söndag 13 oktober 2013

Fikonrulle till ostbrickan

Jag åt inte ost förrän jag var över tjugo år. Innan dess tyckte jag att en skiva ost på smörgåsen var lika frestande som att äta en svettig skosula. Någon gång i tjugoårsåldern började jag äta smält ost i gratänger, på pizza etc. Man blir nämligen betraktad som minst sagt suspekt om man inte äter ost:

-Va? Äter du inte ost? Varför då?
-Ja, jag vet inte. Jag tycker inte om det liksom.
-Nähä. Konstigt.

Jag tycker fortfarande inte att ost är supergott. Vissa ostar är goda, men då smakar de ofta inte så mycket. Fast brännvinsost är himla gott. Och Åseda gräddost. Och krämig vitlöksost på goda kex. Och vällagrad fet prästost. Gärna med tillbehör som fikonmarmelad eller körsbärssylt med lakrits. Men då är det ju tillbehören som lyfter det hela.

Den här goda rullen tänkte jag presentera för er, som ett gott tillbehör till ostbrickan. Jag kan själv bli så trött på vindruvor, päron, marmelad och det vanliga tjafset till osten. J älskar päron och vindruvor till, men jag tröttnar så fort på mat. Variation är ett måste för mig och då passar den här rullen fint. Man kan givetvis förändra ingredienserna efter eget tycke. Jag tänkte ha hasselnötter i nästa gång och varför inte tranbär?

Frukt- och nötrulle till ostbrickan

50 g oskadad sötmandel
250 g torkade fikon
50 g torkade aprikoser
50 g valnötter
1 msk konjak
1 msk honung
1 nypa kanel

Finhacka mandeln; gärna i matberedare. Mixa fikonen till en smet och blanda med mandeln. Hacka aprikoser och valnötter grovt och blanda ner i mandelsmeten med konjak, honung och kanel. Blanda och forma till en rulle. Förvara i kylen över natten och slå sedan in rullen i bakplåtspapper. Rullen blir bäst om den får mogna ett par dygn i kylen innan servering.


15 kommentarer:

  1. mmm, vad gott det låter. Jag är ju ostgalning :) Kram!!!

    SvaraRadera
  2. Vilken smarrig rulla! Själv är jag tokig i ost, och har alltid varit! Ju mer desto bättre ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tillhör undantagen, jag vet. : )

      Radera
  3. Jag kan förstå dig lite. Jag gillar camembert, röd kittost etc eftersom det inte blir så ofta jag äter det :) Härlig rulle du skriver om!

    Är det bättre med halsen nu? Söndagskramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halsen är bättre om än lite rosslig fortfarande. Fyra veckors host och rasp. Galet! Kram!

      Radera
  4. Jag gillar inte alla ost men många sorter gillar jag numera som jag flydde som pesten, som barn! kram på dig min fina vän Erika/Sofia HÄLSA!!!!

    SvaraRadera
  5. Jag älskar ost, men lärde mig först för några år sedan att också tycka om getost. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Getost glömde jag att skriva om! Det älskar jag konstigt nog! Kram!

      Radera
  6. Jag har en burk fikonmarmelad i kylen. Och på jobbet tar jag mig nåt fikon om dagen. Vi ger det till de gamla för de behöver nåt lösande. Jag tar mig ett för att de startar nåt konstigt behov de där fikonen. Ett sug efter att gnaga på en. Vi är flera på jobbet som känner lika. Men hemma kan vi omöjligt ha fikon. Det smakar inte alls gott. Väldigt konstigt. Kanske de innehåller nåt väldigt viktigt..Vet du? Järn? Jag som måste ha stenkoll på järnet funderar lite.

    Jag älskar ooost!! :)

    Kram!

    SvaraRadera
  7. Fikon är bra för matsmältningen och sägs motverka förkylningar. Kan det vara nåt sånt som gör att din kropp vill ha fikon? Fikon är nyttigare ön dadlar då de innehåller färre kalorier. Annars är ju all torkad frukt mycket "nyttigare" än vanligt godis. Kram!

    SvaraRadera
  8. Jag var inte fullt lika stor osttok som yngre, men nu älskar jag alla sorter (borsett från de allra fisigaste...) och äter ost dagligen i någon form.

    SvaraRadera
  9. Jag är ostfreak! Men ett bra och annorlunda tillbehör är aldrig dumt, sparar detta. Jag brukar koka en marmelad på fikon och portvin - apgott!

    SvaraRadera