lördag 30 juni 2012

Smörkyckling från Indien

Jag älskar indisk mat - både att äta den och att laga den. Dhal, tandoori, alo gobi, kyckling tikka, lamm Balti osv. Nu är jag relativt sett novis i köket då det gäller denna matkultur. Vill ni ha proffsrecept ska ni titta in hos underbara Amy, som har riktigt koll på det här med indisk matkultur. Hennes recept är helt otroligt lockande och spännande till max.

Men... för er som tycker att det kan räcka med att laga en rätt utan kryddor som är svåra att få tag i, kan säkert mitt recept ur Stora asiatiska kokboken passa. Alla ingredinser finns att köpa på ICA eller COOP. Numera kan man ju i och för sig handla ganska många exotiska kryddor och ingredienser lite varstans. Världens matkultur har spritt sig och kartan har krympt på det sättet. Jag tror, men det är bara en gissning, att det nu för tiden är fler svenska barn som har ätit thaimat än kåldolmar eller biff á lá Lindström; vad tror ni? Matvärlden är i förändring och fort går det.

Smörkyckling
Jag var så himla hungrig att bilden blev mer informativ än vacker!

4 portioner

1 kg kycklingfilé
1 tsk salt
4 msk citronsaft

2 1/2 dl yoghurt
1 hackad lök
2 pressade vitlöksklyftor
3 cm riven ingefära
1 hackad grön chili
2 tsk garam masala

1 1/4 dl tomatpuré
1 1/4 dl vatten
2 cm fint riven färsk ingefära
2 1/2 dl grädde
1 tsk garam masala
2 tsk socker
1 krm chilipulver
4 tsk citronsaft
1 tsk mald spiskummin
100 g smör

1. Skär kycklingen i två cm breda strimlor. Strö över salt och citronsaft. Om du vill kan du hälla 2 tsk gul hushållsfärg och 1 tsk röd hushållsfärg över kycklingen för att få fin färg, men detta brukar jag hoppa över. För mig är karamellfärgad mat inte så aptitligt, men det är bara min åsikt.

2. Lägg yoghurt, lök, vitlök, ingefära, chili och garam masala i en matberedare och kör till en slät smet. Du kan också mixa allt med en stavmixer i en skål.  Häll på yoghurtblandningen och rör om så att all kyckling får marinad på sig. Täck skålen med plastfolie och marinera i kylen i fyra timmar.

3. Lyft sedan kycklingen ur marinaden och lägg bitarna i en ugnsfast form. Baka den i ugn i 15 minuter på 225 graders ugnsvärme. Släng marinadresterna.

4. Smält smöret i en stor gryta, utan att det tar färg. Häll i ingefära, grädde, garam masala, socker, chilipulver, citronsaft och spiskummin. Rör ner tomatpurén och vattnet och låt koka upp. Koka i två minuter, sänk värmen och lägg i kycklingbitarna. Rör om så att allting blandas väl. Sjud försiktigt i två minuter.

5. Servera med basmatiris och gärna raita och naanbröd eller chapati. Mango chutney passar till det mesta men till den här rätten hoppar jag över den, eftersom jag tycker att tomatsmaken är godare utan mango. Som dryck passar mineralvatten eller öl bäst tycker jag.

Eftersom jag inte kan låta bli att fixa och trixa hackade jag två färska tomater och blandade ner i smörsåsen och lät koka med. Det blev jättegott! Dessutom ökade jag på kryddorna en aning, men det är för att jag gillar lite starkare mat. Vilken är er indiska favoriträtt?





15 kommentarer:

  1. Mums, låter verkligen jättegott. Älskar indisk mat och är så sugen att testa någon av Amys alla recept, men får inte tummen ur...

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ofta tänker man att man ska prova andra bloggares recept men det blir inte alltid av. Synd, för det finns en hel skatt därute.

      Jag har förresten använt chokladen som jag vann i din utlottning till en massa olika desserter. De små chokladflagorna är perfekta att strö över alla möjliga kakor och panna cotta och, ja allt!

      Kram!

      Radera
    2. Vad kul! Choklad är ju så gott, i alla former!

      Ha en härlig söndagskväll, för visst är det väl söndag? ;o)

      Kraaam Malin

      Radera
  2. Åhhh vad gott mede indisk mat. Ja Amy kan hon : ) underbar är hon som person. Amy kommer att vara med i buffé numret sep 2012 hela Amys meny från bloggträffen i Värnamo. Tom jag är med på ett hörn ; ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. T.o.m. du? Klart att du är med! Bästa Sofia - jag ser fram emot att läsa om era konster i köket. Kram!

      Radera
  3. Indisk mat är en av mina favorit mat"typer". Älskar sizlar speciellt!
    Sv: Tack för din fina kommentar! Stevia strö borde stå vid övriga sötningsmedel (finns oftast inte i lite mindre livsmedelsaffärer). Går även att köpa i hälsokostaffärer och över internet :)

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera
  4. Visst förändras matvärlden,och det går verkligen i raketfart.Indisk mat har också blivit en av våra favoriter,just tack vare Amy.

    SvaraRadera
  5. Så kul att läsa fina Erika :) Du har rätt om att det inte alltid finns alla kryddor att få tag på... förenklade recept är bra och oftast går det snabbt att tillaga också, hurra!

    Ja, du har rätt om att barn idag äter mer internationellt än när vi var små. Söndagskramar till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar om du har tips på nån bra nätbutik? Men jag får nog fråga dig på din blogg om du missar att läsa detta.

      Radera
  6. Så goda maträtter du skriver om!! Tror det är den kokboken jag också har. Var ett tag sedan det blev lagat lite glamorösare mat ;)

    Sv; Du, det gör inget att du slutat värpa :)) Roliga du! Kram för det! :) Men jag är säker på att du skulle bli till en väldigt god soppa faktiskt he he Men jag tror hellre jag sitter med dig i knäet och klappar lite förstrött och kacklar lite strunt allt medan jag matar dig med fina feta daggmaskar. Visst låter det bra? :)

    Kramar i massor till dig!

    Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just daggmaskar är en favorit, fniss! Men jag vill ha dem riktigt nyfångade! Kram!

      Radera