kram BP

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Jaaaa lera är skoj. Håller med, låt barnen hitta på egna figurer. kram från din bloggvän i Hjo Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du om någon vet ju, världens påhittigaste fröken! Kram!

      Radera
  4. Trodde först det var svart play doh lera du visade på bilden, men vilken bra idé du gav frun här nu. Det görs ju lera väldigt ofta på förskolan där A jobbar, finns alltid fräsch PD-lera till barnen, och svart måste naturligtvis också göras.

    Tack så himla mycket för din fina kommentar hos oss, hoppas du vet att du är detsamma för oss!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barn älskar ju att jobba med händerna. Skönt att det finns möjlighet för alla barn att få göra det i skolan. På så sätt är Sverige ett fantastiskt land att bo i. Kram och tack!

      Radera
  5. Häftigt med sådan choklad-lera som är ätbar! ;)
    Min dotter var så kreativ när hon var liten att hon ville så gärna göra spagetti av sin lera och då använde hon vitlökspress...japp, den blev ju så klart slängd sedan...gick inte att göra den rent... ;)
    Ha en toppen fredag!
    kramar
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det där har vi också gjort! Himla fint änglahår blev det till prinsessorna vi tillverkade, men pressen blev aldrig sig lik igen... Kram!

      Radera
  6. Vår förskola gör alltid sin egen trolldeg... jodå jag har gjort egen och fotat men bilderna har inte kommit upp inne his mig... snart så! ;)

    Såg också chokladlera och sett det tidigare... får nog hitta på något jag med. Tack för länkningen kära du, kram!

    SvaraRadera