söndag 11 december 2011

Doften av saffransbullar

I dag har varit en aktiv dag i adventstid. När J släpat sig upp framåt förmiddagen ( han blev trött igår) vandrade vi iväg för att köpa gran. Vi hann en sväng till Frölunda Torg först, för att inhandla lite apoteksvaror. Lilla B ska operera sitt söta knä på onsdag, så vi behövde lite antiseptiska duschsvampar.

Nåväl, vi hittade en gran för endast 480 kronor och då slog jag till och köpte en krans till dörren också. Den hade en ful dekoration av en glansig rosett som jag genast slet bort. Den ska jag ersätta med ett vackert band och en kotte eller fin kula. Vi får se!
Trots lite olika åsikter om hur man bäst fraktar en gran på cykel, kom vi hem utan missöden.

Jag och lilla B åkte för att julmysa på Liseberg framåt eftermiddagen, men snön lyste med sin frånvaro, vilket bekymrar lilla B svårt. Själv är jag ändå rätt nöjd med vädret just nu. Varmt och skönt, sol i dag. Lätt att ta sig fram - inga bussar som kör av vägen.

Vi köpte kalkonkorv och vann en kartong Noblesse på första försöket. Sedan spelade vi inte mer så vi gick med vinst. Stjärnvinst är roligt men det har en tendens att sätta sig runt rumpan och magen, så vi avstod från att försöka... Vi drack lite glögg och delade en bulle på ett ganska mysigt café.

Hemma igen satte jag en saffransbulledeg, gjord på finaste saffran från Iran. Kollegan Reza gav mig denna för ett tag sedan och nu var det dags att prova den. Smaken var ínte så stark som jag är van vid men det märktes att det var god kvalitet.

Lilla B bakade traditionella lussisar medan jag tänkte hitta på något nytt. Jag rev små chokladöverdragna mandelmassestänger på rivjärnets grova sida. Sedan rev jag två apelsiner (skalet) och blandade ihop. När degen var utkavlad bredde jag på ordentligt med riktigt smör och strödde ut blandningen över degen.

Sedan var det bara att rulla ihop och skära till bullar och lägga i fina formarna med tomtar på. J fick smaka till det goda teet som jag fick av Maria <3 och han sa att de var godkända! Hurra!
Mitt i andra jäsningen fick jag ett ryck och städade frysen för att få plats med alla goda bullar. En mjuk pepparkaka fick jag till också men den tar jag med och bjuder arbetskamraterna på imorgon. Det kan de väl vara värda, eller hur?

4 kommentarer:

 1. Gott, gottigott, gott. Saffran i nästan alla former är mums (kardemumma också). Mjuk pepparkaka är så mycket bättre än hårda.
  Idag tror jag minsann att jag ska slå till och försöka mig på att baka en morotskaka. Förra gången blev den av någon märklig anledning inte riktigt som den skulle. Även bakverk kan trotsa och detta mot bättre vetande, ha, den blev uppäten i alla fall.
  Kram, kram.

  SvaraRadera
 2. INte helt säker på vem som skrivit denna kommentar (S?) men jag håller med dig i allt du skriver! Kram!

  SvaraRadera
 3. Hej hopp!
  Jo men visst och morotskaka blev det. Varken döbakt eller bränd. Inte min förtjänst dock, maken glanade till på spisen och såg att värmen på ugnen var lite väl hög. Jag hade nog tittat på sned, glasögonen var dumma. Kan ju inte berott på slarv.
  Ha en skön kväll.
  Susanna

  SvaraRadera
 4. Nej, slarv ligger inte för dig min kära vän! Fint att maken kan vara till nytta ibland! Kram och ha en skön kväll du också!!!

  SvaraRadera