onsdag 2 oktober 2013

Tartarsås till fina fisken

Häromdagen kom J hem med färdiga laxbiffar från fiskaffären. Han fyndar ofta fisk där och jag måste säga att halvfabrikat som är gjort av fiskhandlaren tilltalar mig mer än andra i samma genre. Dessa biffar var gjorda av lax och fetaost, var vackert rosafärgade och såg riktigt aptitliga ut.

Jag blev så sugen på en gammal klassisk sås från det glada 1800-talet. Jo för så gamla anor har såsen om man ska tro på vad som står på Wikipedia. Då serverades denna sås som tillbehör till biffar av rå malen oxfilé, s.k. tartarbiff. Man trodde att ett asiatiskt folkslag - tatarerna - åt rått kött. Därav namnet tartar-sås. Detta lär inte stämma men det är en rätt bra historia...

Nåväl, min tartarsås var en egen variant och jag ska försöka återge de exakta måtten här.

Sauce tartar a la Erika

1/2 dl majonnäs (jag gjorde egen men köpt fungerar lika bra)
2 msk lätt-creme-fraiche
1/2 tsk vitvinsvinäger
1 dryg msk hackad smörgåsgurka (inlagd)
1/2 tsk dijonsenap
1/2 tsk citronsaft (färsk)
1 msk finhackad gul lök
1 tsk färsk persilja, hackad
1 tsk färsk dill, hackad
1 nypa strösocker
1 krm svartpeppar
1 krm salt eller mer för den som är saltälskare

Blanda creme fraiche med majonnäs, vinäger, gurka och dijonsenap. Häll i citronsaften, löken, det kryddgröna. Blanda väl och salta och peppra slutligen- Låt gärna stå och mogna en stund före servering.

Vi åt som sagt laxbiffar till på en bädd av vitlöksfräst röd paprika och finstrimlad squash. Till detta några potatispuffar ur frysen. Lätt och snabbt en tisdagskväll som denna. Såsen är säkert god till vegetariska biffar också.

13 kommentarer:

  1. Hej åhhh vad det ser och låter gott ut gahhh vill ha! Idag har jag träffat gubben höst med barnen på nya jobbet. Alla fick varsin reflex : ) även jag ; ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gubben höst är fina grejer! Och reflexer är livsviktigt. Kram!

      Radera
  2. Åh, vad gott det låter med den såsen och laxbiffar! Vattnas i munnen!
    Ha en toppen dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Tack för uppmuntrande kommentar! Det värmer!
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Såsen låter mycket god! Kram

    SvaraRadera
  5. Den där J han kan han, som ingen ann:) Inte fel att göra sådana fynd alls faktiskt, nästan lika fint som vasfynden...
    Tartarsås är absolut en av de godaste fisksåserna vi vet, den kvalar lätt in på topp tre!

    Kockarnas kamp blir det nu här hos oss, den sena middagen ikväll tillät inte att vi såg det direkt så tack och lov för hårda diskar:)
    Kram och kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kockarnas kamp kikade J på medan jag och kära mor stod i köket och broderade (inte jag) och lagade mjölkchokladfudge (inte mor)!

      Men hela Sverige bakar var lite kul. Och äntligen åkte göteborgaren ut. Han var ju int E allt för vass som inte ens hört talas om bagels. Jag menar, ställa upp i ett bakprogram och inte veta vad bagels är... Nä, han ska nog kröka rör och pussa på sina barn istället. Kram kram!

      Radera
  6. Men det där är ju precis det som jag behöver. Helt säkert! Kanske jag blir pigg då. Eller nej, det räcker nog inte. Klockan ringer 05:30 imorgon...Men det är fredag iaf... Känner du fortfarande av grus i halsen. Att det inte ger sig av. Jobbigt. Vad ska man göra tro? Hur blir man av med det? Jag känner av en förkylning som hotar hela tiden att komma tillbaka. Varje senhöst går jag omkring och bara mår pyton mest varje dag. Är less på det. Måste hitta nåt dundermedel..

    Kram, sov gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inne på nittonde dagen av snuva och hosta nu. Rätt trött på det, jag också. Men vad göra? I mitt fall är det så att stigande ålder int E har någon gynnsam inverkan på mitt tillfrisknande precis. Dessutom jobbar jag i en miljö full av baciller med alla hostande ungdomar kors och tvärs.

      Jag stiger också upp 05.30 var morgon. Kommer sällan i säng före midnatt så det är kort med sömnen. Men det. Blir väl bättre. Eller inte. Kram till dig.

      Radera
  7. Mums med laxbiffar. Din tartarsås måste jag prova till fisken nästa gång. Tusen tack för alla värmande kommentarer du lämnar hos mig. Jag har varit en dålig bloggvän hela sommaren men nu får det allt bli skärpning.

    Må så gott och ha en trevlig helg.

    Kram Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hjärtrud!!! Det fina med bloggvänner är att det inte finns några krav på att kommentera eller besöka varandra hela tiden. Du är alltid välkommen men känn inga krav hos mig. Kram till dig!

      Radera