torsdag 21 november 2013

Rödkålssallad med granatäpple

Helgen som gick var jag, J, lilla B och J:s son L på Tjolöholms slotts julmarknad. Entréavgiften var 100 kr per person, så vi förväntade oss faktiskt lite högre klass än en vanlig julmarknad. Jag tycker nog att det var det också. Tjolöholms slott är ett annorlunda slott, inte så gammalt, men byggt i en stil som inte är så vanlig här i Sverige. Gå gärna in på deras hemsida för att titta.

Bild: www.tjoloholm.se
Hantverk av olika slag som stickade mössor, vävda mattor och halmslöjd fanns så klart på plats. Men det bästa för en matbloggare var förstås maten! Glöggfudge, brännvinsost, saffransbröd och älgkorv. Eftersom jag helst av allt lagar mitt julgodis själv köpte jag inget i den vägen men några viltkorvar av älg och hjort och J fick med sig en kittost. Dessutom släpade han hem en broderad korsstygnstavla med ett förfärligt budskap i stil med "små små ord av kärlek.. blablabla..." Först fick han mig att tro att han hade köpt den (det KUNDE faktiskt ha varit sant!) men han hade vunnit den. Efter svår hjärtklappning förstod jag att vi inte skulle ha en strid om att hänga den hemma utan han tänkte ha den på jobbet. Skämt eller allvar, inte helt klart... : )

Finaste lilla B!
Vi åt lunch i storstugan, vilket var både gott och prisvärt. Kalkon med grönkål smaksatt med apelsin. Grönkålen fick oss alla fyra att längta efter mer julmat. Perfekt kryddad. Har ni vägarna förbi göteborgstrakten så ta för all del en tur till Tjolöholm, sommar som vinter. Vackra omgivningar och ett fantastiskt härligt slott. Sveriges första dammsugare finns bevarad och även en dusch från en svunnen tid. Gå på en visning - det ger mer än att titta själv.

I väntan på grönkålsrecept får ni här ett på kusinen rödkål. Lika gott som grön, fast på ett annat sätt. Den här tänker jag ha som tillbehör till min julkalkon. Vilken kål är din favorit! Berätta! 

Färgglad rödkålssallad med granatäpple

Bild: www.alltommat.se
4 personer

1 litet rödkålshuvud
1 fänkål
1 endive
1 rödlök
1 ask solrosskott
1 granatäpple
50 g valnötskärnor
ev 50 g parmesan

Vinägrett
4 msk fin olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
havssalt
nymalen svartpeppar

Skär rödkål, fänkål, endive och rödlök i tunna strimlor. Lägg allt i en skål tillsammans med solrosskotten.

Vispa samman vinägretten och krydda med salt och peppar. Häll ett par matskedar över salladen och spara resten till serveringen.

Dela och gröp ur granatäpplet. Spara kärnorna. Rosta och grovhacka nötterna. Toppas salladen med nötter och granatäpplekärnor. Hyvla ev över lite parmesan. Servera resten av dressingen till.




Bildkälla: https://www.google.se/search?q=r%C3%B6dk%C3%A5l&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=sKONUsfqCcOJ4ATul4HwDQ&ved=0CD8QsAQ&biw=1366&bih=571#facrc=_&imgdii=_&imgrc=nfWpM3d584qxNM%3A%3B0ceo42LsirOQeM%3Bhttp%253A%252F%252Fblogg.alltommat.se%252Flisaleverkustliv%252Ffiles%252F2010%252F12%252Fr%2525C3%2525B6dk%2525C3%2525A5l.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fblogg.alltommat.se%252Flisaleverkustliv%252F2010%252F12%252F13%252Fvintersallader-2-0%252Fradkayl%252F%3B1500%3B987

15 kommentarer:

  1. En mysig dag ni hade! Vit-och rödkål är mina favoriter. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grön. och rödkål är mina! Kram!

      Radera
    2. Hej. Finns det nån chans att få tag i dig utom alla media ;) ? Tobbe

      Radera
    3. Hej! Nej, jag brukar inte bli privat med Instagram- och bloggkontakter. Det är det som är poängen med den här världen. Jag har fullt upp med min familj och mina vänner IRL. Ha en skön kväll!

      Radera
  2. Härlig sida du har! :-) Mycket gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du! Välkommen tillbaka om du vill.

      Radera
  3. Tack för goa tips, vi ska till Tjolöholm på lördag och det ska bli så mysigt! Jag älskar all kål faktiskt utom just rödkål... har kanske inte fått den rätt tillagad. Men favoriten är grönkål gärna långkål!
    Kramar Gisela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad mysigt! Jag vet inte om jag har ätit långkål? Ha en fin helg kära vän! Kram!

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  5. Gottigt och vackra bilder...som vanligt här hos dig!! :)
    Tack för all inspiration du ständigt bjuder oss läsare på :)
    Önskar dig en finfin helg vännen
    Kram Lollo

    SvaraRadera
  6. Låter som en underbar dag med din fina dotter! kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kram till dig Sofia! Längtar tills vi ses igen!

      Radera
  7. Rödkål är en favorit:)
    Kul med julmarknad, ska på julmarknad nästa vecka om det inte är snöstorm. Ha det gott

    SvaraRadera
  8. Grönkål är en höjdare tycker jag, grönkålen kokas i buljong, hackas sedan och steks i smör för att sen kokas ihop med grädde. Lite sötma ska det var också, suupergott till skinkan!
    Kram på dig goding och hoppas du har haft en bra helg.
    ps, längtar efter receptet på din brysselkål...
    Gisela

    SvaraRadera