Konditoributiken i Varberg drivs av en tjej som heter Sóley. Hon gör makalöst fina tårtor och cup cakes. Gå gärna in på hennes sida och kika! En tårtkurs kanske kan vara något att ge bort i julklapp till den som "har allt"?
Bilder och rapport om hur det gick kommer nästa vecka, efter kursen...
Jag har äntligen vågat mig på att göra en riktigt pillig dessert. Ja, vad ska man göra som sjukskriven utan ork till så mycket? Jo, glädja andra så klart. Och sen är det ju kul att pilla i lugn och ro. J konstaterade att han har mindre tålamod än jag och nog inte skulle ge sig på en liknande dessert nästa herrmiddag...
Jag fyllde cylindrarna med ljus chokladmousse och bär av olika slag. Toppingen var vispad grädde och lite nymald butterscotch-sprinkle som jag köpte i Edinburgh i somras. Man kan lika gärna ta strössel eller riven choklad.
100 g mörk choklad av god kvalitet, minst 50 % kakaohalt
Smält den mörka chokladen i vattenbad eller en
chokladsmältare. Se till att det inte kommer vatten eller ånga i chokladen – då
blir den grynig. Klipp under tiden till sex centimeter breda och 21 cm långa
remsor av over headfilm (eller hur stora man vill ha dem). Pensla sedan ut den smälta chokladen på remsorna. Lägg
dem i frysen i en minut för att stelna. Ta sedan ut dem och pensla en gång
till. In i frysen en minut till. Ta ut dem igen och värm dem lite försiktigt i
handen (plastfilmen mot handflatan). När de mjuknat en aning böjer du dem till
en cylinder, med chokladen inåt. Fäst med ett gem så att de håller ihop. Frys
sedan ett par minuter till.
När cylindrarna stelnat tar du försiktigt bort gemet och
drar bort plastfilmen. Försiktigt!!! Jag fick göra om eftersom ett par av
cylindrarna sprack. Men övning ger färdighet. Limma ihop cylindrarna med en
aning smält choklad så att de blir någorlunda täta. Ställ in i frysen.
Chokladmousse
100 g ljus choklad av bra kvalitet
2 dl vispgrädde
2 äggulor
Smält chokladen och rör ner äggulorna i den. Vispa grädden ganska fast. Blanda med chokladäggsmeten. Ställ kallt tills moussen stelnat rätt mycket, minst en timme.
Montering
Ta ut cylindrarna från frysen. Ställ dem på fina assietter. Försök att få den jämnaste kanten nedåt, så rinner det inte ut mousse på assietten. Klicka försiktigt i moussen i dem. Lägg på valfria bär eller frukt. Jag använde hackad mango, björnbär, hallon och toppade sist av allt med vispad grädde. Lägg på strössel eller riven choklad eller ett vackert bär. Servera med gott kaffe eller te.
Åh, vad kul, stort grattis till dig! Och vilken fin dessert du gjort, wow. Kram
SvaraRaderaTack snälla! Kram!
RaderaGrattis grattis grattis!! Du är en mycket värdig vinnare! Så roligt. Vilken upplevelse och jag blir hjärtans glad för din skull!
SvaraRaderaKram
Tack! Dina ord värmer mitt hjärta! Kram!
RaderaDesserten var himmelsk,det var nämligen jag som fick äran att äta den.
SvaraRaderaTack för en god middag
Du är en himmelsk kvinna, så det passade fint!
RaderaSåg både vinsten och desserten på Instagram - grattis igen till vinsten! Hoppas det blir kul! Desserten ser superb ut förresten, vilket tålamod du har! :D
SvaraRaderaJag har gott om tid just nu, haha! Tack fina du! Kram!
RaderaHurra för dig, vad underbart spännande och härligt!
SvaraRaderaJa, det ska bli så himla kul att få lära sig att göra riktig tårta. På riktigt liksom. Hihi!
RaderaGrattis min fina vän hurra för dig! kram Sofia <3
SvaraRaderaHurra! Kram!
RaderaDuktiga Du! Här kommer grattiskramar i massor!
SvaraRaderaTack söta du! Kram!
RaderaMenar du allvar?! Jag tror jag dör så roligt! Inte dör förstås men hedrad! Verkligen roligt och förvånad blev jag då jag läste. Vilken idé av dig att ge dom namn. Och att jag fick ingå i det. Tack finurliga du. Vad du gör mig glad! Jag gillar vanlig choklad, mint och vanilj. Kaffe också. Men om jag ska välja vilken jag helst tar till kaffet då väljer jag vanilj eller mint.
SvaraRaderaPuss i pannan på dig!
Pralinen Ann-Louise med mintfyllning är just född! Kram!
RaderaStörstaste grattiset till dej, du kommer att fixa den tårttillverkningen galant, det låter som en väldans smaskig tårta (och vi som faktiskt inte är så tårtförtjusta egentligen).
SvaraRaderaOch tack så väldigt mycket för kortet i lådan, så glad jag blev. Och dom där whiskyflaskorna, dom ser jag fram mot...
Kramar här nere från
Jag tycker också att den låter mumsig. Bäst ni skyndar er hit! J är svår på whisky! Kram!
RaderaDet är så galet kul att du vann! Grattis!
SvaraRaderaTack, ja det är precis vad jag behöver just nu. Kram!
RaderaSåå spännande för dig Erika!!! :)))
SvaraRaderaStoort Grattis :)
Kikar in för att önska en fin fredag och helg♥
Kram Lollo♥
Detsamma till dig kära du! Tack och kram tillbaka!
SvaraRaderaSå roligt! Stort grattis!
SvaraRaderaSer fram emot att få höra om "äventyret"!
Tack snälla - jag lovar att återkomma om detta!
RaderaStort grattis finaste vännen! Ska bli roligt sen när du berättar om allt du fick vara med om :)
SvaraRaderaJag har gjort liknande som du nämner fast med ballonger... man blåser upp dom och doppar i mörk choklad och sedan med en nål poff så tar man bort luften från ballongerna.... blir så fina cylinderskålar! Kram på dig vännen!
Jag har sett att de använder ballonger till detta ibland. Smart faktiskt! Ja, nu är det inte mer än en dag kvar! Hurra! Kram!
RaderaWow vilken vinst - grattis :) Du vet väl att jag har en ny matbild-tävling på min matblogg? Så skynda dig in och tävla om produkter värda över 1000 kr om du inte redan gjort det :)
SvaraRadera