torsdag 11 oktober 2012

Jag är INTE förkyld!

Jag sitter här efter en dags arbete och känner att jag inte är förkyld. Absolut inte. Däremot känner jag att jag kanske är på väg att bli förkyld, men jag tänker inte erkänna det, nähä! Det killar i halsen - måste vara damm. Jag nyser - säkert damm. Jag är lite trött i huvudet - elva och en halv timmars jobb i dag. Ont i kroppen - jag är inte fyrtio längre. Det finns förklaringar till allt.

Om en stund ska jag titta på Hela Sverige bakar och reta mig lite på de som är med. HUR kan man vara med i ett sådant program utan att kunna baka rulltårta? Jag förstår om princesstårta inte är så enkelt men rulltårta. Bah! Men det är roligt ändå. I väntan på detta bläddrade jag i senaste numret av den fantastiskt inspirerande tidningen "Baka" och Oh My God! Vad många goda saker man kan hitta i den! Jag fastnade direkt för det enkla receptet på chokladöverdragna karamelliserade hasselnötter. Det låter ju som om de skulle kunna komma till användning.
Bild från Bakas hemsida

Karamelliserade hasselnötter

1/4 dl vatten
75 g socker
250 g hasselnötter,
rostade och skalade
80 g mörk choklad

Koka upp vatten och socker. Tillsätt hasselnötterna och fortsätt värma under omrörning. Efter ett tag kristalliserar sig sockret runt hasselnötterna och det är precis som det ska. Fortsätt bara att röra tills sockret har smält igen och blivit gyllenbrunt. Sänk temperaturen mot slutet, annars bränns de lätt. Häll ut nötterna på en värmetålig bänk och separera dem från varandra. Använd gafflar, eftersom de är väldigt varma. Låt nötterna svalna helt medan du smälter chokladen. Häll nötterna i chokladen och blanda. Bygg små pyramider med fyra nötter i varje. När chokladen har stelnat är det snyggt att sikta kakao över pyramiderna.

Jag gillar verkligen den här tidningen, för den har bra och nyskapande recept samtidigt som fotona är snygga. Recepten är samlade längst bak i tidningen, och stör inte lay outen i början. Snyggt tycker jag. Vilken är er favoritmattidning? Allt om mat? Hembakat? Elle, mat och vin? Berätta!

15 kommentarer:

  1. Men...här sitter jag och nyser också. Nej absolut ingen förkylning. Helt omöjligt. Men kära du, du jobbar för många timmar. Jag är 40 men jag slår vad om att du är i mycket bättre form än jag. Ska vi slå vad? ;)

    Förutom att tidningen innehåller smaskigheter är den ju så vacker också. Jag har köpt den någon gång. Annars är det heminredningstidningar jag köper.

    Kram, nu kryper jag strax i säng.

    Godnatt vännen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag slår gärna vad! Just nu slarvar jag med träningen. Jag hinner helt enkelt inte! Men det ska bli ändring på det! Kram och sov gott!

      Radera
  2. Kära bloggvän krya på dig! Karameliserade nötter gahhhhhhhhhh vad gott
    : ) kram från Helsingborg nyss hemkommen från Kreta ordningen snart återställd på Sofiabakar! ; ) x

    SvaraRadera
  3. Samma tanke har slagit mej med om deltagarna i bakprogrammet.
    Har funderat på hur dom har blivit uttagna dit;)
    Hoppas du snart blir dammfri...Krya på dej! Kramar

    SvaraRadera
  4. Krya på dig! Riven ingefära i kokat vatten brukar vara bra hjälpmedel till förkylning! Kram

    SvaraRadera
  5. Hejsan!!
    Här var det mkt gott o hitta, o karameliserade hasselnötter...kan det bli bättre. Låter som en säkert julsak!
    Jag har ingen speciell baktidning som inspirerar direkt utan jag hämtar inspiration överallt. Hör jag om en maträtt så kan jag "sno" den eller spinna vidare på den i affären. Eller planlägger maten i affären. Min köttfärssås smakar tex aldrifg samma som förra gången...!
    Ser att det står "vi bakar med lakrits" på tidningen, DEN delen kunde jag tänkt mig! Men jag bor i norge så...ingen tidning på mig!

    Ha en fin dag OCH helg, Klem Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de kommer att bli perfekta till jul!!!

      Att "sno" recept är det bästa om man sen gör om dem till sina egna. Jag håller med dig! Jag får väl scanna in några recept ur tidningen och maila dem till dig om du vill!? Ha en finfin helg! Kram!

      Radera
  6. Klart du inte är förkyld, bästa meducinen är att tänka bort det hela:)

    Vi är sådana där periodare när det gäller mat-tidningar. Tar någon 3-nummers prenumeration som vi sedan avslutar och konstaterar varje gång att de där tidningarna mest bli liggande och aldrig använda. För att sedan glömma och ta en ny prenumeration på en annan tidning:)
    Fast Elle mat och vin är nog den som vi gillar mest av dom alla.

    Krya nu på den där icke-förkylningen och ha en riktigt frisk helg!
    Kramar

    SvaraRadera
  7. Tack alla för era glada tillrop! Känner mig frisk! Kram!💝

    SvaraRadera
  8. Svar
    1. Tack! Kul att du tittade in på min blogg!

      Radera
  9. Hur är det med förkylningen min sköna böna ; ) kram

    SvaraRadera
  10. Hej Erika!:) Hur har Du det egentligen?? ger sig förkylningen?? Ingefära, citron, lite socker och kokande vatten, dunder mot förkylning!! Men Du får inte stressa!!! lyssna på din kropp!!! lätt att säga för andra...ja, jag vet... men det är kloka ord:)
    Jag har ingen favorittidning vad gäller mat och bak, helt enkelt för att jag inte längre köper tidningar. Lånar ibland på bibblan men dom blir för det mesta liggande, olästa. Recept och inspiration hittar jag numera hos alla er bloggare, fast mest blir det som det blir när jag lagar mat...kallas det att "skapa" vid spisen;))...?? jag följer sällan recept vid matlagning, hittar en idé och så går jag vidare på den. Bakrecept är ju lite annorlunda, där bör man ju följa måtten eller vikten.
    Ikväll har jag sovit till en film så nu är jag pigg igen;) men jag måste nog lägga mig nu för imorgon ska vi ta tag i "finrummet" och se om vi kan få lite ordning där. Ett rum som vi aldrig lyckas bli nöjda med...

    Var rädd om Dig, snälla Erika!!
    kram och godnatt!
    Lisa

    SvaraRadera
  11. Jag har köpt kokossocker på Hälsokraft. Men kan finnas på välsorterade livsmedelsbutiker oxå.
    Ha en skön söndag :)

    SvaraRadera