torsdag 9 maj 2013

Dessert på banan

Dagens grillmiddag kommer att avslutas med en dessert som kan få också en efterrättsmotståndare att kapitulera. Receptet har jag hämtat från Leila Lindholms samlingar. Jag tycker inte om Leila (tycker att hon är sjukt tillgjord) men hennes recept är ofta väldigt bra och användbara. Om ni vill vara "på banan" (göteborgsvits) med desserten så gör den här.
Bild: TV4






Leilas banoffee pie
Kexbotten
400 digestivekex175 smör
Fyllning
800 sötad kondenserad mjölk (2 burkar)st bananerdl vispgrädde

Brända mandlar
125 sötmandel1.5 dl florsocker0.5 dl florsocker till separering
50 mörk choklad, till garnering


Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten. Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens. 
Ta upp burkarna och låt dem svalna.

Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna. Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut. Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra. Låt svalna.

Hacka mandeln grovt. Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna. Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan. Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven mörk choklad.

16 kommentarer:

  1. Mandeln blir galet god, glömde jag att skriva! Jag gjorde lite extra, krossade den för att kunna ha på glass vid annat tillfälle.

    SvaraRadera
  2. Ljuvligt gott! Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
  3. Oh, så gott!
    Jag älskar kokt kondenserad mjölk! Psst...jag kan lätt äta det direkt ur burken med en sked! ;)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hemlis: Det kan jag också, hihi! Kram!

      Radera
  4. Banoffee pie är ju livsfarligt gott men jag håller med dig om Leila. Sedan hennes otroligt fjantiga bråk om Sverige hemmabagare (eller vad programmet nu hette) har nog fler än vi tappat förtroendet för henne. Tyvärr. Men visst kan hon baka :) Men det kan ju du och jag med ;)

    SvaraRadera
  5. DET kan vi. Och trevliga och ödmjuka är vi, haha! Ha en toppendag!

    SvaraRadera
  6. Banoffee pie är så gott! Men i mitt recept toppar maninte med brända mandlar. Låter ju ännu mumsigare! Måste prova nästa gång!

    SvaraRadera
  7. Denna dessert är bland det bästa som finns, riktigt god. Kan inte finnas någon som inte gillar den.

    Ses snart!

    Kram kram

    SvaraRadera
  8. Smaskens! Absolut nästa fests dessert - tack för alla dina härliga mattips! Kram bp

    SvaraRadera
  9. Åh herreG så gott!
    Ha en fantastisk kväll!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  10. Supergod var den.Det var jag som fick äta den.
    Grillspetten var inte illa de heller.
    Välkomstdrinken satt fint ochså.
    Tack Erika för en god middag

    Inger

    SvaraRadera
  11. Nu jag ingen efterrättsmotståndare alls, så jag är inte så svårflörtad när det gäller sötsaker: men Banoffe Pie måste ju bara vara något av det bästa som finns!

    SvaraRadera
  12. Det är så sjuuukt gott med banoffepaj. Farligt farligt...
    kram

    SvaraRadera
  13. Fi 17, den där kondenserade kokta mjölken alltså, den är verkligen inte alls god... nej då, inte alls...:) Sist vi var hos våra goda vänner så gav vi deras dotter en egen burk med kolasås i påskpresent (istället för godisägg). Vi kan ju säga som så att det tog inte lång tid tills den var tom!
    Synd inte Leila är lika god:)

    Något annat som också var gott var kolorna vi fick av dej, men vi kan inte als fatta vart de tagit vägen... möjligtvis kan det finnas möss i skafferiet...

    Kramar

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  15. Banoffee är underbart, men man ska göra sin egen kolasås. Den där kokade kondenserade mjölken blir för söt. IMHO.
    Min bästa banoffee hittills baserades på pepparkakor istf digestive, innehöll lite kanel och kolasåsen fick lite extra piff av glögg. O så åt vi den på julafton. :)
    Mandel som garnering låter spännande, det får vi testa nästa gång!

    SvaraRadera