lördag 26 oktober 2013

Kokt lamm är också gott

Igår åt vi kokt hälleflundra med pressad potatis och hemvispad hollandaisesås. Det var nog bland det godaste jag har ätit i mitt ganska långa liv. Kokt mat går bra nu och jag njuter av varje tugga. Det är inga skogshuggarportioner för jag blir mätt fort.

I dag ska vi äta kokt lamm (mycket kokt nu, ja) i vår Crock Pot. Jag får äta kött lite försiktigt och hoppas att det ska gå bra. Receptet hämtade jag ur senaste numret av ICA Buffé. Min vana trogen ändrade jag lite i receptet, så istället för katrinplommon (som jag tycker är ganska äckligt) tog jag torkade ekologiska aprikoser. De krossade tomaterna bytte jag ut mot färska cocktailtomater och ett par matskedar tomatpuré. Och så lite vitlök så klart. Receptet här nedan är lagat i vanlig gryta men i min Crock Pot kör jag den i tio timmar på låg värme för att köttet ska bli riktigt mört och gott. Jag lägger då i alla ingredienser från början. Sedan vilar jag mig ordentligt medan grytan sköter resten.


Marockansk lammgryta ur Buffé nr 10 2013

2 gula lökar
3 morötter
6 katrinplommon
600 g grytbitar av lamm (t.ex. bringa eller stek)
3 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk finhackad färsk ingefära
1 tsk malen spiskummin
3 kanelstänger
2 lagerblad
3 dl vatten
2 msk konc.   kalvfond
1 burk körsbärstomater (à 400 g)
1 dl grovhackad persilja

Skala och klyfta löken. Skala och skär morötterna i bitar. Hacka katrinplommonen. Bryn köttet i 2/3 av oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lyft över i en gryta.

Stek lök, morötter och ingefära tillsammans med spiskummin i resterande olja i pannan 2–3 minuter. Flytta över till grytan. Tillsätt kanelstänger, lagerblad, katrinplommon, vatten, fond och tomater.

Låt grytan småkoka under lock ca 1 1/2 timme. Lyft av locket och låt koka ytterligare 30 minuter. Toppa med persilja och servera gärna med couscous eller ris.

14 kommentarer:

  1. Hej Erika
    det där verkar supergott :)
    å missa nu inte mitt lilla.

    HALLOWEEN PARTY

    de e kul att vara med :)
    VÄLKOMMEN
    Håkan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snällt att bjuda in mig men jag måste tacka nej! Ha en trevlig fest!

      Radera
  2. Oj, oj, oj, så gott det låter! Hur länge ska det lagas i vanlig gryta tror du?
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tiden som står i receptet är den som gäller vanlig gryta! Kram!

      Radera
  3. Skönt att höra att du verkar vara bättre än du var häromdagen (lagar, tänker och skriver om mat..). Trodde annars att vi skulle få veckor av recept på dina favoriter med dropp. Du vet "dropp med citronsmak", "dropp i kopp" osv, men "ont krut förgås ju inte så lätt" som vi brukar säga, ha, ha (blink, blink). Fastnade också för ovannämnda gryta i senaste numret av Buffé - roligt att veta att du provat den, då kan jag lugnt laga den. Fortsätt vara rädd om dig och bli frisk. Kram från "sta´n där änglarna bor (och då menar jag inte LA....."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kära Bettan! Denna gryta skulle jag gärna bjuda dig på nån gång, ja inte grytan utan maten i den. Dropp i kopp utan stopp är rätt trist. Stor kram till dig, kära vän!

      Radera
  4. Härligt att du är piggare nu! Och får äta mat igen... Det finns så mycket man kan koka ;) Alla recept för crockpot-pot suger jag åt mig spm en disksvamp, sååå sugen på att testa!

    SvaraRadera
  5. Crock pot är, utan överdrift, en av mina bästa investeringar i köket. Jag lagar gärna mat men ibland räcker inte tid eller ork och då är denna gryta guld värd.

    SvaraRadera
  6. Lite lammkött är ju aldrig fel!;) Grytan låter underbar och kan också tänka mig aprikoser istället för katrinplommon.
    Ät försiktigt och ta hand om dig!

    SvaraRadera
  7. Ser väldigt mör och god ut :) Har en grym tävling på min matblogg så kika gärna in där och tävla om produkter värda över 1000 kr :)

    SvaraRadera
  8. Hur gott som helst med kanel och kardemumma.

    Lena från make a head food

    SvaraRadera