måndag 6 augusti 2012

Sista semestertipset!

I dag börjar jag jobba efter sex veckors sammanhängande semester. Det har inte varit den bästa semestern i mitt liv precis, med sjukdom i familjen, försäljning av vår lilla älskade stuga och dessutom en älskad hund som inte finns hos oss längre. En tung sommar på många sätt men naturligtvis fanns det soliga stunder...

Mitt sista tips är för er som har turen att ha lite semester kvar, så här i augusti. Självklart blir det då min stad, Göteborg, som jag rekommenderar. Här har jag bott i 28 år nu, och räknar mig väl som mer göteborgare numera, än blekingebo. Ingen jämförelse i övrigt men jag skulle aldrig kunna tänka mig att flytta tillbaka till Karlskrona igen.

För den som väljer att turista i Göteborg finns det många olika sätt att bo. Man kan bo hos mig, vilket blir aningen trångt eftersom min lägenhet är så liten. En hel familj ryms inte men för en ensam person går det fint att sova på soffan. Hotell finns i överflöd och ett och annat vandrarhem dessutom. Sist jag rekommenderade ett vandrarhem gick det inte så bra - mina vänner hade otur och bodde ganska illa. Därför är mitt råd att kontakta sta´ns turistbyrå för att få tips på boende. Man är ju inte expert på att bo på hotell i sin hemstad precis...

Vad ska man då hitta på i denna västkustska pärla? Ja, det beror ju på om man är barnfamilj med fokus på glass, karuseller och salta bad eller om man är (som jag) modell äldre med önskan om uteliv, god mat, bra barhäng och shopping. Jag ger lite tips till båda kategorierna och börjar med den förstnämnda. Jag gör några nedslag i utbudet.
Bild: www.liseberg.se

Liseberg är väl oundvikligt för den som har barn. Vi göteborgare är inte alltid överdrivet förtjusta i denna Sveriges mest populära attraktion, då det är fruktansvärt dyrt och inte alltid prisvärt att besöka denna nöjespark. Parkens ansvariga har dock fått backa efter förra sommarens idiotiska system med enbart åkband och lösa biljetter. De populära åkhäftena är tillbaka, och det är tur det, för annars skulle jag inte ens överväga att gå dit. Ett annat råd är att välja rätt dag. Jag köade i nära två timmar bara för att komma in på Liseberg tillsammans med mina brorsbarn, Elias och Gustav. Det är ju helt galet att det ska ta sådan tid att bara köpa entrébiljett...

Men... för den som är åksugen finns det att välja på. Kanonen, Balder, Lisebergsbanan, Atmosfear och Uppskjutet är för den som har lite råg i ryggen. Modige Elias, endast nio år, åkte både Flumeride och Lisebergsbanan redan förra sommaren då han var åtta. Bra gjort, tycker hans åkglada faster, dvs jag. För den som inte vill åka finns det glass, churros, femkamp, öl och möjlighet att vinna choklad, chips och andra nyttigheter. Lilla B gillar inte kaninerna så jag kan inte motstå att lägga upp en bild på dessa hemska grönrosa nöjesambassadörer.
Bild: www.universeum.se
Universeum ligger bredvid Liseberg och är en kul upplevelse för barn i mellanåldern. Här kan man titta på små söta apor i regnskogen och göra experiment på olika sätt. För den modige finns rockor att klappa och se på spindlar stora som min hand. Jag måste avslöja att jag, när jag gick i min fobiträning, had en chilensk fågelspindel krypande fram och tillbaka på min hand och arm. Det var ganska scary...

Hard Rock Café ligger på Kungsportsavenyn och är ett matMekka för stora och små barn. Den som tänker på kolesterol och vill äta nyttigt kanske inte ska göra sig besvär, inte heller den med liten plånbok. Men för oss som gillar rykande heta sizzling fajitas och en burgare med goda pommes är detta stället att landa på. Det händer att personalen samstämmigt sjunger med i den gamla discolåten YMCA och dansar på bardisken. Födelsedagsbarn brukar gratuleras med en dessert med tända och sprakande ljus medan personalen sjunger Happy birthday. Jättepinsamt tyckte åtminstone lilla B när hon fyllde år...

Och nu blir det vuxenmaterial...

Göteborgs konstmuseum är värt ett besök och ligger allra längst upp på Avenyen, närmare bestämt på Götaplatsen med statyn Posiedon i förgrunden. Man har sett till att förminska en viss del av statyn, då det tydligen väckte anstöt med ett alltför stort organ... Min favorit på museet är så klart den moderna avdelningen, inte minst med Picassos målning Akrobatfamiljen. Det finns också en hel del fin nordisk konst, bl.a. av Ivar Arosenius, Bruno Liljefors och så klart av Anders Zorn och Carl Larsson.

Efter ett museibesök kanske en kopp kaffe sitter fint. Då ska ni ta er till Café Centro på Kyrkogatan eller Da Matteo i Victoriapassagen. Här kan du dricka riktigt gott kaffe och spana på de trendiga unga som finns i Götet. De är inte så många men det finns en och annan cooling som går med mössa inne och som har fullt upp med att försöka se ut som om han/hon egentligen är för cool för lilla Göteborg... Café Vanilj på Drottninggatan och Café Husaren är också heta fikaställen. Det sistnämnda är värt ett besök på grund av sina gigantiska kanelbullar. OBS! En bulle räcker till en familj på fyra personer.

En båtfärd behöver inte kosta mycket, och de bästa turerna betalar du med vanligt spårvagnskort. En enkel resa till nån av öarna, t.ex. Rörö eller Vrångö, betalar du ungefär tjugo kronor för.  Båtarna går från Saltholmen och dit hittar du med spårvagn 11. På Saltholmen finns ett stort kallbad där damer och herrar har varsin avdelning. Här kan man sola/bada naken till ett billigt pris och toalett och fika är billigt. Slipp bikiniranden/badbyxranden och kasta kläderna!

När kvällen närmar sig kan det vara skönt att koppla av med en drink och då passar väl ett besök på Hotell Gothia Towers bra. Härifrån kan man se stora delar av stan samtidigt som man varvar ner/upp inför kvällens fortsatta övningar. Alternativt kan man ta sig till Linnéstan, där det är troligare att man träffar mig, och halka in på Karlssons garage, Linnégatan 54, för en öl. Avspänt och pubmiljö. Ett stenkast härifrån ligger Linneterassen där man sitter fint på uteserveringen och spanar på förbipasserande från verandan. I detta fina trähus har jag sovit när jag var i tjugoårsåldern (länge sen). Då var det bostad till större delen. Nu restaurang med väldigt goda svenska tapas på menyn.

När det är dags att äta vuxenmiddag bokar man lämpligen bord, eftersom det kan vara svårt att få plats på de mer populära ställena. Gå in på www.restaurangguiden.se för att få tips. Jag kan rekommendera Da Vinci på Nordensköldsgatan, Toscana på Kungsgatan eller Pasta plus på Södra vägen för de som gillar pasta eller pizza. Taras på Södra vägen för den som gillar grillat kött och 23e våningen på Gothia towers för den som vill ha en rejäl räkmacka att tampas med.

Nu tipsar jag om ställen som är lätta att hitta, inte så dyra och kanske lite väl publikfriande. Vill ni gå till ställen som är lite mer undangömda eller annorlunda lovar jag att guida den som vill.

När det gäller shopping är Frölunda Torg helt nära där jag bor ett paradis för den köpsugne med barn som inte vill gå så långt. Här finns allt från H&M, Lindex och de vanligaste kedjorna till Peak Performance, Gant och en och annan exklusiv damboutique. IEMS, Dimoda och Haga hem för den inredningsintresserade och Claes Olsson för den som kanske hellre tittar på teknikprylar och billiga engångsartiklar...

I city är det lätt att hitta eftersom stan är liten och allt ligger samlat. Inga tips här alltså, utan åk in och strosa men undvik Nordstan. Är ni i Göteborg så tveka inte att maila mig först. Jag visar er gärna runt!

11 kommentarer:

  1. Suveränt bra tips! Jag har varit i Göteborg några gånger och har även släkt runt ikring där. Men nu är det många år sedan jag var där. Tycker om Göteborg :)

    Du är verkligen den bästa reseguiden men vara naken på stranden är inte min starka sida :)) Men äta bullar kan jag,shoppa om jag har pengar och jag gillar att se nya saker och ställen. Länge sen jag var på party också.

    Ja din sommar har inte varit lätt bara. Du har nog fått din beskärda del av det som är jobbigt. Och lilla stugan också... Ja kära du. Om jag kunde säga något som får det att kännas lite bättre men jag vet inte vad...

    Kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, alla har vi vårt i perioder. Men det blir oftast bättre.

      Om du kommer till Göteborg lovar jag att anordna ett party. För många eller för bara dig och mig. Sen ska jag bjuda dig på gott kaffe i finaste kopparna och så ska vi äta kakor och prata och prata. Eller så sitter ví tysta om vi vill det. Kram!

      Radera
  2. Nu blev jag ju jättesugen på att besöka Göteborg!! En fin stad som jag sett alldeles för lite av! Tack för finfina tips!!! Tråkigt med allt sorgligt som hänt under sommaren, styrkekramizar från mig!!

    Kraaaaaam aka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack fina du! Ja, här finns en massa att se och göra. Lagom stor stad att promenera i också. Kram!

      Radera
  3. SUVERÄNA tips från en suverän tjej : ) Ja nu blir det vardag och blaskkaffe igen ; ) TIDAHÖLM here I come ; )

    Ska klämma in ett besök på Liseberg ngn måndag innan säsongen är slut! Fast jösses vad man blir trött på nöjesfält efter Tivoli i förra veckan var jag helt slut i två dagar efteråt. Samma sak efter Liseberg i fjol! Hoppas nu allt bara blir bättre för din del! Efter regn kommer solsken! stor kram din bloggvän i Hjo Sofia

    SvaraRadera
  4. Stugan : ( : / skickar ett <3 och här kommer ett till <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack min fina vän! Kramar tillbaka!!!

      Radera
  5. Hej fina Du!
    Jag har missat så mycket...livet går upp och ner...Du har det tufft. Att ens föräldrar blir sjuka...ja, sånt får inte hända. Lilla vovven... och lilla söta huset????
    det är för mycket på en gång...men jag lovar dig ett Du har oanade resurser, Du är stark, men måste också tillåta Dig att få vara liten, ynklig och ledsen. Jag har själv genom åren haft det tufft... vissa dagar vill jag bara sudda ut.

    Suveräna Göteborgstips!!! Du kan nog kalla dig göteborska... efter 28 år;)) Jag har 4 mil till Göteborg men inte varit där en enda gång i sommar. Förstår du att jag är hemmakär? Men, nångång innan hösten ska flickorna och jag åka ner till stan och mysa i små affärer (inte Nordstan) och ta en gofika på stan...eller i Haga.

    Var rädd om Dig!
    kramar Lisa

    SvaraRadera
  6. Älskar Göteborg! Bor ju faktiskt väldigt när, typ 9 mil ifrån bara. Bra tips, många har jag tittat på och upplevt redan. Men några nya. Nytt till exempel är att bli runtvisad av dig ;o).

    Var barnflicka i Örgryte när jag var yngre. Fint sdu kom med, om bara den så klart! Lagom avstånd från hemma när man gått ut gymnasiet. Har fortfarande lite kontakt med familjen faktiskt.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, som det blev där då. Fint som bara den så klart, ska det stå.

      Är det gula huset vid kolonilotten ni sålt? Sorgligt i vilket fall som helst :o(

      Kram

      Radera