söndag 20 april 2014

Dessert med olika texturer

Efter att ha tittat på Mästerkocken i TV har jag tänkt mycket på det här med rätters olika textyrer, dvs. att det ska vara såväl mjukt som hårt, segt, knaprigt, smältande och tuggmotstånd. Kanske framför allt när det gäller desserter som lätt kan bli lite tråkiga annars. Jag menar, sött med sött är inte särskilt spännande. Det måste hända något mitt i allt det söta. Lite tugg, lite syrlighet - ja, ni vet vad jag menar.

Besöket på Lakrits- och chokladmässan resulterade i ett inköp av havtornssylt och även en påse torkade havtornsbär. Ofta blir sådana saker liggande i mina skåp en lång tid innan jag kommer mig för att använda dem men den här gången gick det fort. Vi hade bjudit in våra absoluta favoritgrannar på påskaftonsmiddag igår och då kom jag på att jag kunde använda havtorn i desserten.

Till huvudrätt åt vi apelsin- och kojaksmarinerad lammstek med råstekt potatis och lök, med apelsinsky och balsamtomater. Receptet på detta hittar du på hos MerSmak. Till detta dracks ett rött vin som hette Ravens Wood och var en Zinfandel. Mycket gott och fruktigt vin till denna syrliga lammrätt. Rekommenderas!

Desserten klurade jag lite på och bestämde mig för att göra en klassisk panna cotta fast med havtornssmak. Det blev gott och vackert att servera i glas. Inspirationen kommer ursprungligen från systrarna Eisenmans recept.

Vanlijpannacotta med havtornssylt och crunch

6 portioner

5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
2 gelatinblad
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver (ej vanlijsocker)

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Blanda grädde och socker i en kastrull och koka upp. Låt koka försiktigt i tre minuter. Dra sedan av kastrullen från värmen och vispa ner vaniljen. Krama ut gelatinbladen och rör ut dem i lite varm grädde i ett glas Vispa sedan ner gelatinblandningen i den heta grädden och vispa tills allt har löst sig.

Lägg 1 msk havtornssylt eller annan sylt i botten av sex glas. Fördela gräddblandningen i glasen. Låt stelna i kylen ca sex timmar.

Crunch med havtorn
Crunch

1 dl sötmandel
1 dl valnötter eller hasselnötter
2 dl strösocker

torkade valfria bär, t.ex. havtorn, blåbär, tranbär, hallon etc.

30 g mörk choklad
30 g vit choklad

Lägg nötter och mandel i en torr het stekpanna. Rosta dem några minuter men se till att inte bränna dem! Ta upp dem ur pannan. Torka ur pannan och häll sedan ner sockret i den. Låt sockret smälta men var försiktig så att du inte bränner det. Massan ska vara helt flytande och ljusbrun när den är klar. Rör ner de rostade nötterna och mandeln.

Häll genast ut massan på ett bakplåtspapper men se till att det håller sig i mitten. Var försiktig så att du inte bränner dig, för det är rysligt hett. Låt stelna. När det har bildats en hård och stel kaka bryter du den i småbitar och mortlar den grovt. Lägg krokanten i en skål.

Hacka chokladen grovt.

Före servering av pannacottan strör du torkade bär, hackad choklad och krokant som topping i glasen. Dekorera gärna med en bit choklad eller ett rån nedstucket i glaset.



8 kommentarer:

  1. Så gott med crunch till! Jag gillar att det finns lite att tugga i också :) Kram!

    SvaraRadera
  2. Mmm...så gott med pannacotta! Och crunchen låter så fräscht! :)
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, pannacotta må vara uttjatat men den här kändes lite ny ändå! Kram!

      Radera
  3. We löv havtorn, de har just en sån där härligt syrlig smak som sitter så fint efter middagen. Och lammsteken, den ska kollas in för den där marinaden låter oerhört intressant så tack för tipset.
    Vinet har vi testat och det gick hem även hos oss, kan tänka att det gick fint ihop med lammet.

    Ha nu en kanoners vecka, kära du.
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack söta ni! Det sägs i tidningen där jag hämtade receptet, att Alice B Toklas brukade bjuda sin Gertrude Stein på denna lammrätt. Vet ej om det stämmer men lite kuriosa är det allt! Kram!

      Radera
  4. gahhhhh Låter och ser hur gott ut som helst : ) Ha det bra på jobbet imorgon! kram Sofia hälsa J

    SvaraRadera
  5. Det var riktigt gott faktiskt! J hälsar tillbaka! Kram!

    SvaraRadera