tisdag 1 april 2014

Lätt som en plätt

I dag fyller lilla B 21 år vilket får mig att utbrista i ett rungande HURRA!!! Hon är världsbäst och jag är så glad att ha henne i mitt liv!

Student på Schillerska gymnasiet!
Jag tycker att det är så nyss hon tog studenten, men det är ju faktiskt två år sedan nu. Sedan dess har hon bott på olika ställen, jobbat på såväl bio som med hamburgare och nu står hon i begrepp att flytta igen. Men först ska hon bo hemma hos mamma en månad. Det kommer att bli trångt men mysigt!

I går kväll lagade jag för första gången squashplättar hemma. Jag har ätit det på restaurang förut men konstigt nog har jag aldrig gjort egna förut. Jag letade recept men hittade inget som passade mig, så därför hittade jag på ett eget och det blev riktigt gott.

Squash är en grönsak som jag brukar odla själv, men i år kommer det inte att få plats i mitt land. Jag skär av pet-flaskor, skruvar av korken och låter dem sedan agera växthus i miniformat då jag trycker ner dem över de små squashplantorna.

I år har jag köpt en massa bönor istället, så jag får vackert köpa om jag vill äta squash. Och det vill jag så klart.

Squashplättar med ost

2 st squash
4 msk riven ost
1 gul lök
2 ägg
1 dl vetemjöl
salt och svartpeppar
matolja och smör

Riv squashen och lägg den i en bunke. Salta lite lagom över den och blanda runt. Låt stå i en halvtimme och pressa sedan ut så mycket vätska du kan ur det rivna. Finhacka löken och blanda ner den och osten i den rivna squashen. Vispa upp äggen lätt och blanda ner dem och mjölet tillsammans med lite salt och svartpeppar i squashsmeten.

Lägg en klick smör och lite matolja i en stekpanna, och hetta upp den så att smöret blir ljusbrunt. Lägg i lagoma plättar av smeten och stek dem på lite mer än medelvärme så att de får färg. Vänd dem ett par gånger så att de inte bränns. Om du är osäker på kryddningen kan du steka ett smakprov först.

Jag serverade plättarna till kycklingfilé smaksatt med citronpeppar och knäckebröd med smör på. Mums!



18 kommentarer:

  1. Hipp hipp hurra för din dotter i dag! Fin mor fin dotter!

    Har gjort squashplättar en gång och gillade det. Fiffigt sätt med ditt lilla miniväxthus.

    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Så gott!! Mamma odlar zucchini och det blir ju så mycket att man får hitta på allt möjligt med dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, till slut blir man nästan trött på dem!

      Radera
  3. Grattis till B! Zucchini äter jag gärna och dessa plättar låter mycket goda. Kram!

    SvaraRadera
  4. Mums lät gott och grattis till din lilla B : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  5. Hurra till B!
    Och så gott med zucchiniplättar, bra när man kan odla lite själv :)
    Snart ses vi, yay! Kram på dig vännen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yeehaa! Det gör vi kära vän! Längtar nu! Kram!

      Radera
  6. Zucchiniplättar i alla varianter är riktigt bra mat! Hurra för zucchinin och hurra för dottra din!

    SvaraRadera
  7. Ett litet försenat grattis till lilla B :)
    Fiffigt med petflaskorna!
    Ha det gott vännen
    Kram Lollo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pet-flaskor eller något annat av plast är toppen till sånt här. Bra återvinning! Kram!

      Radera
  8. Mums, det låter gott. Vi gillar också squash och kan behöva ett nytt recept att prova :) Tackar!

    SvaraRadera
  9. Grattis igen till Bella och tack för den fantastiskt goda tårtan och soppan! Puss och kram!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själva! Fint att ni kom! Kramar!!!

      Radera