måndag 28 april 2014

Hemgjord ketchup och högrevsburgare

Snart spirar det i lådorna!
Det har varit en härlig helg och jag har verkligen inte suttit vid datorn och bloggat. Nä, solen har varit mitt mål och att vara utomhus så mycket som möjligt. Fräknarna på näsan har gett sig till känna och signalerar att nu är våren här.

I trädgården börjar det bli ordning och jag har sått diverse fröer i pallkragarna. I år blir det rosésallad, två sorters ruccola, romansallad, rädisor (tre färger), salladslök (tack stora F för fröna!) och sommarmorötter (olika färger).

J klipper gräset och trots min sorg över vår sålda kolonistuga, är det skönt att bara ha en trädgård att greja i. Förra året hade vi tre och det var två för mycket. Sedan J sålde huset och flyttade hem till mig är det både roligt och rogivande att fixa i trädgården. Vi gör olika saker och trivs med det. det blir tid över att sitta på trappan och ta en kaffe och snorka till en stund på solsängen rent av.

Grillen har verkligen gått varm denna april månad, och i helgen grillade vi biff. Igår blev det dock hemgjorda burgare och då färsen var nymald lade jag inte burgarna på grillen. De  har ju en tendens att trilla igenom gallret om de inte är åtminstone till hälften frysta.

Förra årets stora hype inom bloggvärlden var högrevsburgare, om ni frågar mig. Jag har faktiskt inte kommit till skott förrän nu, även om jag inspirerats av andras malande och grillande. Jag fick för en tid sedan en gammal köttkvarn av en arbetskamrat som rensat i sitt kök. Denna skruvades ihop och jag och J hjälptes åt att mala ner en fin bit högrev av svensk nötboskap.

Köttet blev bra malet men några bitar var lite för seniga för vår kvarn. De var dock bara att plocka bort då vi fått kläm på malandet. Detta kommer vi definitivt att göra igen, då köttet var otroligt smakrikt och gott. Nymalet var bara förnamnet. Jag blandade ett kilo nymalen högrev med ca två matskedar worcestershiresås, salt och svartpeppar. Sedan fick färsen vila en stund. jag formade burgare och stekte dem i het panna så att det blev en rosa kärna.

I nättidningen Baka fanns det i helgen ett recept på hemgjord tomatketchup, på deras Facebooksida. Jag inspirerades av detta men gjorde som vanligt en lite egen variant. Håll till godo! Hemgjord tomatketchup är riktigt gott!

Ketchup

ca 4 dl

2 burkar konserverade tomater
1 dl tomatpuré
2 dl vitvinsvinäger
1 dl farinsocker
4 nejlikor
2 msk HP sauce
1/2 tsk kanel
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 krm flytande chili (kan ersättas med lite torkad chili)

Häll vinäger, socker, nejlikor och kanel i en kastrull med tjock botten. Koka upp. Häll på tomater, tomatpuré, salt, peppar, HP sauce och chili. Låt småkoka i ca 45 minuter under omrörning då och då. Se till att inte sockret bränner fast i botten! Mixa ketchupen med stavmixer. Häll upp på väl rengjorda och varma flaskor.

Ketchupen håller ca en vecka i kylskåp. Gör halv sats om du inte äter ketchup på allt. Jag gav bort två flaskor istället. En present som alla blir glada för. Åtminstone de som gillar ketchup!


7 kommentarer:

  1. Så lyxigt med hemmagjorda hamburgare och ketchup! :)
    Vill också komma igång med odlingen...men kommer att vara bortrest en hel del i sommarn...så det är nog inte nån idé att börja med det...
    Ha en toppen måndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Odling och resor är ingen bra kombination.Tyvärr! Kram!

      Radera
  2. Vi är inte lite avundsjuka på er och er trädgårdsodling, men vi köpte hem lite örter och tomater från tomater och med lite tur så blir vår odling i köksfönstret lyckad:) Fast morötter och sallad funkar nog inte...
    VI försökte få till vårt inlägg på kvällen igår, men så dök det upp en smärre kaffestrof som tyvärr fick all uppmärksamhet istället! Men nu är det på plats:)
    Vilken bra present du fick, kanske ni kan hitta ett korvhorn till kvarnen om ni har tur? Egen ketchup har vi aldrig blivit färdiga till att testa göra, det måste ni ju! Hemburgare är ju de bästa så hemchup borde ju vara precis lika.

    Ha nu en fin vecka,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att vi har fått blodad tand när det gäller malet kött och slår till med en Ankarsrum assistent med korvhorn istället. Den kvarn vi har är gammal som gatan och i-mataren saknas också... Hemchupen var mycket god om jag får skriva det själv! Kram!

      Radera
  3. Blev genast helt galet superhungrig! Åh, så gott!

    Kram kram

    SvaraRadera
  4. Lite lagom odling och pyssel i trädgården passar mig, mest för att det blir för jobbigt att vattna om sommaren blir fin. Men det är både gott och lyxigt att kunna skörda egenodlat!
    Högrevsburgar är grymt gott. Dessvärre har jag lyckats kasta kniven till min köttkvarn så innan grillsäsongen drar igång på allvar måste jag inskaffa en ny.

    SvaraRadera