måndag 11 november 2013

Hett i november

Wokad biff med hot basilika (Pad Kra Pao)
Bild: www.mathem.se
Jag älskar hot thaibasilika och den lite lakritsaktiga heta smaken. När vi köper thai-take away köper jag alltid kyckling med denna krydda. Jag står där i butiken och tänker att "i dag ska jag variera mig" men det slutar alltid med samma rätt. Likadant när jag är på Subway - alltid en sub med teryakikyckling och sweet onionsås och south west. Hur tråkig får man bli??? Gränsen är tydligen inte nådd än...

I dag bjuder jag på ett hett recept i höstmörkret - wokad biff eller Pad Kra Pao som det heter på thailändska. Tänk på att alltid röra medan du wokar. Rör-stek som det heter på engelska (stir fry).


Wokad biff med hot basilika 

4 hg ryggbiff
5 st chilipeppar färsk
1 msk matolja
2 st klyftor vitlök
3 msk oystersås
2 msk ketjap
1 msk fisksås
1 tsk strösocker
1 st grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
1 hg thaibasilika
1 st gul lök
2 st röd paprika
2 st grön paprika
0.5 st purjolök
1.5 hg haricot verts

Gör så här
1. Värm en wokpanna lagom varm, tillsätt olja och vitlök, rör om tills vitlöken blir lätt gul. Tillsätt därefter chili. Rör om tills vitlöken blir gul.
2. Därefter tillsätts köttet i het panna. Rör om, tillsätt sedan ostronsås, thai-soja, fisksås, socker samt färdigblandad grönsaksbuljong.
3. När köttet är färdiglagat (efter cirka 5 minuter), lägg till sist i hot basilika, lök och all paprika. Blanda i cirka 1 minut.
4. Serveras med Thai jasminris.

Receptet kommer från http://www.mathem.se/recept/wokad-biff-med-hot-basilika-(pad-kra-pao)

10 kommentarer:

  1. Jag älskar thai-mat. Men tyvärr kan jag inte äta starkt längre så jag får välja lite "normalare" styrka. Min bror var länge gift med en thailändska och hon är väldigt duktig på matlagning. Även fast de nu är skilda kan jag ändå äta hennes goda mat men får betala för det. Hon har en matvagn som verkar gå bra. Men ett hårt arbete är det med långa arbetsdagar. Nu ska jag koka potatis till moset och göra i ordning laxen. Gott ska det bli!

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en del får jobba hårt för lönen. Det är värt att tänka på när man köper snabbmat! Kram!

      Radera
  2. Ja varför blir det alltid så när det är mat som ska hämtas hem, även om förutsättningarna är goda och nytt ska testas så kommer man alltid hem med samma gamla vanliga innehåll i påsen... Men så länge man gillar det så får det vara:)

    Receptet låter i vilket fall som hur gott som helst, vi gillar ju den där thaimaten och lite hetta (en mer än den andra...)

    Hoppas det går framåt för dej, med maggen,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ha basilikan bredvid och stör den över sin tallrik om inte båda vill ha. Jag vill alltid ha mer och mer av den kryddan. Vaskramaren vill ha extra vitlök. Olika är bra! Magen är bättre. Ni är bäst! Kram!

      Radera
  3. Haha, det är bekvämt att gå i gamla spår ;) Jag gör detsamma! Alltid rödcurrygryta på thaistället och alltid samma grejer i salladsbuffén på Ica... Det blir bäst då ;)

    Jag har aldrig köpt thaibasilika, men sneglat på den i affären då och då. Jag odlar lite örter (basilika, timjan, mynta) hemma i köksfönstret och just nu är fönstret fullt. Men efter jul (amaryllisen måste ju få plats!) kanske jag ska ersätta det trötta basilikan med en thaia då... Värt att tänka på :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rekommenderas varmt. Mina kryddor sjunger på sista versen nu. Amaryllis och hyacinter kräver plats även hos mig. Kram!

      Radera
  4. mums låter toppen, hoppas du hade en bra dag idag min fina vän. Tack för mailkonversationen igår : ) jag kände mig så mycket bättre till mods då vi mailat : ) TACK! kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag finns där för dig, som du för mig. Kram bästa Sofia!!!

      Radera
  5. Mmm...det här låter väldigt gott! Var kan man köpa thaibasilika?
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thaibasilika köper jag bland de andra färska kryddorna på ICA eller COOP. Eller Willys. Kram!

      Radera