måndag 12 december 2011

Bland tomtar och troll

I lördags var jag i Stadsmissionens tillfälliga butik och café vid Bältesspännareparken i Göteborg. De säljer inte så mycket saker där, utan fokuserar mest på att servera god och billig mat till förmån för behövande. Just nu har de karibiskt tema med t.ex. soppa som kostar 40 kronor. Billigare än snabbmatskedjorna och säkert godare också. Jag och J hade redan fikat så det stod vi över. Däremot fyndade jag ett par gula näst intill oanvända Tretorn gummistövlar för endast 130 kronor. Perfekta att ha i vårt vinterväder, haha!

Dessutom hittade jag fem årgångar av serien Bland tomtar och troll, mellan 1951 och 1955. Riktiga sagoböcker med riktiga troll och prinsessor. Kanske är det inte världens bästa genusperspektiv i dessa böcker (lilla B - jag vet!!!), men de är en skatt. 20 kronor styck betalade jag för att få frossa i dessa underbara berättelser och bilder av John Bauer och Einar Norelius.

När jag var liten fick jag alltid Sagoprinsessan i min julstrumpa, medan lillebror fick Bland tomtar och troll. Det var perfekt för när jag hade läst ut min bok tog jag hans. Lånade bara så klart. Jag har bara kvar en enda av mina Sagoprinsessböcker - annars har jag kvar en massa barnböcker, faktiskt de flesta. I somras slängde jag en del efter den stora översvämningen hemma, men många finns kvar. Jag får blogga om dem en annan gång.

Hur är det med er? Fick ni julböcker när ni var små? Vilka?


6 kommentarer:

 1. Alltså jag kommer ju mest ihåg den där boken om Per och Lisa (eller vad sjuttan de hette, några väldigt o-originella namn i alla fall) som reste till pepparkakslandet på en bock. Tror det var i samma bok de blev som barn till nått troll och gosade med lamm. Eller något sånt! Väldigt bra bok dock även om jag tyckte att det verkade förfärligt att de behövde vara utan sina föräldrar och bo hos det hemska trollet istället, även fast de verkade tycka det var rätt hyvens.

  SvaraRadera
 2. Den boken läste jag också som barn. Den du hade köpte jag på antikvariat för typ tjugo kronor. Du behöver aldrig vara rädd för trollet! Mamma räddar dig alltid!!!

  SvaraRadera
 3. Jag minns att vi hade många böcker av Skattkammarön, hette de så?? Undrar vart de är nu... Jag gillade de skarpt och lästa högt för alla mindre som ville höra :)))

  Härligt med klassiska sagoböcker, perfekta presenter till de mindre!!

  Kraaaaaaaaaaaaam aka

  SvaraRadera
 4. Sagoböckerna hette nog "Skattkammaren" i tolv delar. Visst är de underbara! (Skattkammarön är en äventyrsbok för äldre.) Jag minns den serien också. Min kusin hade dem och jag älskade att läsa i dem när jag var på besök. Underbart med någon som vill läsa högt! Det gör jag för mina elever fast de är så stora. Kram!

  SvaraRadera
 5. Ähh vilket fynd du gjorde....
  Helt underbara böcker....har själv en hel del böcker, men mitt favoritställe är biblioteket.
  Det bästa är när böckerna man lånar är lite äldre och det luktar "bibblan" i dom ;)
  Kram

  SvaraRadera
 6. Du har helt rätt Therese! Biblioteket är en guldgruva! Boklund är bland det bästa som finns! Kram!

  SvaraRadera