tisdag 7 maj 2013

Grillat och gillat

Nu börjar grillsäsongen visa sig på bloggar, i tidningar och i matmagasin. Bästa grillarna presenteras och marinader och tillbehör stöts och blöts och byts och snyts ut näven till höger och vänster. Det är svårt att värja sig mot allt detta. Jag har nog aldrig mött någon svensk som sagt "jag gillar inte grillat". Ingen annan nationalitet heller för den delen. Alla gillar grillat. Det kan vara kåååv som vännen Pernilla säger, eller kyckling som min käre J grillar mycket länge för att vara på den säkra sidan, eller fiskspett med himmelsk smak som kusin Vitamin grillar snabbt och lätt för bästa spänsten i fisken. Eller stora hattar av portabellosvamp för veganer och vegetarianer. Kåååv är förresten underskattat i grillsammanhang men det ska vara BRA kåååv. Annars kan det kvitta!

Stora F i grilltagen
Jag tycker om grillat jag också. Gärna kyckling eller lamm. Fisk är också gott men grillfisk är så förbaskat dyr. Räkor ska man ju inte längre köpa, så det får vara. Fisk i foliepkate brukar vi tvista om hemma. J menar att det är så gott och jag menar att det är rätt dumt att tända grillen för att koka fisk i folie. Det går lika bra i ugnen... Men visst, det doftar gott om grillkolen jämfört med ugnen, det kan jag hålla med om.

Min grillpanna har åkt fram, för spännande nya upplevelser. I den grillar jag allt som är smått och löst och inte sitter på spett. Grönsaker blir liksom grillwokade, potatisar får en knaprig yta om man inte gör som stora F och hystar dem rätt ut i gräsmattan. Men det går bra att plocka upp dem igen och fortsätta. Så länge inte gästerna ser att man haft maten på marken, hihi!



Snart är det åter en röd dag mitt i veckan, och liksom potatisarna flög då stora F grillade dem så flög ju Kristus till himlen denna dag. Åtminstone om man ska tro på Bibeln... Jag har i år bjudit hem några kära familjemedlemmar denna dag och jag tänkte att vi skulle grilla om vädret tillåter. Det är lätt att det alltid blir "samma saker" man grillar så nu tänkte jag hitta på nåt nytt. En marinad från per Morberg kan ju aldrig vara fel, liksom hans frestande bbq-sås med bland annat jordnötter och papaya. Visst låter det gott!? Och man kan säkert marinera quornfiléer på samma sätt för den som ratar kött.





Entrecote med bbq-sås a la Morberg

4 skivor entrecote

Barbequesås
½ färsk ananas
½ papaya
1 dl jordnötter
½ citron, saften
¼ röd habanero
6 myntablad
3 msk olivolja
salt och peppar

Marinad
2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
¼ kruka färsk timjan
1 knippe gräslök
1 knippe bladpersilja
¼ röd habanero
1 ½ dl olivolja

Kör alltsammans till såsen i en mixer till det blir en slät sås.

Skär bort fettkanter och senor från köttet. Skär ”fingerstora” bitar och trä på grillspett av trä, som har fått ligga i vatten innan. Häll över marinaden och låt dra 1-2 timmar. Salta och peppra. Grilla köttet runt om i 2-3 minuter, alternativt grilla i panna på spisen. Servera med krispig sallad och bbq-sås.

Recept: http://www.recept.nu/per_morberg/varmratter/kott/morbergs_grillade_entrecote_pa_spett/


7 kommentarer:

  1. gahhh tack för receptet det ska jag spara och ta fram mums kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Mmm...så gott! Vi har inte börjat grilla ännu...
    Jag är så löjligt envis på att först göra det snyggt och rent på altanen och sedan börja grilla! ;)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Nu bor vi inte så att vi kan grilla, men när vi åker hem till mina föräldrar på sommaren är det grillning som gäller. Grillad fylld portabella är så gott, grönsaksspett, grillad ananas och så banan med choklad i foliepaket, mums! Kram

    SvaraRadera
  4. Det är fantastiskt att kunna laga mat ute! Stor kram till dig i vårsolen!

    SvaraRadera
  5. Att grilla är alltid lika mysigt!
    Tack vännen för recept :) o du ...vilka härliga bilder :)
    Kram Lollo

    SvaraRadera
  6. Grillat är bara bäst, så det så! Så mysigt ni ska ha det, hoppas nu bara vi inte får regn... vi ska mest ta det lugnt och njuta av nuet... men någon enstaka utflykt till någon storstad blir det allt :) Önskar dig/er en riktigt trevlig helg, kram!

    SvaraRadera
  7. Så gott med grillat tycker jag ( och alla andra) just nu är min stora grillpassion högrev!
    Så galet gott, enkelt och himla billigt :)

    / Lena från maka a head food

    SvaraRadera