söndag 14 oktober 2012

Julkort och grönkål

I dag fick jag ett mail från Ikea som meddelade att de börjat med julen nu. I mitten av oktober. Jaha! Då är det väl bara att sätta igång då. Jag älskar julpyssel och börjar i god tid för att få alla saker klara. Advent är min högtid, då jag pysslar och mysslar och snyltar i båsen och snokar i såsen. Då njuter jag i fulla drag och myser och dricker glögg. Julafton är däremot en laddad dag för mig, som jag egentligen helst skulle slippa.


Första julkortet 2012
Något som är hög tid att börja med är de hemgjorda julkorten. Ja, om man gör egna vill säga. Jag brukar göra så många jag har lust med och sedan köper jag några. Det får inte bli ett tvång eller ske på bekostnad av min ork. Då kan det kvitta. I år köpte jag en "stack" som det kallas full med fina vinterpapper. Finns på Panduro just nu för bara 99 kronor. Det är lite annorlunda motiv som rådjur i snö, fåglar och kottar. Lite romantiska färger och inte så rött och grönt precis.
Skåpet där tomtarna ska bo.




Jag färdigställde också ett litet tittskåp för julens allra minsta prydnader i dag. Jag köpte ett omålat tittskåp och målade det vitt med hobbyfärg från Panduro. Vissa av de små facken dekorerade jag med fina julpapper från bland annat www.graphicsminds.se, www.inkido.se och www.pandurohobby.se. Jag tycker att det är finast om man väljer papper som inte är så röda och färggranna eftersom tomtar och annat pynt ofta är ganska färgstarkt i sig själv. Nu gillar jag i och för sig mest julpynt som går i vitt och grönt - inga grälla tomtar. Vad tycker ni om skåpet? Jag tror att det blir fint att sätta små udda tomtar på hyllorna och hänga upp det på väggen. Eller bara ställa det på en skänk.


Julkort 2012
Nu finns det nog risk att ni tycker att jag är alldeles tokig, men den risken får jag ta. Det är ju inte så att jag börjat julpynta hemma, men om alla saker jag ska göra till andra ska bli färdiga är det dags att börja nu.

Mat har jag också lagat i dag. Ett nytt recept ur Monika Ahlbergs kokbok. Receptet är väl inte så väldigt annorlunda utan ett recept på en väldigt god grönkålssoppa helt enkelt. Jag minskade på smör och grädde och tog enbart matlagningsgrädde. Färsk grönkål är både gott och nyttigt och jag försöker hålla fast vid minst en helvegetarisk middag i veckan. Detta är morgondagens middag:

Grönkålssoppa

4 personer

1 kg färsk grönkål (eller 700 g fryst)
50 - 100 g smör till grytan
1 liter vatten + 3 tärningar grönsaksbuljong
4 - 5 dl visgrädde ( jag tog matlagningsvarianten)
flingsalt och nymalen svartpeppar

Strimla grönkålen. (Jag tog bort de hårde delarna av blasten). Fräs den mjuk i smör i omgångar i en gryta utan att den tar färg.

Koka upp vatten och buljongtärningar och häll detta samt grädden över grönkålen. Låt sjuda tills grönkålen är mjuk. Mixa sedan soppan slät. Smaka av med salt och peppar.

Monikas förslag är pannstekta tortillabröd med färskost men jag brukar göra gratinerade ostsmörgåsar till och ibland lägger jag kokta ägghalvor i soppan. Gott och värmande en höstdag i oktober.



9 kommentarer:

  1. Känns alltid lite extra när man får julkort som någon lagt ner lite extra tid på, gjort själv eller verkligen valt motivet efter den som ska få kortet.
    Vi är också lite jultokiga, börjar redan 1:a advent med att pynta och njuter så tiden innan jul. Så härligt.

    Grönkålssoppa, nyttigt och gott! Gillar gör vi!

    SvaraRadera
  2. Åhhh vilka underbart fina julkort wow kram Sofia som inte börjat tänka på julen än! Jag är mer inne på halloween : ) tycker jag piggar upp i höstmörkret: ) kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Jag beundrar dig verkligen, som är så pysslig och kreativ! Önskar att jag också kunde sådant, men jag får hålla mig till matlagning och bakande :) Kram

    SvaraRadera
  4. Jättefina kort....
    Visst är det mysigt med julpyssel, har börjat lite smått här med, men mina julkort har inte mognat i huvudet ännu, men ideerna börjar hamna på rätt plats, tror jag!
    Kramar

    SvaraRadera
  5. Äh, klart man kan börja redan nu! Längre tid att njuta av allt... eller hur? Och så blir det inte så stressigt i sista stund. Jag har inte börjat några pyssel ännu, men en och annan julklapp har jag faktiskt köpt!

    Ha en fin måndag! kram

    SvaraRadera
  6. Det blir fina julkort!!! Och grönkål tycker jag är så gott! Tusen tack för dina värmande och stärkande ord. Varm kram!

    SvaraRadera
  7. Det första julkortet är ju helt amazing! Det skulle jag vilja ha ;).

    Jag har börjat lyssna på julmusik, då jag älskar Tommy Körberg. Hihi.

    Kram

    SvaraRadera
  8. Din titthylla är fin som den är - kanske med några fina glasänglar i bara! Har redan köpt pyssel till pysseldagen med barnbarnen. Annars är jag mest förtjust i att göra fina blomarrangemang till julen.
    Kram bp

    SvaraRadera
  9. Ja, det ska börjas i tid med julen... tycker dock att det är liiite för tidigt. November är helt ok men mitten av oktober no no :)

    Så fint julkort med rådjuret, du är pysslig du kram!

    SvaraRadera