söndag 1 september 2013

Maränger och höst

De senaste dagarna har jag bakat loss. Morotskaka, syltkakor, chokladkaka och maränger. Jag är särskilt nöjd med marängerna måste jag säga. De blev lite annorlunda i smaken. Gillar man inte lakrits kan man blanda i hackade nötter, choklad, polkagrishack eller nåt annat som man hittar på själv.

Några av marängerna lade jag i en pyntad burk och gav bort den till Adam, J:s yngste son vars flickvän Alexandra fått en liten, liten lägenhet. Den första egna! Vi var där och fikade i dag och det kändes så fint att sitta där med dessa två ungdomar, vuxna men ändå så unga. Det kommer att gå bra för dem, det känns. 

Lakritsmaränger

30 små maränger

3 stora äggvitor
1 krm vitvinsvinäger
2 dl strösocker
2 tsk lakritsgranulat
ev. svart hushållsfärg

Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt vinägern och vispa tills massan blivit liksom finporig. Vispa ner lite av sockret i taget och fortsätt vispa tills massan är helt styv och håller formen. Rör ner lakritsen och eventuellt några droppar svart hushållsfärg så att massan blir randig. 

Rör inte för länge – då blir den grå. Klicka eller spritsa ut maränger på ett bakplåtspapper. Grädda dem i 1 – 1 ½ timme beroende på hur stora du gör dem. De ska kännas lätta och släppa papperet utan besvär – då är de färdiga. Smält mörk choklad och ringla över marängerna när de svalnat. Snyggt och gott! Grundreceptet på marängsmet hittade jag i Bonniers kokbok

Jag rörde även i en tsk hallonpulver som jag köpt i en nätbutik, men i vilken har jag glömt. Hos  www.kakburken.se och www.roligarebakning.se kan man hitta en massa skojiga saker att smaksätta och färga med. Kika in där - jag har aldrig blivit missnöjd med mina köp där. Snabb service och trevligt bemötande. Jag får inte länken att funka till den sistnämnda men googla på namnet så hittar ni.

Ikväll känns det riktigt höstigt! Jag och J har ätit en värmande indisk kycklinggryta "Balti" till middag. Helt plötsligt byter jag gärna lätta sallader mot mustiga och kryddstarka grytor och soppor. Tänder värmeljus och kurar under en filt. Hösten är mysig på sitt sätt och jag ser fram emot svampturer i höst. J har lovat att skjutsa oss ut i skogen om han slipper gå med och plocka. Så får det bli.


20 kommentarer:

  1. Så mycket gott du bakat. Marängerna ser perfekta ut. Idag har det också varit kallt i Amsterdam, brr, men det lovas närmare 30 grader i veckan :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt det låter med 30 grader! Önskar att jag var där, soldyrkare som jag är. Kram!

      Radera
  2. Oj vad mycket du bakat. Vad gott. Vad fina dina maränger blev dom ser jättegoda ut. Gott med lakrits i. Ja nu är det höst, rätt mysigt att sitta inne faktiskt. Förr hatade jag alltid hösten, men hösten har så fina färger och nu är det skördetider med mycket god mat. Och nu är det fritt fram för mustiga grytor.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du! De var goda också! Kram!

      Radera
  3. Ja, du har stått i och varit aktiv i bakandet... härligt vännen. Ibland är det nästan som terapi att baka tycker jag :) Hösten är mysig men ibland tycker jag ändå det är jobbigt när mörkret kommer... älskar ju värme, sol och ljus men klart... är man indiska så är man helt enkelt! Kram på dig fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar mörkret men det är för många månader. Sommaren kunde vara sex månader, hösten två, vinterns två och våren två. Som det är nu är det vintermörker och slask i minst fem månader... Kram min fina indiska vän!

      Radera
    2. Instämmer till fullo med dig! :) Kram!

      Radera
  4. åhhh vad mkt gott du bakat min fina vän : ) mums med maränger. Hösten är mysig fast inget slår sommaren. Tur att jag ska till Rhodos om tre veckor vill ha mer sommar : ) kram till dig fina rara vackra Erika hälsa J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt att åka till Rhodos - precis vad du behöver just nu, eller hur!?
      Ja, sommaren är härlig och kunde gärna vara lite längre. Vintermörkret tar kål på en stundtals. Men i november har vi en rolig träff att se fram emot, du och jag! Kram!

      Radera
  5. Låter gott med hallonpulver! :)
    Ja, så är det, nu börjar tid för höstens grytor!
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Lakritsmaränger... det är ju nästan så vi skulle ta och ge marängbaket ännu en chans...nästan i alla fall:)
    Så härligt att känna känslan som du beskriver när ni var hemma hos bonussonen med tjej, visst är det fint när man känner sig trygg i det som händer ändå.

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag att ni ska göra. Åtminstone Håkan som gillar lakrits! Kram på er!

      Radera
  7. Maränger är försvinnande gott men jag har lite svårt att få dem så där fina som du lyckas med!
    Visst känns höstens antågan...+4gr i morse...brrr..
    Ha det så gott vännen
    Kram Lollo

    SvaraRadera
    Svar
    1. 4 grader är inte mycket. Jag tänker på alla som bor norrut och snart får snö. Jag tycker att det är illa nog att nätterna blir kalla nu. Varm kram!

      Radera
  8. Men åh så hjärtans gott du har bakat! Om jag ändå fick sitta där och se på när du trollar fram allt gott. Och sen äta det förstås. Jag har bakat en sockerkaka ikväll iaf. Hade fickorna fulla av ägg när jag kom in från hönshuset så nu har vi en riktigt gul sockerkaka att njuta av imorgon :)

    Kram, hoppas det går bra på jobbet!

    SvaraRadera
  9. Puss och kram till min fina vän i Göteborg. Det var som om det var meningen att vi skulle träffas : )) <3 varje gång jag åker förbi vandrarhemmet i Hjo så tänker jag på dig : ) Det är ofta jag tänker på dig, småsaker som en fina coca cola flaska som avnjuts på fredagar eller en prickig klänning : ) kram Sofia HÄLSA! <3

    SvaraRadera
  10. kan man få lite av din bak-energi tro? Här är det torrt som fasen i bakskallen:)

    SvaraRadera
  11. Kikar in för att önska en trevlig helg
    Ta hand om dig vännen
    Kram från Lollo♥

    SvaraRadera