Pulled turkey med coleslaw och syrad rödlök
Bild: www.ingelstakalkon.se |
1 helt kalkonbröst, ca 3 kg
4 tsk mortlade korianderfrön
2 msk starkt paprikapulver
2 msk malen spiskummin
1 msk råsocker
1½ msk salt
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
½ chili
33 cl ljus lager (öl)
2 dl rökig BBQ-sås, helst chipotle
1 pressad lime
salt och nymalen svartpeppar
TILL SERVERING:
mjuk bröd
coleslaw
syrad rödlök (recept här)
färsk koriander
Portioner: 6-8 portioner
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125°. Mortla korianderfröna och rör ihop med resten av kryddorna.
2. Skär djupa snitt i kalkonbröstet, massera in kryddblandningen runt om köttet och ordentligt ner i snitten.
3. Skala och skär den gula löken i klyftor. Skala och krossa vitlök och hacka chilin om du väljer att ha med den. Lägg detta i botten av en stor ugnsfast gryta med lock. Lägg kalkonen ovanpå löken.
4. Rör ihop öl och BBQ-sås och häll över köttet.
5. Sätt på locket och ställ i mitten av ugnen. Låt stå i cirka 10 timmar (över natten) eller tills köttet är så mört att det lätt går att dra isär med hjälp av en gaffel. Ös gärna köttet någon gång under tiden.
6. Ta upp kalkonen ur grytan och mixa det som är kvar i grytan till en slät sås. Häll av lite av såsen och ställ den åt sidan.
7. Dra köttet i tunna bitar/trådar och lägg tillbaka det i grytan. Blanda och smaka av med limesaft, salt och peppar.
8. Servera köttet på mjukt bröd tillsammans med resten av såsen, coleslaw, syrad lök och koriander.
Alltså det är ingen hejd på vad man kan dra till och få att smaka gott:) Det är något visst med sån där pillemat som man själv får plocka ihop och bygga samman vid matbordet, känns extra bra nu vid denna tiden på året.
SvaraRaderaOch syltat rödlök... oh yes!
Kramar
Ja, det var verkligen drag i den pippin! Pill är trevligt och rödlöken, ja! Den kan man nog äta ihjäl sig på! Kramelikram!
SvaraRaderaMen så gott! Ska visa receptet för Lars. Han har plockat av korianderfrön från vår gamla planta, och inte vetat vad han ska göra med dem. Nu vet vi!
SvaraRaderaKram kram
Ja, vi har också skördat korianderfrö. Så gott och doftar så mycket mer än de köpta! Kram!
RaderaGahhhh låter hur gott som helst : )) kramar din vän Sofia HÄLSA!
SvaraRaderaHan hälsar tillbaka fina du! Kram!
RaderaLåter hur gott som helst! Och en massa goda tillbehör, MUMS!
SvaraRaderaTillbehören är oftast bäst, eller hur!?
RaderaMums, vad gott! Visst är det smidigt att tillaga köttet så här långsamt i ugnen! Jag har gjort ett 12-timmars stek.
SvaraRaderaHa en toppen dag!
kram kram
//Lana
Ja, det sparar tid och man kan gör annat under tiden. Typ baka roliga saker! Kram!
RaderaLåter helt vanisinnigt gott! Att göra det med kalkon blir nästa projekt!
SvaraRadera