måndag 27 maj 2013

Flyttröj och oxrullader

Jag startar veckan med att presentera ett ord som jag tycker används alltför sällan - oomkullrunkelig. Ja, ni ser ju själva vilket asymmetriskt och spännande ord detta är! Vilka möjligheter! "Läraren var oomkullrunkelig" i sitt beslut". Det låter något det!

För övrigt har jag haft en hektisk helg med röja.slänga-packa som ledord. J håller på att montera ner sitt hem, för att flytta hem till mig om ungefär en månad. Saker slängs eller packas ner. Vissa saker för att plockas upp igen hos mig och andra för att läggas i förrådet.

Lilla B, tre år, diskar. Foto från farmor.
Hemma hos mig sorterar jag, plockar undan, slänger och gör plats för Js saker. Minnen går i soporna och det kniper i mitt hjärta. Teckningar från lilla B och stora F. Lappar där det står "häjerikakanenteveblvener" från lilla B. Fritt översatt: "Hej Erika. Kan inte vi bli vänner?" En lapp jag fick när jag varit arg på henne som liten.

Det är skönt att bli av med saker men det tar mycket kraft och energi. Det gjorde också den trasiga byrå som jag försökte montera ner igår. Efter att ha försökt hitta spärrarna som gjorde att lådorna inte gick att dra ut, fick jag ett mindre anfall och drog ut desamma med våld under arga tillmälen. De ord jag yttrade tänker jag inte skriva här, men jag är själv förvånad över min fantasirikedom. Jag har en tendens att alltid svära med samma ord men igår hittade jag på flera nya varianter. Jag är svensklärare och jag hävdar att svordomar INTE är ett tecken på dåligt ordförråd, tvärtom. MEN... de ska användas med måtta och kanske sparsamt i barns närvaro.

Vad har jag ätit i helgen då? Jo, köpepizza (så gott för en gångs skull), lasagne och oxrullader. Jag vet att rullader är vintermat men jag blev så galet sugen på det, nu när jag faktiskt unnar mig att äta rött kött då och då. Ibland lite för ofta, men jag jobbar på att låta bli och då enbart av hälsoskäl. Sedan att det är miljövänligare att inte äta kossa är bara en bonus!

Men... mormors oxrullader går inte av för hackor. Länge, länge ska de koka så att köttet blir så mört att det faller isär. Jag köper oftast fransyska i bit och skivar själv. Det är svårt att skära tunna skivor men jag brukar banka ut köttet med min bak-kavel. Jag äter rulladerna med pressgurka, vinbärsgelé och kokt potatis av mosig sort.

Oxrullader à la Eva
Bild: TV4

600 g (8 skivor) tunt skivat ytter- eller innanlår av oxe
3 morötter
1 gul lök
1 msk fransk senap
100 g hackad bacon 
1 l ox- eller kalvbuljong
2 msk tomatpuré
salt och peppar

Gräddsås
buljongen från rulladerna
3 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé

nymalen vitpeppar

Lägg ut köttskivorna på en skärbräda och bred på senap och hackad bacon. Rulla ihop köttet och fäst med en tandpetare så att det blir en liten rulle. Stek dem i smör så att de får färg och lägg över dem i en gryta. Lägg i bitar av morot, löken i klyftor och tomatpurén. Häll på buljongen och låt rulladerna bräsera ca en timme, eller tills de är så möra att man lätt kan dra loss en bit kött från rullarna. Salta och peppra efter behag.






5 kommentarer:

  1. Lilla B är ju alldeles för bedårande söööt!!

    Ooo vilket smarrigt recept...tack för det :)

    Önskar dig fina dagar i majsol :)
    Kram Lollo

    SvaraRadera
  2. Då har jag lärt mig ett nytt ord igen, tack för det :) Det är skönt att få sorterat, men visst tar det mycket energi. Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
  3. Tänk om man fortfarande såg ut så va!

    SvaraRadera
  4. Hm...det var väldigt komplicerat ord... ;)
    Visst är det skönt med att rensa och städa överallt! :) Man mår så bra av det!
    Varför inte att äta vintermat på våren...bara det är gott och man är sugen på det! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana
    P.S.
    Undrar om du tänker på alla mina grammatiska fel när du läser mina kommentarer... ;) :)

    SvaraRadera
  5. åhhh du är så duktig med röjandet. det tar på kraftern sa att röja phu. köpe pizza kan vara så sjukt gott ibland gahhhhh jag skriver och planerar in att du kommer till Hjo så galet roligt min fina bloggvän gahhhh måndags kram från ett regnigt hjo

    SvaraRadera