tisdag 8 oktober 2013

Rotmos värmer både kropp och själ

Det finns en blogg som heter "Ingen rotmos". Den skulle jag aldrig kunna skriva under på. För jag älskar rotmos. Min bästa vän sen barnsben älskar rotmos. Det är faktiskt det godaste hon vet. För mig ligger det absolut i topp när det gäller svensk husmanskost. Det lena, varma, vackra moset som bara ligger där i en driva och väntar på att spetsas till lite med stark senap. Gärna en bit gott rimmat kött till och helst då kalkon för min del.

Jag vet inte vad det är med rotmoset som gör att det känns så rejält? Så präktigt och hemlagat. Så Vackert att se på. Så mättande och snällt. Men kanske inte alltid så snällt för magen. Kål har välkända biverkningar som jag inte alltid uppskattar. Men ändå... Så värt det.

När jag och vännen Pernilla var i norra Norge och hälsade på en gemensam vän för många år sen, bjöds vi på kokt renrygg och rotmos. Det visade sig att där lagade man rotmoset på så sätt att man gjorde mos av kålrot och bjöd kokt potatis till. Och så köttet då så klart. I min familj lagar vi det av kokta potatisar, morötter och kålrot. Detta mosas ihop med lite av kokspadet och äts med korv, kött eller bara som det är. Senap är given men det varierar lite vilken sort det kan bli. För tillfället är det Johnny´s senap som finns i min kyl. Söt och stark och len.

Hur gör ni ert rotmos? Eller gör ni det inte alls? Köper ni det? Eller äter det hemma hos mamma/pappa? Har ni kött till? Korv? Äter ni det kallt nästa dag på en knäckemacka? Berätta!

Här är mitt recept. I dag gör jag det i min Crock Pot så att det är klart när jag kommer från jobbet.Jag längtar redan hem... Har du ingen Crock Pot kan du givetvis koka köttet mört först och sedan koka rotsakerna i spadet tills de är mjuka.

Rotmos

1 bit rimmad oxbringa, ca 600 g
2 gula lökar
5 stora potatisar
3 stora morötter
1 mellanstor kålrot
1 liter vatten (mer om det behövs)
salt
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
3 lagerblad

Skala rotsakerna och lägg dem och löken i botten av din Crock Pot. Lägg köttet ovanpå och häll på vatten och kryddor. Om du vill koka utan kött kan du använda 1 liter grönsaksbuljong istället för vatten för att få smak på moset.

Lägg på locket och ställ grytan på låg värme i ca 8 timmar. Kokar du bara rotsaker vet jag faktiskt inte tiden, kanske fem timmar? Man får nog prova detta.

När grytan gått klart lyfter du upp köttet och tar åt sidan. Lyft sedan upp rotsakerna och försök att undvika att få med pepparkornen och lagerblad. Mosa rötterna med en rotsaksstöt eller vispa med elvisp. Späd moset lite med spadet från koket, så att moset inte blir för hårt.

Om du har kokat kött eller värmt korv till - skär upp och arrangera allt snyggt på ett fat. Servera med en riktigt god senap och kanske knäckebröd och ost. Glöm inte att ta på brallor med resår i midjan - det finns risk att du inte fixar att knäppa byxorna efter maten.
16 kommentarer:

 1. Ja så är det Rotmos värmer och mättar och det ger mig vibbar om barndomen....alltför många liknande rätter faller i glömska...tack för att du påminde :)
  Kramis Lollo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sån mat som minner om barndom. Kram!

   Radera
 2. Rotmos är inget jag gjort själv, men min mormor gjorde det då hon ännu lagade mat. Mycket gott är det ju. Tack för påminnelsen. Kram

  SvaraRadera
 3. Japp, rotmos är mums. Kram, S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får äta det ihop nån gång. Kram!

   Radera
 4. Hi hi jag tror faktiskt inte att jag någonsin smakat rotmos! Får bli ändring på det! Kram Sofia

  SvaraRadera
 5. Ja, det måste du prova. Om du gillar kålrot - annars är det nog ingen idé! Kran!

  SvaraRadera
 6. Rotmos är nåt mormor gjorde och jag avskydde kokta morötter så jag gick inte nära den. Men, nu har jag lärt mig att äta kokta morötter, och även andra rotsaker, så jag har lovat trollfar att ge mig på rotmos vid tillfälle. Med fläsklägg. Fast jag har ingen aning om hur man gör, får väl leta runt på nätet. :)
  /Trollmamma

  SvaraRadera
  Svar

  1. Kolla in den här länken http://m.recept.nu/per-morberg/varmratter/kott/per-morbergs-flasklagg-med-rotmos/

   Rejäl mat! Rejäl karl!

   Radera
 7. Hi, hi, jag skulle kunna vara med i denna blogg...för jag gilla INTE rotmos! ;)
  Men jag gillar dig och din blogg! :) :) :)
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi! Jag gillar din blogg också! Kram!

   Radera
 8. gulledig du är bäst varm kram från Väring im åker jag på tjejhelg till Trosa : ) hoppas du får en bra torsdag min fina bloggvän

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så fantastiskt roligt! Jag vann en helg i Trosa en gång. Vi bodde på Bohmans hotell och hade det fantastiskt! Där frågade f.ö. J om vi skulle förlova oss och jag sa ja. Hihi! Kram!

   Radera
 9. Mums för rotmos äter det väldigt sällan, men gör som du kanske lite mer morötter:)
  Ha det gott

  SvaraRadera