måndag 25 november 2013

Finfin majjo med mersmak

Som det obotliga lakritstroll jag är, händer det att jag stoppar lakrits även i maten. J protesterar inte alls eftersom han är ett lakritstroll av kolossalformat. Han ska dock låta bli lakrits eftersom det har en dålig inverkan på blodtrycket. Men en gnutta i maten kan aldrig skada.

I boken "Lakrits: godis, bakverk, desserter, mat & dryck" av Elisabeth Johansson hittade jag ett recept på lakritsaioli. Mums tänkte jag - vad ska jag servera den till? Inte räkor för det var jag inte sugen på, utan nåt annat. J fyndade färsk tonfiskfilé och då var saken biff (nästan). Halstrad tonfisk, ugnsrostad sötpotatis och lakritsaioli. Det var godare än jag hade kunnat ana. J var i himlen och ojade sig så man kunde trott att det var hans sista måltid. Denna rätt har vi inte gjort för sista gången men jag tänker att vi också ska prova aiolin till just färska räkor framöver. Fisken halstrades på vanligt vis och sötpotatisen skivade jag och ugnsrostade på 225 grader i ca 25 minuter. Över potatisen pressade jag vitlök och öste lite smör. Inte nyttigt men så jäkla gott!

Jag har slutat att använda köpemajonnäs. Nästan. Det ligger en tub i kylen men den används bara i nödfall. Det är ju precis hur enkelt som helst att vispa ihop en god egen majonnäs och man gör precis så mycket som går åt. Är man rädd att äta för mycket majonnäs gör man bara lite. Bra på alla sätt och vis.

Lakritsaioli

1 äggula
0,5 krm salt 1 vitlöksklyfta, finhackad ca 2 tsk pressad limesaft + ev. lite finrivet skal 1,5 dl neutral olja, t.ex. raps- eller solrosolja 0,5 tsk mald lakritsrot 1 nypa svart- eller cayennepeppar

Lägg äggulan i en skål och tillsätt salt, vitlök och limesaft. Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant vispning tills blandningen tjocknar. Vispa ner den malda lakritsroten och smaka av med peppar. Låt gärna aiolin stå och dra minst en timme före servering.

14 kommentarer:

  1. Vilken bra idé att ha lakrits i aioli! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en kanonidé! Det var dock min egen ide att kombinera den med sötpotatis. Hihi! Kram!

      Radera
  2. Se där ja, här är den ju, tack för snabb leverans:) Lakritspulver har vi, är det samma som den malda lakritsroten?
    Kram till er lakritsråttor från två likasinnade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det funkar fint med lakritsrot. Kram till er snyggingar!

      Radera
  3. wow vad spännande, det skulle vara kul att testa : ) kram på dig och hoppas du inte blir tokförkyld! kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det hoppas jag att jag slipper. Resa bort på fredag - då är det inte läge att bli sjuk. Kram!

      Radera
  4. Jag måste bara testa denna aioli! Låter helt galet, men ändå som en sådan spännande tvist på maten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det smakar inte direkt saltgodis utan mer lite fint, en nyans av lakrits. Ihop med lime en riktig vältare.

      Radera
  5. Den här majo lät mycket spännande! :)
    Ha en toppen dag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Då bara måste jag ju tipsa om lakritskryddan från Santa Maria, den borde ju vara något för dig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste jag genast kolla upp! Tack goa du för tipset! Kram!

      Radera
  7. Detta låter ju alldeles för knasigt för att inte testas! Älskar också lakrits.
    Och tonfisk och sötpotatis... Mums.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter knasigare än det är! Vansinnigt gott!

      Radera