måndag 7 oktober 2013

Dragen kalkon/ pulled turkey

Igår bjöds jag och familjen på middag hos kusin Vitamin på Hising Island. Till förrätt fick vi närodlade rödbetor (från kusins kolonilott ca 200 m bort; snacka om närodlat!). Vi åt dem med smör och pepparrot - så fruktansvärt gott!Huvudrätten bestod av en dragen kalkon med de godaste tillbehör. Kalkonstackarna var inte dragen när han togs av daga utan snarare isärdragen efter lång "kamp" i ugnen. Köttet var verkligen så mört att det föll isär. Vi grejade till våra egna små wraps och i dem lade vi guacamole, gurka, tomat, syrad lök, färsk koriander, tomatsås med rökig arom och sallad. Så himlans gott det var! Receptet är hämtat från Ingelsta kalkon liksom kalkonbröstet var inköpt där.

Pulled turkey med coleslaw och syrad rödlök

Bild: www.ingelstakalkon.se
Inköpslista:
1 helt kalkonbröst, ca 3 kg
4 tsk mortlade korianderfrön
2 msk starkt paprikapulver
2 msk malen spiskummin
1 msk råsocker
1½ msk salt
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
½ chili
33 cl ljus lager (öl)
2 dl rökig BBQ-sås, helst chipotle
1 pressad lime
salt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING:
mjuk bröd
coleslaw
syrad rödlök  (recept här)
färsk koriander

Portioner: 6-8 portioner
Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 125°. Mortla korianderfröna och rör ihop med resten av kryddorna.
2. Skär djupa snitt i kalkonbröstet, massera in kryddblandningen runt om köttet och ordentligt ner i snitten.
3. Skala och skär den gula löken i klyftor. Skala och krossa vitlök och hacka chilin om du väljer att ha med den. Lägg detta i botten av en stor ugnsfast gryta med lock. Lägg kalkonen ovanpå löken.
4. Rör ihop öl och BBQ-sås och häll över köttet.
5. Sätt på locket och ställ i mitten av ugnen. Låt stå i cirka 10 timmar (över natten) eller tills köttet är så mört att det lätt går att dra isär med hjälp av en gaffel. Ös gärna köttet någon gång under tiden.
6. Ta upp kalkonen ur grytan och mixa det som är kvar i grytan till en slät sås. Häll av lite av såsen och ställ den åt sidan.
7. Dra köttet i tunna bitar/trådar och lägg tillbaka det i grytan. Blanda och smaka av med limesaft, salt och peppar.
8. Servera köttet på mjukt bröd tillsammans med resten av såsen, coleslaw, syrad lök och koriander.

11 kommentarer:

  1. Alltså det är ingen hejd på vad man kan dra till och få att smaka gott:) Det är något visst med sån där pillemat som man själv får plocka ihop och bygga samman vid matbordet, känns extra bra nu vid denna tiden på året.
    Och syltat rödlök... oh yes!

    Kramar

    SvaraRadera
  2. Ja, det var verkligen drag i den pippin! Pill är trevligt och rödlöken, ja! Den kan man nog äta ihjäl sig på! Kramelikram!

    SvaraRadera
  3. Men så gott! Ska visa receptet för Lars. Han har plockat av korianderfrön från vår gamla planta, och inte vetat vad han ska göra med dem. Nu vet vi!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi har också skördat korianderfrö. Så gott och doftar så mycket mer än de köpta! Kram!

      Radera
  4. Gahhhh låter hur gott som helst : )) kramar din vän Sofia HÄLSA!

    SvaraRadera
  5. Låter hur gott som helst! Och en massa goda tillbehör, MUMS!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tillbehören är oftast bäst, eller hur!?

      Radera
  6. Mums, vad gott! Visst är det smidigt att tillaga köttet så här långsamt i ugnen! Jag har gjort ett 12-timmars stek.
    Ha en toppen dag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det sparar tid och man kan gör annat under tiden. Typ baka roliga saker! Kram!

      Radera
  7. Låter helt vanisinnigt gott! Att göra det med kalkon blir nästa projekt!

    SvaraRadera