fredag 4 oktober 2013

En finfin gryta när mor kommer på besök

Kära mor är i Göteborg och hennes signum kommer alltid att vara kycklinggryta för mig. När jag var liten brukade hon laga en gryta med bitar av kyckling, tomatpuré, buljong, paprika, hela små champinjoner som halkade omkring i munnen så trevligt och även lite paprikapulver och krossade tomater vill jag minnas. Grytan var så där mustig och het och till den serverades kokt potatis och ris. Alltid båda delarna. Numera förstår jag att det berodde på att pappa inte ville ha ris, men då tyckte jag att mamma var så snäll som gjorde båda delarna eftersom det var så gott.

Bild:
 http://www.hermanssonco.se/page.php?pid=21
Därför känns det naturligt att bjuda mamsen på en kycklinggryta när hon nu är på besök. J kom hem med ett recept från en arbetskamrat nu i veckan och ville att vi skulle laga det här hemma. Det kan vi väl göra tänkte jag, för han får sällan bestämma vad vi ska äta, stackar´n. Receptet är hämtat ur Grapevine nr 3 2013. Grapevine är en liten trycksak som rekommenderar nyheter från Systembolaget och som även tipsar om recept och liknande. Om du klickar HÄR kan du få en gratis prenumeration antingen i pappersform eller via mail. Det har jag gjort och ser fram emot lite nya tips.

I hösttider är det gott med grytor av olika slag och det börjar märkas på matbloggar runt om i vårt allt kyligare land. Den här innehåller äpplen, cider, Dijonsenap och kyckling. Goda grejer alltihop och i kombination svårslaget! Receptet är för två personer men jag tycker nog att fyra kycklingfiléer känns i mesta laget för två... När jag fick "receptet" fanns bara ingredienserna angivna så jag lagade enligt mitt eget huvud (vilket jag oftast gör även om det finns beskrivet hur man ska göra...) Resultatet blev en gryta som tog slut, så att inte ens hunden fick smaka...

Gryta med kyckling, äpple och Dijon

2 portioner

2 msk smör
4 kycklingfiléer
1 gul lök
2 äpplen
1 -2 dl äpplecider (jag tog alkoholfri)
2 dl matlagningsgrädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 - 2 msk Dijonsenap
1 tsk torkad dragon (eller en näve färsk)
salt och peppar efter behag

Skär kycklingen i bitar och fräs dem gyllene i smöret i en traktörpanna eller djup stekpanna. Lägg i löken, skuren i skivor och låt den steka med tills den får lätt färg. Slå på cider, grädde, fond, senap och dragon och låt puttra ihop någon minut. Skala och skiva äpplena i lagoma klyftor under tiden. Lägg dem i pannan och låt dem puttra med ca tio minuter eller tills kycklingen är klar. Jag gillar när äpplena har lite tuggmotstånd men vill man ha dem mjukare kan man lägga i dem direkt och steka med kycklingen och löken.

Servera med potatisklyftor eller ris eller med en sallad.

19 kommentarer:

  1. Go fredag fina du!
    Jag tycker som du att det inte ska vara krav på att man kommenterar men jag blir ju själv så glad när någon gör det på min blogg.

    Ha det gott

    Kram Karin

    SvaraRadera
  2. Trevlig helg! Många kramar, S
    Hälsa modern, om hon är kvar hos dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma till dig, kära du. Hon hälsar tillbaka! Kram!

      Radera
  3. Hej fina Erika grytor på hösten är aldrig fel mums. idag har vi haft gåtfest : ( härhemma då mammas man fick extremt dystra besked av hans lungläkare. i princip så sa han att han kommer att dö av sin sjukdom och att det kan gå fort : ( jag är så ledsen gråter just nu.... : ( livet är skört det gäller att ta hand om varann kramar Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch så jobbigt! Jag förstår att ni alla är ledsna. Det gäller verkligen att ta hand om varandra och vara snälla och uppskatta varandra medan man kan.

      Kram till dig min goa vän!

      Radera
  4. Så gott och mumsigt det verkar med denna gryta och grytor av alla de slag är ju så mysigt nu i lite kallare tider:)
    Ta hand om dig vännen
    kram Lollo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är både lättlagat och gott! Kram!

      Radera
  5. Grytan låter jättegott! :)
    Ha en fin lördag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack - jag hoppas att också din dag var bra! Kram!

      Radera
  6. Ja du vet ju vad vi tycker om grytor... dom kan man aldrig få för mycket av!
    Samma gäller för tipset om tidningen, så det tackar vi för.

    Kramar, kramar, kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Små grytor har ju också öron. Alltid gott och värmande och den blev fin. I dag har vi ätit annan gryta nämligen Crock Potgryta med högrev, vin och stark kalkonkorv. Mums! Kram!

      Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Åh det låter riktigt gott. jag har torkad oregano ju från Sicilien som är galet god!
    Kram Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dragon, oregano, timjan - jag älskar örtkryddor och de som växt i Medelhavsområdet är ju ofta lite bättre. Kram!

      Radera
  9. Godnatt min bloggskatt kram från en som håller på att bli förkyld i Hjo. Nytt jobb nya baciller en klassiker ; ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där brukar komma som ett brev på posten... Särskilt för oss som jobbar med barn och ungdomar. Sov så gott och hoppas att bacillerna väljer att avvika till imorgon. Kram!

      Radera
  10. Klart mamma ska ha en smarrig gryta. Låter jättegott och att ha äppelcider i en quorngryta har jag testat... blev mycket bra resultat av det!

    Tack för din omtanke... jag är mycket bättre nu :) Jag hostade ju aldrig utan hade mest ont i halsen och var nedfrusen i kroppen kändes det som. Hoppas din hosta snart ger med sig för det är inte roligt för bröstkorgen när man hostar mycket. Stor varm söndagskram vännen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Quorn kan man ersätta det mesta med! Så gott och dessutom nyttigt! Kram!

      Radera