måndag 7 april 2014

Måndagskaka och bloggkärlek

Eftersom fredagskakan gick om intet här på bloggen bjuder jag på ett kakrecept i dag istället. Det är Katarina med härliga bloggen Hovkonditorn som har skapat de här urgoda kakorna som smakar meeeeer. Jag har följt Katarina i några år nu och tycker att hennes blogg är så skönt inspirerande, med alla recept på goda kakor och vegetariska maträtter. Vackra bilder kan man också glädja sig åt.

Katarina bor för tillfället i Amsterdam, efter några år i Singapore. Ursprungligen kommer hon från Finland. Hon är vacker som en finsk sommardag och utstrålar hälsa. Jag gillar att läsa hennes välskrivna blogginlägg och att följa henne på spännande resor ibland.

Receptet hon skapade vann faktiskt en kaktävling för ett tag sedan och det kan man förstå. Jag har bakat många kakor genom åren men dessa var något alldeles speciellt. De var så goda att de försvann så fort att jag inte ens hann fotografera dem. Största sockerråttan (inte till storleken dock) på jobbet älskade dem och tyckte att jag hade överträffat mig själv. Äran är dock Katarinas måste jag säga.

Jag hade inte någon kondenserad mjölk hemma utan fick ta en burk dulche de leche (kokt kondenserad mjölk) istället. Jag rörde ut den med en aning grädde för att den skulle få en lösare konsistens. Sedan följde jag receptet till punkt och pricka. Glöm nu inte att besöka Hovkonditorn för att frossa i härliga recept!

Söta Citronrutor

Bild från tidningen Pirkka
120 g smör, mjukt
1,5 dl farinsocker
2,5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

1 burk sötad kondenserad mjölk
3/4 dl citronsaft
2-3 tsk citronskal

Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda smör och farinsocker väl i en skål. Tillsätt havregryn, mjöl, bakpulver och salt, blanda. Klä en 20 x 20 cm form med bakplåtspapper och klappa ut lite mer än hälften av smuldegen över formens botten.

Blanda kondenserad mjölk, citronsaft och citronskal. Häll fyllningen på botten. Strö resten av smuldegen överst. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Förvaras i kylen. Citronrutorna smakar bäst när de är kalla. Ta ut citronrutorna ur kylen ca 10 minuter innan servering.

6 kommentarer:

  1. TACK fina du! Jag blir helt rörd av det du skriver. Varm kram!

    SvaraRadera
  2. Jag har sett det här receptet länkat så många gånger nu att jag snart måste testa själv. Är inte överdrivet förtjust i citrus i bakverk, men kanske kan det här vara ett undantag. Eller så gör jag den med annan smaksättning. :)
    *kram* /Trollmamma

    SvaraRadera
  3. Ett absolut vandringsrecept är dessa citronrutorna nu, inte alls konstigt efter som kakorna låter fantastiskt goda. Vi älskar ju citronsmaken så det är kanske inte så konstigt att vi tycker de låter smarriga...
    Och måndagskaka funkar hur bra som helst, det med, nästan på att en kagebid behövs mer på måndagen istället för fredagen:)

    Kram på dej fina!

    SvaraRadera
  4. Så fint skrivet om Katarina. Jag kan bara nicka och stämma in! Ska baka dessa rutor till fredagsfikat på jobbet i veckan tänkte jag. Alla lovordrar ju dem, de måste vara bra :)

    SvaraRadera
  5. Hej Erika!! Nu har jag så dåligt samvete att jag knappt kan med att skriva...dåligt samvete för att jag inte kommenterat här hos Dig och jag tackar allra ödmjukast för DINA fina och omtänksamma kommentarer hos mig♥
    Att det inte blev någon fredagskaka gör ju egentligen ingenting när Du bjuder på detta receptet!! som innehåller allt det goda...syrliga citroner och söt kola och knapriga havregryn:) Jag brukar ha tisdagskaka här hemma så det skulle passa bra...fast jag väntar nog till helgen.
    Så fint du skrivit om Hovkonditorn, med all rätt!! hon är värd allt beröm man kan få, fantastiska recept och bilder.
    Nej, nu måste jag ta tag i dagen... jag är seg idag... men natten är lång! fördelen och nackdelen med att jobba hemma.

    Ha en fin dag!!
    Var rädd om Dig!!
    kramar lisa

    SvaraRadera
  6. Så fint du skriver : ) Ja Katarina hon kan hon gahhhhhh vad kakorna verkar goda! kram på dig! Sofia hälsa och krama alla från mig i helgen på bloggträffen. Jag ska ha sexårskalas för dottern på lördag, fast på ett lekland ; ) haha känns toppenskönt! kram kram

    SvaraRadera