onsdag 21 november 2012

Tid är pengar, pengar ger tid...

Ibland har jag funderat kring vad jag skulle göra om jag vann så där gränslöst mycket pengar, ni vet så att man aldrig mer behövde jobba. Visst har ni också funderat på det nån gång? Ja, vad skulle jag göra då? Inte sluta jobba i alla fall, det är ett som är säkert. Men jag skulle nog öppna en butik i kombination med café, efter att ha gått en kurs i livsmedelshantering eller vad det nu kan heta. Ja, en sån butik som fina Malin ska öppna nu i dagarna. Annies stuga heter den, och jag är så sjukt avundsjuk på henne. Fast inte missunnsam! Det är skillnad! Jag unnar henne den fina butiken med den vackraste av tapeter och de finaste sakerna på hyllorna.

Malins fina butik!
I min butik skulle jag sälja mina tryfflar med saffran på vintern och mina vaniljhjärtan på sommaren. Rea skulle jag ofta ha och det mesta skulle jag nog köpa själv. Jag skulle dekorera, tapetsera och kreera. Jag skulle ta mig tid att prata med alla som kom in i min butik. Det skulle jag ha tid med då. Om någon var ensam skulle hon/han få en kaka på köpet till kaffet, och en pratstund hos mig. Kanske kunde jag också hyra ett flygplan och hämta AnnLouise i Vilhelmina, så kunde vi sitta i min butik och bara sitta. Mitt finaste kaffe skulle jag ta fram då, och mina godaste kakor. För hon gillar också kakor.

Jag tror att jag skulle köpa ett plan rentav och hämta alla fina bloggare, så kunde vi fika tillsammans i min butik. Finkoppar och finfika med alla finbloggarna. Anki och Håkan skulle få komma. Sofia och Amy. Och Lisa. Och så klart Malin då! Och alla andra som jag inte kan räkna upp här, för att listan blir så lång. Ni som jämt gör mig så glad när ni tittar in. Det skulle jag tycka om, nu när det är mörkt och kallt och alldeles för mycket jobb.

När alla var nöjda och mätta skulle jag sitta där själv med ett litet ljus och min lilla hund. Då skulle jag tänka att pengar bara är ett sätt att köpa sig tid. Det är synd, men jag ska nog hitta tid för allt det där ändå.

För er som vill baka egna tryfflar så länge kommer ett recept här. Receptet är hämtat ur boken "Vinterns söta" av systrarna Eisenman. Ljuvlig måste-ha-bok!!!

Saffranstryffel

ca 20 praliner

200 g vit choklad av god kvalitet
3/4 dl vispgrädde
1/2 kuvert saffran (1/4 g)
1 msk honung
25 g smör
1/2 tsk cognac

florsocker

Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde, saffran, honung och smör. Häll den varma blandningen över chokladen och låt stå i någon minut. Tillsätt cognac och vispa till en slät smet. Låt krämen stelna i kylen.

Doppa en klick av tryffeln i florsocker så att den inte fastnar i händerna, och rulla den så till en slät kula. Gör så med all tryffelsmeten. Rulla kulorna i florsocker och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ställ kallt, gärna i kylen, för att stelna.

Ät och njut! Galet goda till en kopp stark espresso! Till och med J tycker att de är tokgoda, och han gillar inte ens vit choklad.














11 kommentarer:

  1. Så mysigt det låter!!! jag skulle älska att sitta där och fika, dricka kaffe och smaka på dina goda tryfflar. Vilken lyx det skulle vara!!!

    Visst fantiserar jag om att vinna pengar...då skulle jag ringa snickaren och målaren så att dom gjorde klart det vi håller på med...och lite till. Jag skulle hyra en grävare och låta en duktig grävmaskinist gräva en sjö! på ena åkern nedanför huset, jag skulle låta plantera en äppellund på den andra åkern, bygga det där fina växthuset där vi ska sitta och njuta på kvällarna, orangeriet...som en förlängning av huset västerut, balkong utanför sovrummet, bastu uppe på berget, en liten paviljong i ekdungen...ja, Du förstår...drömmarna är många... men jag skulle nog aldrig sluta att pyssla och måla, det behöver jag för att må riktigt bra.
    Ikväll är jag jätteförkyld, kan inte sova så det var skönt att sitta och drömma lite...;)
    Tryffelreceptet tackar jag för... det kan inte bli annat än gott.

    Ha det bra och var rädd om Dig!!
    kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pyssel är livet! Och drömma måste man. Krya på dig, fina du!

      Radera
  2. Jag drömmer om ett eget café, ett mysigt sådant med mina bakverk och bröd. Matfotografier, tagna av mig, hängande på väggarna, som är till salu! Kanske någon dag... Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då åker jag till Singapore för en fika...

      Radera
  3. Köp en lott och vinn! Kanske har du en riktig turvecka nu! Skulle vara underbart att komma till ditt café, äta en saffranstryffel och prata bort en stund. Kram bp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Käraste du! Vi skulle fika mycket! Kram!

      Radera
  4. Söta du, jag hade kommit omedelbart bums... så det så! :)

    Tänk att ha något eget... sedan om det är butik eller café eller ja.... härligt vore det kram fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag vet ju vem jag skulle konsultera när jag hade indiskt tema... Kram!

      Radera
  5. Vilken härlig tanke, vi hade absolut hoppat på ditt plan och satt oss i den butik och sippat kaffe, eller något annat gott! Tänk vilka samtal vi kunde haft:)

    Ja, hur många gånger har vi inte pratat om vad vi skulle göra om storvinsten hade landat på bankkontot... Slutat jobba skulle vi absolut, rest en massa till en massa olika platser, besökt restauranger som vi läst om, äta oss genom olika länder, gått kurser i både det ena och det andra... Möjligtvis hade Håkan öppnat en cigarraffär, men frågan är om han inte köpt på sej de flesta själv:)

    Härligt att drömma, utan drömmar och fantasier är livet lite tråkigare...

    Kramar/
    Anki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Endera dagen tar vi det där samtalet. Jag åker till Skåne och knackar på! Kram!

      Radera
  6. Jag hänger på er när ni tar den där fikan! :-)
    Jag och två kollegor har en dröm vi drömmer tillsammans och vem vet kanske gör vi den sann en dag. Det är jag med min matpassion (och lite bak), en tjej galen i inredning och en tjej duktig på pyssel som drömmer om ett ställe där vi kombinerar dessa. Då kunde vi hjälpas åt att jobba (och slita...), men sen är det där med ägande och annat. Drömma kan man alltid...

    SvaraRadera