tisdag 26 mars 2013

Pralinrecept med mera

Jag lovade ju att ni skulle få recept på påskpralinerna som jag lagade i helgen. Nu är det kanske inte så väldigt "påskiga" praliner men jag gillar inte ägglikör något vidare utan det fick bli choklad i olika varianter och så lakritskola då, eftersom det är godast! Håll till godo:

Lakritskola med chokladöverdrag

Sweet melts från Panduro. Bilden är lånad från deras hemsida.

Cirka 20 stycken

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
2 msk krossad turkisk peppar (godis) eller 2 msk lakritspulver av önskad sort (finns på t.ex. Panduro)
1 msk smör
100 g mörk choklad
strössel eller flingsalt

Koka upp grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Vispa i lakritskrosset och koka tills smeten håller 125 grader, eller gör kulprovet. Det tar cirka 45 - 60 minuter beroende på kastrullen. Rör i smöret.

Under tiden kolan kokar, klär du en liten form, ca 15X15 cm med bakplåtspapper. Häll den färdiga smeten i formen och ställ kallt att stelna. Smält under tiden chokladen i vattenbad ( se upp så att du inte får vatten i chokladen - då blir den grynig!). Skär kolan i lagom stora bitar och doppa dem i den smälta chokladen. Lägg bitarna på bakplåtspapper och strö över flingsalt eller strössel innan chokladen stelnat. Slå in bitarna i cellofan var för sig, så att de inte klibbar ihop. Har du ingen cellofan så ät upp kolorna bums! Eller ge bort dem!

Den här gången gjorde jag dubbel sats och doppade kolorna på olika vis. Några i mörk tempererad choklad med dekoration av rosa flingsalt eller med citrongodisar på. Några i grön sweet melts från Panduro (hemska tycker lilla B). Några rullade jag helt enkelt i lakritspulver från COOP.


Vit tryffel med citron och vanilj


 1 citron, (gärna ekologisk), rivet skal
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
0,5 vaniljstång
200 g vit choklad
Till garnering
200 g vit choklad 

Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp dem tillsammans med citronskal, grädde och honung. Låt dra ca 15 min. Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden igen. Sila den över chokladen. Rör tryffelsmeten slät. Låt stelna i kylen ca 1 timme. Rulla kulor av tryffeln och ställ kallt.
Grovhacka chokladen till garnering. Smält den försiktigt i vattenbad, låt svalna något. Doppa tryfflarna i chokladen och lägg dem på galler med bakplåtspapper under. Låt chokladen stelna.

Recept från AlltOmMat

Jag doppade mina i turkos candy melts men de blev ganska fula, mest för att jag inte är så bra på detta. Jag måste öva säger lilla B...


Hallontryffel med rosa puder

Finhacka 225 g mörk choklad av hög kvalitet och lägg hacket i en stor skål. Koka upp 1 1/2 dl vispgrädde med tolv fina hallon (frysta eller färska) och häll den över chokladen utan att röra om. Låt stå i tre minuter innan du strör över 25 g riktigt smör. Rör ihop till en slät smet som ställs i kylen när den svalnat. Rör i smeten var 15e minut tills tryffeln börjar stelna. Ta ut skålen och rulla smeten till ca 25 kulor när den är "rullningsbar". Rulla kulorna i kakao eller som på bilden i hallonsocker från Strössel och annat. Supergott vuxengodis till en kopp riktigt bra kaffe.

Hallonsockret köpte jag i någon nätbutik, jag har faktiskt glömt vilken.


Kardemummatryffel

Gör precis som i receptet ovan, men byt ut hallonen mot en tsk stött kardemumma. Rulla tryfflarna i kakao.

I dag ska jag bjuda mina kollegor på blandade godisar till kaffet. Jag hoppas att de blir glada över mitt tilltag!!!



13 kommentarer:

  1. Lakritskola är en stor favorit och kul att du doppat dem på olika vis. Tryfflarna låter inte fel de heller och dina kollegor kommer bli mycket nöjda. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. De blev fruktansvärt nöjda, hihi!

      Radera
  2. åhhh så mycket smaskens : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Åh, mums! Lyckos dina kollegor!

    Och tack för fina och kloka kommentarer hos mig :) Gör mig så glad!

    Kram elin

    SvaraRadera
  4. Ja, bli inte dina kollegor glada över godiset så går väl skam på torra land:) Både kardemumma och lakrits låter som de skulle höra till våra favoriter, men de andra hade vi inte tackat nej till heller.
    Spännande med flytt för J, anar lite ugglor i mossen där, men kan det vara som vi tror?

    Så mycket påskpyssel blir det inte i Mårtenssons kök, lite gula blommor lär väl hitta in förstås och så klart lamm till middag en dag.

    Kramar till dej

    SvaraRadera
  5. Åh vad gott! Önskar att du var min arbetskamrat också.

    Hoppas det arga försvunnit och att du aldrig mer behöver känna samma sak igen...

    KRAM

    SvaraRadera
  6. Men så mycket gott mmm, jag gör inte så mycket godis till påsk... blir mer tårtor och liknande :) Kram!

    SvaraRadera
  7. Tack för musigt goda recept..hih..

    Kikar in för att säga:

    Hoppas du får en riktigt skön och avkopplande helg:)
    Glad Påsk min vän
    Påskkramar från Lollo♥

    SvaraRadera
  8. Vit tryffel och hallontryffel låter helt i min smak! Mums!
    Ha en toppen dag!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  9. Praliner som är så himla gott, det får man aldrig för mycket av!!

    SvaraRadera
  10. Hallontryfflar lät ju farligt gott! Allt med färgen rosa får mig på fall oavsett vad det är:)

    SvaraRadera
  11. Godnatt finis sov gott kram en trött påskkärring i Hjo!

    SvaraRadera
  12. Åh tack tack tack vad du gjorde mig glad idag!!!

    Kram!!

    SvaraRadera