torsdag 8 november 2012

Thaibasilika - en het vän i köket

När jag köper thai-mat i take away-butik har jag oftast bestämt mig för att IDAG ska jag köpa något jag inte brukar äta. Jag läser igenom menyn fullt och fast besluten att just den här gången ska jag lämna restaurangen med en liten påse som innehåller currygryta Musaman eller Jätteräkor i kokosmjölk med panengcurry. Konstigt nog händer det aldrig, eller nästan aldrig. Mitt val faller i stort sett alla gånger på någon av de hämträtter som innehåller ostronsås, kyckling, chili, paprika och så då thaibasilika, eller bai horapha som thailändarna kallar den! Det är något av det godaste jag vet och det gör det svårt att välja bort denna delikatess.

Thaibasilikan har inte funnits så värst länge i de svenska matbutikerna. Senast jag köpte en kruka var det på Hemköp men jag vet att det brukar finnas även på COOP och ICA. Torkad har jag aldrig sett men det kanske finns i asiatiska livsmedelsbutiker, vad vet jag?

Thai-basilikan har gröna och spetsiga blad och växer ungefär som den "vanliga" basilikan som vi är mer bekanta med. Stammen är lätt lilafärgad och smaken påminner om lakrits - det är väl därför jag gillar den så mycket! Det finns olika typer av thaibasilikan och jag tror att den man köper i butik här är den som kallas bai horapha Det finns även en citronbasilika (bai manglaek) med citrondoft och pepparliknande smak - denna har jag dock aldrig provat. Den heliga basilikan (bai kaphrao) har blad som är rödlila och ganska mörka.Den har en lite mer stickande smak och är nog den som jag gillar bäst, men jag har inte hittat den i butik, bara ätit den i köpemat.

Efter att ha studerat thaimatslistorna så har jag hittat en massa ord som kan vara bra att kunna när man beställer. Enligt en bok jag har, som handlar om thailändsk mat, gäller följande:

thailändsk basilika - bai horapha
ris - khao plaaw
prik - chili
koriander - phak chee
kokosmjölk - ka-thi
galangalrot - khaa (en slags ingefärsliknande rot)
kyckling - gai
fläsk - moo (visst borde det vara ko-kött som heter så?)
biff - neua

Nu ett recept med thaibasilika:

Vegetariska rispappersrullar
4 personer
12 st
2,5 dl
1,25 dl
1,25 dl
125 gram

3 msk
3 msk
2 msk
2 msk
2 msk

Tillagning

Blöt upp ett par rispappersnudlar i taget i varmt vatten tills de är mjuka. Lägg en liten hög med böngroddar, strimlade morötter, strimladerödbetor, svamp, mynta och basilika på varje rispapper. Vik ihop och rulla så att rullarna tillsluts. Blanda pressad lime, chilisås och socker till en dipsås. Servera rispappersrullarna med såsen.

Recept och bild kommer från http://www.tasteline.com/Recept/rispappersrullar

6 kommentarer:

  1. Åhhh jag som är så hungrig gahhh måste nog lägga mig ; ) kram på dig finisen i väst ; ) Sofia

    SvaraRadera
  2. Hej goa Erika!!

    tack såå mycket för din omtanke och dina värmande ord! Det har varit ett jobbigt år för oss och jag hoppas nu verkligen att vi kan få lite ro i familjen!
    Spännande att läsa om Thaibasilikan!! Jag älskar den vanliga men har inte smakat på denna ännu!

    Må gott vännen!! Kram kram Sanne

    SvaraRadera
  3. Vilket toppen recept! Jag äter sällan thai mat, men den basilikan låter mycket god med smak av lakrits! Jag måste kolla i affären om den finns att få tag på :) Kram

    SvaraRadera
  4. Thaibasilika - en supersmarrig vän i köket om jag får säga så! =)

    Kramar!

    SvaraRadera
  5. jag har turen i livet att ha en svägerska från Thailand så jag får hemlagat massa god thaimat.'
    Såna här små rullar brukar hon göra till våra picknickar! My god säger jag bara och slänger korvmackan till rävarna i skogen!

    Lena från Make Ahead Food

    SvaraRadera