fredag 1 november 2013

Svensk fisk med dansk sås

Jag tycker mycket om att äta fisk. Jag tycker mycket om att laga fisk. Jag tycker också mycket om att fånga fisk, vilket jag tyvärr inte gör så ofta numera. Som barn metade vi jämt och ständigt och även om det mesta vi drog upp gick till katterna eller tillbaka i havet, så minns jag hur roligt det var. Min mormor var jämt med och metade. I slutet av sitt liv såg hon väldigt dåligt och det hon sörjde mest var just att meta. Hon sa alltid: "När jag dör kommer jag till himlen och jag kan ge mig fanken på att jag ska sitta där på ett moln och meta." Mormor var inte religiös, men pärleporten hade hon sett så den visste hon att den fanns.

Jag har inte skådat pärleporten (inte ens ljuset i slutet av tunneln) men i dag är faktiskt första dagen på sexton dagar som jag känner mig någorlunda igen. Svag och lite darrig, javisst, men nu är penicillinkuren på två veckor slut och jag kan se framåt. Jag har lyckats ta mig ut lite och dricka te och gå på bio en kväll. Det går alltså framåt.

Tillbaka till fisken. Det är ju tur att jag gillar fisk, när magen helst vill ha det. Vi har frysen full med olika sorters fisk och igår fick jag säga till J att vi faktiskt inte KAN köpa fisk varje dag, även om den är billig. För nu måste vi äta ur frysen inför kommande lussebak, kalkoninköp och så vidare. Vår frys är proppfull med mat och det är väl en gammal ovana sen vi båda hade hungriga barn boende hemma.

I veckan kom J hem med rödspätta som han köpt till ett bra pris. Vi pankopanerade den och stekte och det gick finfint. Till den åt vi rätt och slätt kokt potatis och en hemgjord remouladsås inspirerad av ett recept hos www.coop.se Givetvis ändrade jag i receptet och minskade lite på majjon och bytte ut kapris mot röd paprika och så här blev min variant! Jag äter inte så mycket än men det smakar fint att äta "riktig" mat igen.

Så här fina blommor kom med blomsterbud till mig.
Goda vännerna Kina och Tina överraskade och gladde mig så!
Dansk remoulade

1 dl majonnäs (jag gjorde egen av ägg och olja)
1 dl lättcreme fraiche
1 dl finhackad smörgåsgurka (Mor Annas tunnskivade är bäst tycker jag)
2 msk finhackad röd paprika
1 tsk gul curry

Blanda alla ingredienser och låt stå en timme för att smakerna ska "sätta sig".

Den som inte gillar curry kan hoppa över den. Då blir det mer svensk remoulad och det är ju gott det med.

11 kommentarer:

 1. Tänkte faktiskt på dig idag och undrade hur du mår. Roligt att höra att du är bättre. Varm kram fina du!

  SvaraRadera
 2. Så skönt att höra att du börjar bli piggare igen nu och att penicillinkuren äntligen är över... Jag har ätit så mycket penicillin i mina dagar att bacillerna blivit resistenta mot vissa sorter, så jag vet hur seg man blir. Ha en skön helg nu. Kram!

  SvaraRadera
 3. Så skönt att det går åt rätt håll även om jag tycker synd om dig som har haft problem med din mage så länge. Så trist! Fisk äter vi också ofta och gärna. Fisk med remouladsås är ju så gott. Inser att det måste jag göra någon dag väldigt snart.

  SvaraRadera
 4. Skönt att det vänt och att du mår bättre.
  Håller med om att fisk är hur gott som helst och så mysigt att meta.
  Jag tror säkert din mormor sitter vid en liten sjö eller ett öppet hav och drar upp fisk efter fisk någonstans!

  kram på dig.
  Lena från make a head food

  SvaraRadera
 5. Skönt att du börjar må bättre.
  Ha en skön helg:)

  SvaraRadera
 6. Så skönt att höra att du börjar må bättre min fina vän : ) kram från Helsingborg! /sofia HÄLSA J

  SvaraRadera
 7. Jag blir så glad för din skull - måste vara en underbar känsla att orka göra roliga saker igen. Missar aldrig att äta smörrebröd med spätta och remoulade när jag är i Danmark. Mums! Kram bp

  SvaraRadera
 8. Hörde av en som berättade om sina sparsamma släktingar att bredvid deras frys ligger en bok där allt som läggs i förs upp med datum och även stryks ett streck över när det äts. Jag tycker det var en bra idé med en sådan inventarieförteckning. Då gäller det ju förstås att J inte snor kakorna på natten för då spricker hela konceptet ;-)

  SvaraRadera
 9. Härligt att höra att du fått ork och styrka tillbaka!! :)
  Ja du har så rätt med fisk...visst är det gott och såå nyttigt också :)
  Tack för detta fina recept och hoppas du fortsätter må bra och får en fin ny novembervecka med vackert väder...är så glad för här skiner solen så vackert idag :)
  Kram Lollo

  SvaraRadera
 10. Vi är så glada för din och din magges skull att det går på rätt håll. Det är inte alls vidare trevligt när som där fickorna bråkar, den smärtan är inget att leka med inte.

  Låter nästan som hemma hos oss, "nu får vi inte handla hem mer som ska in i frysen, det finns inte plats..." och då har vi inga hungriga barn som vi kan skylla på:)

  Kramar från Mårtenssonarna till er båda!

  SvaraRadera
 11. Fiske var min favoritsysselsättning under många år. När jag var liten hade familjen segelbåt och det var det enda som fanns att göra näst efter att bada. Det är otroligt rogivande det där, både metspö och kastspö och jäkligt kul när det nappar!

  SvaraRadera